Keresd a nőt! Az üvegplafon súlyos terhe

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A nemek közti egyenlőtlenség továbbra is súlyos nyomásként nehezedik a világgazdaságra. Míg a „fiatalabb” szektorokban javul a helyzet, az Egyesült Államok egészében például még mindig igen lesújtó a kép. Némi meglepetés lehet, hogy a feltörekvő gazdaságok azonban egyre jobban teljesítenek ezen a téren, míg a fejlett országok sajnos a listák végén kullognak.

Bár az Egyesült Államokban a 2013-as volt az első év, amikor a recessziót követően csökkent a szegénységi ráta, az amerikai nők még így is jelentős hátrányban vannak. Az USA népességszámláló hivatalának (U.S. Census Bureau) adatai alapján a Bloomberg összegyűjtötte azokat a tényezőket, amelyek a leginkább jelzik, hogy az Egyesült Államokban a nemek közti egyenlőtlenség napjainkban is súlyos probléma.

Egy egyenlőtlen munkaerőpiac

A gazdasági különbségek egyik legjobb mérőszáma a medián jövedelem. Tavaly ez az amerikai férfiak körében 50 033 dollár volt, míg a nőknél csupán 39 157 dollár. Emellett 2013-ban a férfiak minden megkeresett 1 dollárjához képest a nők csupán 78 centet kaptak. Egy évvel korábban ez 77 cent volt, ami azt jelenti, hogy elég lassú fejlődésnek vagyunk csupán szemtanúi.

A foglalkoztatás tekintetében az látszik, hogy tavaly az egész évben teljes állasban foglalkoztatottak között 60 millió volt férfi és csupán 45 millió nő. Bár 2012-höz képest ez mindkét nem esetében javulást jelent (59, illetve 44 millióról), azonban az arány nem változott.

További drámai jelenség, hogy a nők szegénységi rátája szignifikánsan magasabb a férfiakénál. A világ legnagyobb gazdaságában a férfiak körében kicsivel 13 százalék fölött volt a szegénységi ráta tavaly, míg a nőknél éppen 16 százalék alatt. Ebből következik, hogy értelemszerűen sokkal több nő él szegénységben, mint férfi. Tavaly ez a különbség 5,1 millió fő volt, míg a válság előtt, 2003-ban csupán 4,3 millió.

Az idősek körében még szembetűnőbb a különbség. A 65 éves vagy annál idősebb amerikaiak között a nőknél hozzávetőleg 11,5 százalékos volt a szegénységi ráta, míg a férfiaknál némileg 7 százalék alatti. A szegénységben élő idősek közül háromból két amerikai nő volt, és ez az arány még emelkedett is 2012-höz képest.

Vezetők és lehetőségek

Miközben egyre több tanulmány szerint a nők által vezetett vállalatok részvényárfolyamok és bevételek szempontjából is jobban teljesítenek azoknál, amelyek élén férfi áll, az úgynevezett üvegplafon még mindig meghatározó jelenségnek minősül – írja a The Atlantic. Vagyis a nagy társaságok élén, illetve igazgatótanácsiban ma is sokkal több férfi található.

A G7 országaiban a női felsővezetők aránya például lényegében változatlan maradt az elmúlt évtizedben. Míg 2004-ben 19 százalék volt az arány, addig 2014-ben csupán 21 százalék.

Talán meglepő lehet, hogy a fejlődő országokban ez az összetétel sokkal impozánsabb, mint a fejlett gazdaságokban. Összehasonlításképpen Japánban 9, Hollandiában 10, Svájcban pedig 13 százalék a női felsővezetők aránya, szemben például Indonéziával, ahol 41 százalék, vagy Lettországgal (41 százalék), vagy Oroszországgal (43 százalék). Ezen számokkal az előbbi három ország a legrosszabb, míg utóbbi három a legjobb aránnyal rendelkező állam 2014-ben. A globális átlag egyébként 24 százalék, ami szinte megegyezik azzal, hogy a világ leggyorsabban növekvő társaságainak élén milyen arányban állnak nők (26 százalék). A BRIC országok pedig még úgy is a globális átlag felett teljesítenek (32 százalék), hogy olyan országok tartoznak közéjük, mint a nemek közti egyenlőségben igencsak rosszul álló India vagy Kína.

Javuló tendenciák

A szektorokat tekintve úgy tűnik, hogy a viszonylag fiatal, dinamikus ágazatok sokkal nyitottabb szemléletet képviselnek tradicionálisabb társaiknál. Az Egyesült Államokban például a technológiai szektorban 11,1 százalékkal emelkedett a vezető pozíciót betöltő nők aránya 2004 és 2014 között, míg általában a magánszektorban ez mindössze 3,7 százalék. A kutatást végző Grant Thornton tanácsadó vállalat szerint a növekedés 2011 és 2020 között a technológiai szektorban 16,2 százalék lehet, míg a magánszektor egészében 13,3 százalék.

Mindazonáltal van olyan terület, ahol az USA-t még India és Kína is megelőzi. A tudományos, mérnöki vagy technológiai területeken a vezetők ez utóbbi országokban sokkal nagyobb arányban fogadják el a női alkalmazottak ötleteit, mint az Egyesült Államokban. Kínában a nők által kidolgozott ötletek jóváhagyási aránya 64 százalékos, Indiában 60, míg az USA-ban csupán 38 százalékos.

Vagyis bár látható némi lassú fejlődés, és az elmúlt időben a különböző egyenlőtlenségek kérdése egyre nagyobb szerepet kapott a globális gazdasági diskurzusokban, messze vagyunk még attól, hogy kirobbanó optimizmussal szemlélhessük a helyzetet.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Figyelj oda a pénzedre! - Segíthet a lista, melyik alapot válaszd

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Megcsappanó befektetési kedvvel számolnak Európában

Azonban felértékelődik az európai gyártókapacitás.

Egyre többen fektetik be pénzüket

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.

Ezt olvasta már?

Emelkedés vártak, nem úgy lett »