-->

Ami jár, az jár - kedvezmények szülőknek és házasoknak

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Mivel az életben rengeteg kiadással kell megbirkóznunk, nem árt, ha tudjuk, milyen jogcímen igényelhetünk különböző kedvezményeket és szociális juttatásokat. Cikkünkben sorra vesszük a családok részére biztosított lehetőségeket, valamint szót ejtünk a viszonylag új - de a sok enyhítő változtatás óta nagy népszerűségnek örvendő -, friss házasoknak járó kedvezményről is.

Megismerkednek, egymásba szeretnek, összeházasodnak, gyermekeket nevelnek és boldogan élnek, míg meg nem halnak - ilyen a tökéletes “love story”. 

Arról azonban már általában nem szól a történet, hogy mennyit dolgoznak, ezzel mennyit keresnek, ebből mennyit adóznak, és hogy a megmaradt nettó bevételükbe belefér-e, hogy bővüljön a család.

Manapság azonban számtalan kedvezmény létezik, amellyel egyrészt növelni szeretnék a házasodási- és gyermekvállalási kedvet, másrészt segítséget is nyújtanak a családdá válás pluszköltségeinek viseléséhez. Mutatjuk a részleteket!

Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezményét 2015 első napjától vezették be, elsősorban a házasságkötési kedv növelése érdekében. Lényege, hogy a 2014. december 31-e után házasodó pároknak adóalap-csökkentő kedvezményt biztosítanak. Tehát, ha a közeljövőben tervzünk férjhez menni vagy megnősülni, érdemes észben tartani ezt a lehetőséget.

Forrás: wikimedia

Bár a köznyelvben főként “fiatal házasok kedvezményeként” emlegetik, az engedmény nincs korosztályhoz kötve. Az elnevezés sokkal inkább a házasság “életkorára” utal: ezt az adókedvezményt ugyanis a frigyet követő években tudjuk igénybe venni. Pontosabban az eskütételt követő hónaptól és 24 hónapon keresztül. (Ha a házasság előbb végetér, mint 2 év, a folyósítást megszakítják.)

Van azonban egy feltétel: csak akkor érvényesíthető az adóalap-csökkentés, ha legalább az egyik fél először házasodik.

Nem elvárás tehát, hogy bizonyos életkor alatt legyenek az örök hűséget fogadó személyek, nem fontos, hogy mindkettőjük először mondja ki a boldogító igent, de még olyan megkötés sincs a törvényben, hogy mindkét félnek magyar állampolgárnak vagy magyarországi dolgozónak kellene lennie.

Mit jelent ez számszerűsítve?

A friss házasoknak járó kedvezmény - a hivatalos megfogalmazás szerint - az összevont adóalapba tartozó jövedelmet 33 ezer 335 forinttal csökkenti. Ez magyarra lefordítva annyit tesz, hogy a havi nettó jövedelmünk 5 ezer forinttal lesz több. Ez az összeg azonban a két főre vonatkozik, tehát nem fejenként értendő. 

Forrás: pixabay

A házaspár szabadon dönthet arról, hogy megosztják-e az adókedvezmény összegét vagy csak az egyikőjük érvényesti, a lényeg, hogy minden esetben fel kell tüntetni mindkét fél adóbevállasban a házastárs adatait is.

Az igénylésnek két módja létezik. Az egyik, hogy év közben leadunk egy nyilatkozatot a munkáltatónknál, így szerencsés esetben már a következő hónapban a kedvezménnyel növelt összeg érkezik a számlánkra. A másik lehetőség, hogy az adóbevallásunkban kérjük az utólagos érvényesítést, és így egy összegben megkapjuk a nekünk járó pénzt.

Két legyet egy csapásra

Az első házasok kedvezményének mértéke és folyósítási ideje egyébként a bevezetés óta változatlan. Egy fontos enyhítést azonban bevezettek azóta: a kezdvezményhalmozás lehetőségét.

