Aktív kikapcsolódásra vágyunk? Várnak minket a síparadicsomok

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Közeledik a tél. Ezt már kis hazánkban is egyre jobban érzékelhetjük: hamarosan előkerülnek a télikabátok és a csizmák a szekrény mélyéről, előkeressük a sapkát és a kesztyűt, az autósok pedig téli gumira váltanak. Viszont most ugorjunk körülbelül 1200 kilométert! Az Alpokban például az elmúlt napokban már havazott, a nagyjából 40 centiméteres hótakaró pedig egyértelműen jelezte, hogy Svájcban elkezdődhet a síszezon. Ez a tudat könnyen felébresztheti bennünk a vágyat, hogy mi is belevessük magunkat a legnépszerűbb télisport mélyébe, egy sítúra megszervezése azonban nem kis feladat, főleg, ha először vállalkozik rá az ember. Cikkünkkkel most a tervezéshez próbálunk segítséget nyújtani. Jöjjön egy helyszín- és ár-körkép, a teljesség igénye nélkül!

Nyitva van az aranykapu

November 10-én megnyitotta kapuit Svájc egyik legnépszerűbb síterepe, a Verbier. A 40 centis hónak köszönhetően csak egy kis hóágyús segítségre volt szükség ahhoz, hogy néhány pálya már fogadhassa a síelni vágyókat.

A pénteki nyitás azonban még nem a “teljes üzemmódot” jelenti, egyelőre csak a hétvégéken tartanak nyitva. A tél első hétvégéjétől (december 2-ától) viszont már minden nap várják a bátor jelentkezőket, egészen április 29-éig. A helyen jelenleg még csak 3 kilométer hosszan üzemel pálya (a 412-ből), a 67 lift közül pedig egyelőre csak 4-et működtetnek.

Mennyi az annyi?

A napijegy felnőtteknek 75, 6 év feletti gyerekeknek 38 euróba kerül. Az útiköltség az 1200 kilométeres távolság miatt nem kevés: autóval - 365 forintos literenkénti átlagárral és 10 liter/100 kilométeres fogyasztással kalkulálva - nagyjából 87600 forintból járhatjuk meg, oda-vissza. 

Ha pedig befizetnénk egy 1 hetes, szervezett buszos túrára, akkor 130-140 ezer forint körüli összeggel számoljunk. Egy jelenleg elérhető ajánlat szerint, 2018 márciusában a buszúttal, a heti síbérlettel és a szállással (7 éjszakára, ellátás nélkül) együtt 136 ezer forintot kell költenünk, ha meglátogatnánk Svájc “Négy Völgy” elnevezésű síterepét.

Gyerekkel sem lehetetlen

A legtöbb helyen 6 éves korig ingyenes a síbérlet, sőt, sokszor a szállás is. De kifoghatunk olyan akciós csomagokat is, amellyel 10, vagy akár 12 éves gyermekünk után sem kell fizetnünk. Egyes síparadicsomok még a felszerelést is ingyen, vagy egy jelképes, egy eurós díj ellenében biztosítják a kicsiknek.

Ausztriában azonban van egy hely, amit kifejezetten “családi síterepként” emlegetnek, ez pedig a Nassfeld. A kicsik a kezdő pályákon könnyen elsajátíthatják az alapokat, ha pedig megunták a síelést, játékokkal, kreatív foglalkozásokkal és gyerekmozival várja őket a bobo mini klub nevű gyerekmegőrző.

Ráadásul, ha a Ski Hit csomagot választjuk a foglalásnál, akkor 10 év alatt az összes szolgáltatás díjmentesen vehető igénybe. Ehhez azonban minimum 3 éjszakát el kell töltenünk a szálláson, ha azonban nem maradnánk eddig, 6 éves korig akkor is ingyenes.

