Csökkent a jelzáloghitelek kamata

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

Elsősorban a lakóingatlanpiac szempontjából fontos amerikai jelzáloghitelek kamata csökkent a héten, azt követően, hogy a megelőző héten jelentősen, az idén legnagyobb mértékben emelkedett.

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac azt közölte, hogy a 30 éves jelzáloghitel kamata 3,64 százalékra csökkent az egy héttel korábbi 3,73 százalékról, amikor közel egy éve a legnagyobb mértékben, 13 bázisponttal emelkedett a megelőző héthez képest. Egy éve lényegesen magasabban, 4,72 százalékon állt a 30 éves jelzáloghitel kamata. A héten a 15 éves jelzáloghitel kamata 3,16 százalékra süllyedt az egy héttel korábbi 3,21 százalékról, és jelenleg jóval alacsonyabb az egy évvel ezelőtti 4,16 százaléknál. Idén eddig a 30 éves jelzáloghitel kamata átlagosan 4,20 százalék volt a tavalyi 4,54 százalék után.

A lakáspiac a hitelkamatok alakulására legérzékenyebben reagáló szektor. A múlt héten közzétett adatok szerint augusztusban több mint 12 éves csúcsra szökött fel a kiadott építési engedélyek és a megkezdett építkezések száma. A Freddie Mac arra számít, hogy a kedvező hitelkamatok és az erős munkaerőpiaci helyzet eredményeként az ingatlanpiac az idén és jövőre is szerény mértékben emelkedhet.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Figyelj oda a pénzedre! - Segíthet a lista, melyik alapot válaszd

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Megcsappanó befektetési kedvvel számolnak Európában

Azonban felértékelődik az európai gyártókapacitás.

Egyre többen fektetik be pénzüket

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.

Ezt olvasta már?

Három éve hódítanak a fogyasztóbarát lakáshitelek »