Az új kert kialakításának alapszabályai és költségei

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Valószínűleg már mindenkinek legalább egyszer megfordult a fejében, hogy milyen jó lenne kertes házban lakni. Amikor unatkozunk, csak megöntözgetjük a virágokat, elültetünk egy-két új növényt, a hosszú nyári munkanapok után pedig csak kiviszünk egy széket, és gyönyörködünk az otthonunkat körülvevő természetben. Ahhoz azonban, hogy valóban ennyi örömet tudjon okozni a kert, nem árt alaposan átgondolni, hogyan alakítsuk ki úgy, hogy az könnyen karbantartható, mégis mutatós legyen. Ha saját magunk vállalkozunk a nagy feladatra, sok időt és energiát, ha pedig szakemberekre bízzuk, legalább ugyanannyi pénzt kell rászánnunk. Mutatjuk a legfontosabb szempontokat és az általános költségeket!

Most már talán a tavaszias idő is ideért, így semmi sem tarthat vissza minket a kerti munkáktól. Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy mire kell odafigyelnünk a fák és bokrok metszésénél, valamint hogy mit tegyünk a gyeppel és a kerti tavakkal tavasszal, de mi a helyzet akkor, ha még nincs is kert, vagy legalábbis nem olyan, amilyet mi szeretnénk? Tollat, papírt elő, kezdődhet a tervezés!

Mindig ilyenről álmodtunk?

Először is talán azt érdemes letisztázni magunkban, hogy milyen típusú kertet szeretnénk. Rendeltetéstől és kihasználtságtól függően ugyanis számtalan verzió létezik.

A díszkert esetében például meghatározóak a díszfák és a díszcserjék, de hangsúlyos szerepet kaphat 1-2 virágágyás is, valamint a zöld gyep. Ennek a típusnak valóban az a rendeltetése, hogy dísze legyen otthonunknak, és gyönyörködhessük benne.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Ezzel szemben a haszonkert fől célja a termesztés. Gyümölcsfák, bogyósok, zöldségpalánták, és tápanyaggal teli, jól megmunkált és áttrágyázott föld kell hozzá “csupán”. 

Aki pedig gyönyörködni és termeszteni is szeretne, az kialakíthat magának egy vegyes kertet, amely az előző két típus ismertetőjegyeit ötvözi.

Álomból valóság

Ha valóban olyan végeredményt szeretnénk, amelyet megálmodtunk, akkor nem tudjuk megúszni az alapos felmérést és tervezést. Először is tisztában kell lennünk a kertünk adottságaival. Mérjük le a területet, és gondoljuk át, hogy hova alakítanánk ki az utakat, ösvényeket! 

Ezután gondoljuk át, hogy milyen típusú növényeket szeretnénk a kertünkbe, és hogy melyikből mennyit! Érdemes itt is pontosan lemérni, hogy mekkora földterületet tudunk szánni egy növénynek. Jelöljük ki pontosan a helyüket, a bokrok, cserjék és fák esetében pedig figyeljünk arra, hogy fejlettebb korukban is elegendő terük legyen!

Az ötletelés közben segítségül hívhatjuk az ingyenes kerttervező szoftvereket is, amelyek segítségével könnyen összeállíthatjuk a látványtervet. Ez azért is jó, mert megnézhetjük, hogyan néznének ki a kiegészítő elemek - például a hintaágy, a térelválasztó, a medence, a grillsütő, a bárpult vagy a kerti tó - ott, ahová elképzeltük őket.

Ez után jöhet az a rész, ami a legtöbb munkát és hasonló mennyiségű pénzt igényel: a kivitelezés. Első lépésként meg kell szabadulnunk a felesleges növényzettől, rendbe kell tennünk a gyepet, elő kell készítenünk a terepet az ültetésekhez. A burkolatok, kerti járólapok lerakására a bátrabbak még vállalkozhatnak, de a világítás és az öntözőrendszer kialakítását, valamint a medence, a tó, vagy a kerítés megépítését talán jobb, ha szakemberre bízzuk.

Mennyi az annyi?

Mivel a kert kialakításának ára nagyban függ az oda kerülő növényektől, nehéz meghatározni pontosan, hogy mekkora költséggel számolhatunk. A kertkialakítással, -rendezéssel és -karbantartással foglalkozó cégek oldalain azonban találhatunk árakat, amelyek segíthetnek megsaccolni, hogy nagyjából mennyibe kerülhet majd álmaink valóra váltása.

Egy komplett díszkert kialakításáért - gyepszőnyeggel, kerti utakkal, szegélyekkel, ösvényekkel, formára nyír dísznövényekkel és évelőkkel - megközelítőleg akár másfél millió forintot is elkérhetnek munkadíjjal együtt, de ez nyilván függ a kert méretétől, eredeti állapotától, a növények típusától és az egyéni igényektől is. 

Van, ahol már a megtervezésért és a tanácsadásért is ki kell fizetnünk 90-180 ezer forintot, de a legtöbb helyen ettől a költségtől eltekintenek, amennyiben rájuk bízzuk a kivitelezést.

Ha már ennyit szánunk egy szép kertre, nyilván szeretnénk megfelelően gondozni is a növényinket. Érdemes elgondolkodni az öntözőrendszer kiépítésén, de ha emellett döntünk, még mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkben.

Egy 100 négyzetméter alatti kert esetében 250-370 ezer forint között mozog az anyag és a telepítés összköltsége, de egy 500 négyzetméteres területnél már a 780 ezer forintot is elérheti az öntözőrendszerre fordítandó összeg.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Több mint egy Mrd. forint befektetést kapott egy iskola

A Logiscool programozó iskola 3,5 millió euró befektetést kapott.

Szijjártó: átalakulnak a befektetési erőviszonyok

A világgazdaságban a keleti térség befektetői egyre meghatározóbbak.

200 milliós befektetést kapott a TrustChain

A vállalkozás szolgáltatásai folyamatosan bővülnek.

Ezt olvasta már?

Az infrastruktúrára költhetik a Gazprom bírságát »