A Nassfeld egyébként 560 kilométerre taláható Budapesttől, autóval nagyjából 5 és fél óra alatt odaérhetünk. A benzinköltségként tehát körülbelül 40880 forinttal számolhatunk (365 forintos literenkénti átlagárral és 10 liter/100 kilométeres fogyasztással kalkulálva, oda-vissza), a jegyekre pedig felnőtteknek 47 eurót, 6-tól 14 éves korig 24 eurót kell szánnunk naponta, amennyiben nincs kedvezményes csomagfoglalásunk. Viszont van lehetőség bérlet vásárlására is, amellyel azért megspórolhatunk pár eurót.

Nassfeld

A közelben legalább 10 szállás közül választhatunk, bár a szilveszteri időszak már most teltházas a legtöbb helyen. Érdemes azonban átnézni minél több ajánlatot, ugyanis szinte mindenhol találunk valamilyen időpontokra kedvezményt.

A Tolnaricum apartmanban (amely 18 kilométerre található a sítereptől) például december 7-e és 21-e között, illetve január 8-a és 28-a között 4 ott töltött éjszaka esetén csak hármat kell kifizetnünk. Két (maxiumum plusz 1) főre 54 eurós napidíjjal számolhatunk (szállásonként, nem személyenként), ebben azonban még nincs benne az idegenforgalmi adó, amely 17 év felett 1,35 euró/fő/éj, valamint ki kell fizetnünk a szoba takarítását is, ez 25 euróba kerül.

A síterep azonban csak december 7-én nyitja meg kapuit, onnantól viszont egészen április 8-áig várja a síelni vágyókat.

A felsoroltakon kívül természetesen még számtalan lehetőségünk van, többek között Franciaország és Észak-Olaszország is közkedvelt célpont az extrém téli sportokat kedvelők körében.

Nem muszáj átlépni a határt

Ha teljesen kezdők vagyunk, és az első szárnypróbálgatásokra nem szeretnénk ennyire mélyen a zsebünkbe nyúlni, vagy egyszerűen csak szenvedélyünk a síelés, de nem mindig fér bele évente 1-2 külföldi túra, azért Magyarországon is van miből választanunk.

Az ország legmagasabban fekvő falvainak gyűrűjében találhatjuk a mátraszentistváni síparkot. A Felső-Mártában elterülő síközpont rövid időn belül nagy népszerűséget szerzett magának. Kilenc pálya, négy kilométer, 675-821 méteres magasság: a síparadicsomban a teljesen kezdőktől a profi síelőkig mindenki megtalálja a tudásának legmegfelelőbb terepet.

A helyszín december elején nyitja meg kapuit. Ha a Budapesttől mindössze 110 kilométerre található síterepet választjuk, jelentősen olcsóbban, oda-vissza nagyjából 8000 forintból megússzuk az utazási költséget, és mivel a fővárosunkból alig 2 óra alatt eljuthatunk ide, egynapos programnak is kiváló, így pedig a szállásra sem kell költenünk. 

A napijegy elő- és utószezonban gyerekeknek 3500, felnőtteknek 4500 forintba kerül. A napijeggyel fél 10-től fél 5-ig síelhetünk, de vehetünk fél napos belépőt is, amellyel 9:30-tól 13 óráig, vagy 13 órától 16:30-ig használhatjuk a pályákat. Ez azonban nem a leggazdaságosabb megoldás, hiszen mindössze ezer forinttal olcsóbb, mint az egész napos használat díja.

Magyarország csúcsa

Földrajz órákról még emlékezhetünk rá, hogy Magyarország legmagasabb pontja a Kékestető, a maga 1014 méterével. Innen, pontosabban a Kékestető Sícentrumból indul hazánk leghosszabb lesiklópályája is, ami 1,8 kilométeres. Emellett további 8 pálya vár minket, különböző hosszúsággal és nehézséggel, ebből kettő kimondottan oktatásokra van fenntartva.

