Befektetésre ajánlották Portugáliát

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Több mint hét év elteltével ismét befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot kapott Portugália a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítőtől.

A Moody's a hosszú futamidejű portugál kormánykötvények osztályzatát az eddigi "Ba1"-es kategóriából a "Baa3"-as kategóriába, azaz a közepes befektetői megítélést tükröző, még befektetési ajánlású "Baa" sáv alsó szélére sorolta be.

Az eddigi osztályzat, a Ba1-es a befektetési szint alatti, vagyis spekulatív - piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - államadós-kockázati besorolás legfelső kategóriája volt, amely a már befektetési ajánlású "Baa" kategória alsó szélével határos. Az új osztályzatra stabil kilátást adott a Moody's, míg az eddigire felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátás volt érvényben.

A felminősítést azzal indokolta a Moody's, hogy lassan, de folyamatosan csökken az államra nehezedő adósságszolgálati teher, ráadásul erősödött a portugál gazdaság stabilitása. Az államadósságnak a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya tavaly 4,5 százalékponttal 124,7 százalékra mérséklődött, először csökkent jelentős mértékben azóta, hogy az állam feltőkésítette a bankokat az előző években. A GDP-arányos államadósság csökkenése egyrészt az erős gazdasági növekedésnek, másrészt pedig a költségvetés nagy elsődleges többletének köszönhető.

A Moody's elemzői arra számítanak, hogy 2021-re 116 százalékra csökken Portugália GDP-arányos államadóssága. A délnyugat-európai ország gazdasága tavaly 2,8 százalékkal bővült, ami az utóbbi 17 év legjobb eredménye. A GDP-növekedésben 2016 közepe óta jelentős szerepet játszanak a befektetések, amelyek nemcsak az építőiparban, hanem a gépgyártásban is fellendülést eredményeztek.

Fizetőképességének megőrzése érdekében Portugália 2011 tavaszán 78 milliárd euró hitelt kapott az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól, ezért kemény gazdasági megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania. Az ország 2014 májusában "tiszta kiszállással", vagyis áthidaló, biztonsági hitel kérése nélkül lépett ki a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag védelme alól.

A Moody's Investors Service 2011 júliusában rendkívül agresszív, négyfokozatú leminősítéssel vonta meg a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Portugáliától, arra a véleményére hivatkozva, hogy Portugáliának egyre nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége. A Moody's akkor a "Baa1"-es - vagyis befektetési ajánlású - szintről "Ba2"-re süllyesztette a hosszú futamidejű portugál kormánykötvények osztályzatát.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Most megnézheted, jó helyre tetted-e a pénzed

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

AerinX: csúcstechnológia egy magyar startup-tól

Az IT cég digitális alapokra helyezné a repülőgép-karbantartást.

Befektetési alapok: a múlt hét nyertesei és vesztesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Ezt olvasta már?

Most megnézheted, jó helyre tetted-e a pénzed »