Bekerültek az iskolai tankönyvbe a mindennapi pénzügyek

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében elkészültek és a tankönyvjegyzékről már rendelhetők azok az új, 5., valamint 6. osztályosoknak szóló matematika munkafüzetek, melyekben a mindennapi élethez kapcsolódó, gyakorlatias pénzügyi feladatokat tartalmazó önálló fejezet is helyet kapott.

A köznevelési tartalmak modernizációjához és az új generációs tankönyvek kidolgozásához szorosan kapcsolódik az az egyedülálló tartalomfejlesztés, amely a matematika oktatás megújítását ötvözi a pénzügyi ismeretterjesztéssel. A Magyar Nemzeti Bank szakmai és anyagi támogatásával működő Pénziránytű Alapítvány 2017. végén kezdeményezte az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnél (EKE-OFI) a pénzügyi témakörök matematika tantárgyban történő megjelenítését.

A kezdeményezés hátterében az a szándék állt, hogy a gyakorlatias pénzügyi ismeretek a diákok minél szélesebb köréhez órarendi keretek között is eljussanak, valamint az órán tanult matematikai technikákat, módszereket a gyakorlatban is tudják alkalmazni. Mindez jól illeszkedik az EKE-OFI újgenerációs tankönyv-fejlesztési tevékenységéhez.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Tíz százalék

Mivel a mindennapokban a legtöbb pénzügyi döntésnél az előzetes tájékozódásra, kalkulációra, ajánlatok összehasonlítására szükség van, indokolt és előremutató a matematika oktatás „háztartási” pénzügyi témakörrel történő kibővítése. Kutatási eredmények is alátámasztják ennek szükségességét: a felnőttek pénzügyi ismereteinek vizsgálata során a válaszadóknak a legnagyobb problémát a kamatos kamattal kapcsolatos kérdés okozta, míg a második legnehezebbnek az egyszerű kamatszámítással kapcsolatos kérdés bizonyult.

Mindezek alapján az EKE-OFI és a Pénziránytű Alapítvány szakmai együttműködésének első lépéseként az új generációs általános iskolai 5. és 6. osztályos matematika munkafüzetekbe bekerült egy-egy új, „Mindennapi pénzügyek” című önálló fejezet, melynek feladatait a Pénziránytű Alapítvány munkatársai, valamint felkért fejlesztő pedagógusok az EKE-OFI szakértőinek támogatásával dolgozták ki.

A pénzügyi témakör mintegy 10 százalék tartalmi részt tesz ki az adott munkafüzetekben, és kifejezetten gyakorlatias, a mindennapi élet során előforduló, pénzügyekkel kapcsolatos feladatokat, játékokat tartalmaz. (pl. ismerkedés a családi költségvetéssel, a munkabérrel, árakkal, valutaváltás, kirándulás pénzügyi terve, megtakarítások kamata, vásárlás részletekre stb.).

Lesz folytatás

A pénzügyi tartalommal kibővített munkafüzetek hivatalos akkreditációs eljárása március végén sikeresen lezárult. Az új munkafüzeteket az iskolák áprilistól már rendelhetik a hivatalos tankönyvjegyzékről, így a 2018/2019-es tanévtől valamennyi, az EKE-OFI matematika tankönyvéből tanuló 5. és 6. osztályos diák találkozhat a matematika órákon pénzügyi feladatokkal, és a kapcsolódó gazdasági alapfogalmakkal, összefüggésekkel. 

A „Mindennapi pénzügyek” fejezettel bővített munkafüzetek az ingyenes állami tankönyvprogram keretében jutnak el a diákokhoz, a 2018/19-es tanévben évfolyamonként kb. 13-15 ezer példányban. Így szeptembertől összesen mintegy 30 ezer általános iskolás szerezhet pénzügyi ismereteket ezekből a tankönyvekből. Ez azonban még csak az első lépés: a további évfolyamokat érintő közös tartalomfejlesztés előkészítése már megkezdődött.

Hirdetés
Brexit

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Ütik, vágják egymást a vámlovagok

Régi fogalom került elő: a vámháború. Donald Trump, USA elnök indította a...

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Hirdetés
Befektetés

Szilárdtest-akkumulátor fejlesztőbe invesztál a VW

A Volkswagen konszern 100 millió dollárt fektet a szilárdest-akkumulátor...

Alapos libikóka az alapoknál

A befektetési alapok vagyona májusban 0,3 százalékkal, 20 milliárd forinttal...

Félmilliárd dollárt fektet a Google a kínai JD.com-ba

A Google 550 millió dollárt fektet be Kína második legnagyobb online...

Ezt olvasta már?

A nagy cégek is az oktatás új útjait pedzegetik »

4IG 3700 (2,21 ) ALTEO 695 (2,21 ) ANY 1325 (1,15 ) APPENINN 596 (1,02 ) CIGPANNONIA 431 (1,29 ) Duna House A 4020 (0,50 ) ESTMEDIA 173 (7,45 ) FUTURAQUA 52 (1,56 ) KONZUM 2970 (-1,98 ) MOL 2712 (-0,37 ) MTELEKOM 405 (0,50 ) NORDTELEKOM 38 (1,33 ) NUTEX 43 (4,88 ) OPUS 624 (-0,95 ) OTT1 265 (0,38 ) PANNERGY 680 (-0,58 ) RICHTER 4894 (0,29 ) TAKAREK 653 (-3,97 ) ZWACK 17600 (-0,28 )