Ez annyit tesz, hogy a friss házasoknak járó kedvezményt akár a családi adókedvezménnyel egyidőben is érvényesíthetjük. Ezt azért fontos kihangsúlyozni, mert a bevezetést követő első 2 évben ez nem így volt: 2016 végéig úgy nézett ki a dolog, hogy ha a boldogító igen kimondása után 2 éven belül kopogtatott a gólya, a házasoknak járó adóalap-csökkentésre való jogosultság megszűnt és átvette a helyét a családi adókedvezmény. Fordítva azonban már működhetett a 2 dolog párhuzamosan is: akik csak a gyermekáldás után húztak gyűrűt egymás ujjára, mindkét lehetőséggel élhettek.

Ez változott meg 2017-től: most már akár havi 15 ezer forinttal is megemelkedhet a nettó fizetésünk, ha házasok vagyunk és gyermeket is nevelünk.

Otthon is kellene

A boldogító igen kimondása és a gyermekvállalás tervezése mellett felmerülhet az igény a családi fészekre is. A megesküdött párok ehhez is kapnak segítséget: a fővárosban például a “Fiatal házasok első lakáshoz jutási támogatása” igényelhető, mint otthonteremtési hozzájárulás. A pénz elnyerését azonban komoly feltételekhez kötik.

Forrás: flickr

A házaspár tagjai nem lehetnek 40 évesnél idősebbek, és legalább az egyik félnek bizonyítottan budapesti lakó- vagy tartózkodási hellyel kell rendelkeznie, minimum 3 éve. Emellett az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének két és félszeresét, ami jelenleg 71 ezer 250 forint. A vágyott ingatlan kölségének 20 százalékával azonban rendelkeznie kell a pályázóknak, mint önerő, ez viszont nem fedezhető hitelből. Az odaítélt támogatás pedig kizárólag az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat közigazgatási területén használható fel lakáscélra.

A hozzájárulás összege a vásárolt ingatlan vételárának vagy az építendő otthon költségeinek 10 százaléka, de maximum 1 millió forint. 

Emellett nyitva áll a családok és a családalapítást tervező párok előtt a CSOK lehetősége is, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Túl az első trimeszteren

A várandósság 91. napjától már a családi adókedvezményt is igénylehetjük. Ezzel szintén az adóalapunkat csökkenthetjük: egy gyermek esetén 66 ezer 670 forinttal, 2 gyermek után 116 ezer 670 forinttal, 3 vagy több gyermekkel pedig már 220 ezer forinttal.

Ez a nettó fizetésünk tekintetében azt jelenti, hogy az 1 gyermeket nevelő szülők 10 ezer forinttal, a 2 gyermekesek összesen 35 ezerrel (jövőre már 40 ezerrel), a nagycsaládosok pedig gyermekenként 33 ezer forinttal kapnak többet a számlájukra minden hónapban.

A pénzbeli juttatások mellett a szülők plusz szabadságokra is jogosultak. 1 gyermek után +2, 2 gyermekre +4, 3 vagy több gyermek esetén pedig +7 nap jár mindkét szülőnek. A fogyatékos gyermeket nevelők ezen felül még 2 napot vehetnek igénybe.

Az apák pedig a gyermek megszületését követő 2 hónapon belül 5, ikrek esetén 7 napot vehetnek ki “apaszabadság” címén.

Olvastad már? Így csökkenhet a nagycsaládosok jelzáloghitel-tartozása
A harmadik vagy további gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozása gyermekenként 1-1 millió forinttal csökkenthető 2018. január 1-jétől - ismertette Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Rekordot ért a külföldi tőke értéke Kínában

Rekordszintre nőtt a külföldi működőtőke-befektetések értéke tavaly-

Új csúcsra ért a befektetési alapokban kezelt vagyon

203 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon.

Befektetési alapok: a múlt hét kiugró vásárlásai és eladásai

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Ezt olvasta már?

Érdemes nyilatkozni az adókedvezményekről »