-->

Anguilla és Barbados fekerült az Unió feketeadó listájára

| forrás:
Deloitte
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Módosult az Európai Unióval adózási kérdésekben nem együttműködő államok listája, azaz az ún. "feketelista" - jelentette be az Európai Unió tanácsa. A listára olyan államok kerülnek fel, melyek nem felelnek meg a testület által kialakított kritériumrendszernek, vagyis elmaradnak az adóelkerülés elleni minimum elvárásoktól, például transzparencia vagy adóügyi információcsere terén. Lekerült a listáról a Kajmán-szigetek és Omán, a két ország helyére pedig Anguilla és Barbados lépett a listán.

Anguilla és Barbados adójogrendszereik részletes vizsgálata alapján kerültek fel a feketelistára. Ezen országok nem teljesítik megfelelő színvonalon az adóügyi átláthatóságra és információcserére vonatkozó nemzetközi sztenderdeket az uniós testület szerint. „Ezzel szemben a Kajmán-szigetek 2020 szeptemberében elfogadta a megfelelő módosításokat a kollektív befektetési alapok szabályozása kapcsán, így adójogrendszere az EU szerint megfelel a globális minimumoknak” – mondta Póczak Ferenc, a Deloitte adóosztályának partnere.

Tizenkét ország a listán

Omán úgyszintén megfelelt a minimum feltételeknek miután ratifikálta az OECD multilaterális egyezményét a kölcsönös adóügyi segítségnyújtásra vonatkozóan, és törvénybe iktatta az automatikus információcserére vonatkozó megfelelő jogszabályait. Omán emellett minden szükséges lépést megtett ahhoz, hogy az adóügyi információcsere minden EU-s tagállam felé hatékonyan működjön.

A módosítások után jelenleg ez a tizenkét állam szerepel a feketelistán: Amerikai Szamoa, Amerikai Virgin-szigetek, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Seychelle-szigetek, Szamoa, Trinidad és Tobago, valamint Vanuatu.

A szürke lista is módosult

A fentieken túl az Európai Tanács módosította az ún. „szürke lista” országait is azzal, hogy eltávolította Bosznia-Hercegovinát és Mongóliát a listáról, miután ezen országok megkezdték az OECD kölcsönös adóügyi segítségnyújtásra vonatkozó multilaterális egyezményének ratifikálását. „A szürke lista országai abban különböznek a fekete listás országoktól, hogy bár adójogrendszereik nem felelnek meg az Európai Tanács által előírt minimum elvárásoknak, a megfelelő vállalásokat a minimum elvárások bevezetésére már megtették” – mondta Reich András, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

A tanács félévente frissíti a nem együttműködő országok fekete és szürke listáját, melyek jelentőségét az EU az ezen országokat hátrányosan érintő adójogszabályok ösztönzésével is igyekszik növelni.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: a múlt hét kiugró vásárlásai és eladásai

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Hatalmas összeget fektet be az Aldi

Az Aldi 1,7 milliárd dollárt fektet be Nagy-Britanniában két év alatt.

Befektetési alapok: a hét vesztesei és nyertesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Ezt olvasta már?

Az egészségügyre fordítja az uniós pluszpénzeket a cseh kormány »