Ha a fővárosból indulunk, mindössze 97 kilométert kell megtennünk, hogy a körülbelül másfél órás utazás után belevethessük minket a hóbirodalomba. Az odajutás költsége nagyjából 3500 forint (ez természetesen visszafelé is ugyanennyi), a napijegyre pedig felnőtteknél 5500, gyerekeknél 4300 forinttal számolhatunk. A félnapos jegy átlagosan 8-900 forinttal olcsóbb, az esti síjegy pedig egységesen mindenkinek 3800 forintba kerül.

Forrás: pixabay

Tippek, hogy olcsóbb legyen

A sítúrák szervezésénél az időpont megválasztása a legfontosabb. A fentiekben ugyanis csak a jelenlegi időszakra vonatkozó árakat taglaltuk. Azt azonban átalánosságban elmondhatjuk, hogy az európai síparadicsomokban a karácsonyi-szilveszteri időszak, valamint a február a legfelkapottabb, és ezalatt a jóval magasabb árakat is érthetjük, a bérletek és a szállások terén egyaránt. 

Ha szeretnénk olcsóbban kihozni az utazást, érdemes lehet egy december eleji vagy márciusi időpontot választani. Ilyenkor ugyanis jelentősen több a kedvezményes ajánlat, és az akciók nélküli alapárak is jóval kedvezőbbek. Rádadásul ezek az időszakok talán a kezdőknek is megfelelőbbek, hiszen sokkal kevesebben vannak ilyenkor a pályákon.

Jobb, ha felkészülünk arra is, hogy ha két csúszás között megéheztünk, a hüttékben igen borsos árakat kell fizetnünk az ebédért. Ha egy hetet eltöltünk a hegyekben, komoly összeget otthagyhatunk, ha mindig a sípályák éttermeiben étkezünk. Érdemes lehet inkább előre összekészített “hideg csomaggal”, például szendvicsekkel és egy kis energizáló müzliszelettel érkenzi a terepre, helyben pedig csak forró levest fogyasztani. Plusz pont, ha viszünk magunkkal az útra vízforralót és termoszt, így mindig lehet nálunk egy kis - már a szálláson elkészített - tea, amivel újra életet lehethetünk magunkba.

A kiruccanás végösszegét természetesen nagyban befolyásolja a választott úticél is, hiszen az alapárak mellett az utazás költségeivel is számolnunk kell. Ha csak egyedül vagy egy partnerrel mennénk és autóval utaznánk, sokat spórolhatunk, ha keresünk még plusz útitársakat. Erre a célra már számtalan oldal és fórum létezik.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Életbiztosítás - nem lehet elég korán kezdeni

Minél fiatalabb korban érdemes az életbiztosítást megkötni.

Cégóriások kapkodnak a magyar startupért

Hatmillió dolláros befektetést kap a Shapr3D startup.

Kevésbé borúlátóak Németországban

Kevésbé borúlátó befektetői hangulat Németországban és az euróövezetben.

Ezt olvasta már?

Változtlanul jól ketyeg a svájci óra »

4IG 830 (0,12 ) AKKO Invest 29600 (-0,67 ) ALTEO 772 (0,26 ) APPENINN 412 (0,24 ) BIF 307 (2,33 ) CIGPANNONIA 239 (-3,44 ) EHEP 9700 (8,99 ) EMASZ 31200 (-0,64 ) ENEFI 430 (1,42 ) ESTMEDIA 114 (-0,35 ) FORRAS/OE 1500 (-7,41 ) GSPARK 4590 (-0,65 ) KPACK 17700 (14,94 ) MASTERPLAST 768 (1,86 ) MOL 2860 (0,49 ) MTELEKOM 448 (-1,43 ) NORDTELEKOM 44 (1,16 ) OPUS 325 (3,44 ) ORMESTER 7000 (0,72 ) OTP 13370 (2,45 ) OTT1 261 (0,77 ) PANNERGY 744 (-0,80 ) RABA 1085 (-0,46 ) RICHTER 5135 (-0,39 ) SET Group 113 (-1,91 ) TAKAREK 570 (-0,35 ) WABERERS 1300 (-4,41 ) ZWACK 17100 (-0,58 )