Csaknem 2,5 millió a szegény ember

| olvasási idő: kb. 2 perc

Hogyan tanítható meg a gyerekek számára a pénz értéke? Mit tehetünk a szegénység mérsékléséért? A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői a felnövekvő generáció válaszait kutatták ezekre a kérdésekre a Szegénység Világnapja alkalmából.

Hogyan tanítható meg a gyerekek számára a pénz értéke? Mit tehetünk a szegénység mérsékléséért? A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői a felnövekvő generáció válaszait kutatták ezekre a kérdésekre a Szegénység Világnapja alkalmából. A pénzintézet évek óta úttörő szerepet tölt be a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztésében és a pénzügyi kultúra terjesztésében Magyarországon. A program szervezői Szél Dávid gyerekpszichológust is megkérdezték tapasztalatairól.

A Szegénység Világnapja – amelyet idén 25. éve tartanak október 17-én – az alapvető emberi jogok tiszteletben tartását és a szegénység elleni küzdelem fontosságát hirdeti. Hogy ki és hány ember számít szegénynek ma Magyarországon, arról a Központi Statisztikai Hivatal számai beszélnek. Az utolsó ezzel kapcsolatos kutatásuk szerint egy év alatt 76 ezer fős mérséklődés mellett összesen 2 millió 465 ezer ember tartozik a szegénység legalább egy dimenziójába, vagyis a teljes lakosság 25,6 százaléka.

Ami a gyerektársadalmat illeti, 2018 elején több mint 88 ezer hátrányos helyzetű és 98 ezer halmozottan hátrányos helyzetű fiatalt regisztrált az Oktatási Hivatal. „Vezető pénzügyi intézetként hisszük, hogy felelősek vagyunk azért a társadalomért, amelyben élünk. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt és annak új ismeretanyagát, a vigyázz#Kápé vlogot éppen azért hoztuk létre, hogy a fiatalok naprakész és készségszintű pénzügyi ismeretekkel lépjenek a felnőtt életbe. Tudjanak mérlegelni, felelős döntéseket hozni és így később például ne essenek adósságcsapdákba, fel tudják mérni az igényeik és a pénzügyi lehetőségeik összefüggését.” – mondta el Horváth Magyary Nóra, K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója, a vetélkedő zsűrjének elnöke.

Azt, hogy a gyerekek pénzügyi tudatosságának fejlesztésére szükség van Szél Dávid gyermekpszichológus is megerősítette, aki szerint „nagyon fontos különbséget tenni a szegények vagy nincstelenek, illetve a középosztálybeliek és a felső tízezer pénztudatosságában. Ennek ellenére megfigyelhető egy érdekes jelenség például az alsós gyerekek körében, hogy a létminimumon élő és a felső osztálybeli családok gyerekei hasonlóan nem érzik át a pénz jelentőségét, hasonlóan nem alakult ki náluk a pénztudatosság. Van egy illuzórikus elképzelés a pénzzel kapcsolatban, hogy majd a távoli jövőben korlátlan mennyiségű pénzük lesz. Azon viszont nem igazán gondolkodtak el, ennek van-e realitása, illetve ha van, akkor az eléréséhez tenni is kell valamit.”

A pszichológus tapasztalatai alapján a pénz értékét eredményesen nyílt kommunikációval, példákkal taníthatjuk meg a gyerekeknek. A tanításhoz pedig a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő vloggerét, KáPét is segítségül hívhatjuk, aki vlogjában személyes történetein keresztül ismerteti meg az alapvető pénzügyi fogalmakat.

A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként évek óta kiemelten támogatja a hátrányos helyzetű térségek fiataljait. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn a hátrányos helyzetű térségekből legtöbb diákot nevező iskolát különdíjjal, bruttó 500 000 forinttal díjazzák.  A versenyre október 1-jétől január 18-ig lehet nevezni.  

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Amerikai cégbe fektet a Hiventures

A Hiventures magyar vállalkozók által alapított amerikai cégbe fektetett be.

Befektetésre ajánlották Portugáliát

Beruházás Romániában 25 millió Euróért

A KÉSZ Csoport romániai befektetésének értéke 25 millió euró.

4IG 1820 (-1,62 ) ALTEO 660 (0,76 ) ALTERA 825 (-1,20 ) ANY 1180 (-0,84 ) APPENINN 458 (-1,08 ) BIF 2000 (-0,99 ) CSEPEL 780 (-4,18 ) ESTMEDIA 147 (-2,00 ) FUTURAQUA 44 (2,09 ) KONZUM 232 (1,09 ) MOL 3064 (-0,78 ) MTELEKOM 430 (4,24 ) NORDTELEKOM 35 (2,35 ) NUTEX 37 (3,65 ) OPUS 470 (0,21 ) OTP 11600 (0,26 ) RICHTER 5250 (-0,66 ) TAKAREK 600 (-0,17 )