Brexit-kockázatra hívják fel a figyelmet

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A várakozásoknak megfelelően nem módosította alapkamatát a Bank of England monetáris tanácsa. A döntés azonban nem volt egyhangú, és a tanács a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatából eredő bizonytalanságok folytatódó növekedésgyengítő hatásaira hívta fel a figyelmet.

A novemberi kamatdöntő ülésről szóló csütörtöki bejelentés szerint a brit jegybank irányadó kamata változatlanul 0,75 százalék. A kilencfős monetáris testület hét tagja szavazott a jelenlegi alapkamat fenntartására, két tag 0,25 százalékpontos kamatcsökkentésre voksolt. A gazdaságösztönző célú eszközvásárlási programok keretét ugyanakkor a tanács egyhangú döntéssel hagyta változatlanul. A Bank of England 2016 augusztusában, az akkor végrehajtott kamatcsökkentéssel együtt 435 milliárd fontra (168 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot is meghirdetett befektetési besorolású - vagyis jó minőségű, alacsony hozamú - vállalati kötvényekre.

A novemberi kamatdöntő ülés eredményének csütörtöki ismertetésével egy időben nyilvánosságra hozott friss, 49 oldalas pénzügypolitikai jelentés - amelyet a Bank of England a korábbi negyedéves inflációs jelentések új formátumú változataként honosított meg - kiemeli, hogy a Brexithez kötődő megnövekedett bizonytalanság továbbra is nyomást gyakorol a brit üzleti szektor beruházási aktivitására. A jelentés szerint az üzleti beruházásokra fordított kiadások a legutóbbi három évben összesen is csak 0,4 százalékkal emelkedtek. Ennek részbeni magyarázata lehet a világgazdasági növekedés lassulása, ám a brit gazdaságban zajló üzleti beruházási tevékenység ennek figyelembevételével is gyenge a többi nagy fejlett gazdasághoz mérve - hangsúlyozza a Bank of England jelentése.

A brit jegybank szerint a legutóbbi kutatások arra vallanak, hogy az idei második negyedévben az üzleti beruházások szintje 11 százalékkal volt alacsonyabb annál az értéknél, amelyet a Brexitből eredő bizonytalanságok nélkül el lehetett volna érni. A kilépésről döntő 2016-os népszavazás utáni időszakban az üzleti beruházások még növekedtek, de már akkor is sokkal lassabb ütemben, mint a referendum előtt, 2018 óta pedig szinte mindegyik negyedévben csökkent az üzleti szektor által végrehajtott beruházások értéke a brit gazdaságban - áll a Bank of England új monetáris politikai jelentésében.

A jelentés szerint a jegybank várakozása az, hogy a brit hazai össztermék negyedévente mért növekedési ütemeinek átlaga 2019 egészében mindössze 0,2 százalék lesz, a fele az elmúlt három év negyedéves növekedési átlagának. Mark Carney, a Bank of England kormányzója a monetáris jelentést bemutató csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján egyenes utalást tett arra, hogy ebben a környezetben a brit jegybank monetáris enyhítéshez folyamodhat.

Carney úgy fogalmazott, hogy ha a világgazdasági növekedés nem stabilizálódik és ha a Brexit-folyamat teremtette bizonytalanság továbbra is meggyökeresedett marad a brit gazdaságban, szükségessé válhat a gazdasági növekedés várt élénkülésének és a kitűzött inflációs cél elérésének megerősítése monetáris politikai eszközökkel.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap népszerű alapjai

A sorrend az elmúlt hét összesített forgalmai alapján készült.

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap nyertesei és vesztesei

A sorrend az elmúlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Milliárdos befektetést kapott a magyar 3D nyomtatógyártó

A CraftUnique-ot a befektetésen kívül szakmai tudással támogatják.

Ezt olvasta már?

Norvég alapkamat: nulla százalék »