Diákok ezrei neveztek a PénzSztárra

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

1240 négyfős, 14-22 évesekből álló középiskolás csapat részvételével, október 12-én indul a PénzSztár verseny. Az idén már ötödik alkalommal - a Budapest Bank főtámogatásával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt szakmai partnerségével - megrendezendő megmérettetés neve megváltozott. A PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozási Versenye elnevezés ugyanis jobban kifejezi, hogy évről évre egyre több Kárpát-medencei csapat jelentkezik a versenyre. A fő cél azonban változatlan: játékos formában mérni a diákok tudását, fejleszteni pénzügyi műveltségüket, egyúttal segíteni a középiskolákat pénzügyi oktatási innovációs törekvéseik megvalósításában. A győztes csapat tagjai - az elmúlt évekhez hasonlóan - ezúttal is fejenként 100-100 ezer forinttal és egy-egy okostelefonnal gazdagodnak.

„Örömünkre szolgál, hogy ötödik évébe lépve, kisebb jubileumhoz érkezett a PénzSztár, amelynek szakmai elismertsége folyamatosan növekszik. Ezt jelzi a szakmai együttműködő partnerek számának bővülése is, akik között immár 11 egyetem található. A verseny – a pénzügyi, gazdasági és vállalkozói ismeretek mellett – a kognitív kompetenciák fejlesztését, az elméleti tudás gyakorlati alkalmazását is igyekszik segíteni. A különféle (PISA, OECD stb.) felmérések azt mutatják, hogy elméleti ismeretek terén nem állunk rosszul, de a gyakorlati alkalmazásban igen. E versennyel mi is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy ez változzon. Ezért a helyszíni fordulók feladatai között növeltük azok arányát, amelyek kifejezetten az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazását szolgálják” – közölte a PénzSztár Versenyközpont vezetője, Kerekes György István az idei PénzSztár verseny indulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A 2017-es győzelem reményében 1240, egyenként négyfős csapat jelezte részvételi szándékát. Közülük 1088 magyarországi, 81 erdélyi, 33 vajdasági, 32 felvidéki és 6 kárpátaljai. A legtöbb, 196 csapat budapesti, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 139, Pest megyéből pedig 119 csapat regisztrált.

Decemberig tart a verseny

Az október 12-én és 19-én tartandó, kétfordulós internetes előselejtező eredménye alapján dől el, hogy a 19 hazai megyéből és Budapestről, illetve a határon túli magyarlakta területekről melyik 5-5 – összesen 115 – csapat kerül be a helyszíni fordulókba. Az október 26-án, 23 helyszínen párhuzamosan megrendezendő selejtező eredménye alapján a 100 hazai csapatból 35, míg a 15 határon túliból 5 mehet tovább a november 9-i középdöntőbe.

A hazaiak közül a budapesti és a megyei győztesek, illetve rajtuk kívül 6 régióból a további két, a közép-magyarországi régióból pedig a további három legmagasabb pontszámot elért csapat jut tovább, míg a határon túliak közül a három helyszíni győztes és a további két legmagasabb pontszámot elért csapat. A középdöntő a hazai csapatok számára a 7 magyarországi régióban lesz, míg a határon túliaknak egy külön magyarországi helyszínen.

Innen a legjobb 7 hazai és 1 határon túli csapat kap meghívást a november 23-i budapesti elődöntőbe, majd közülük a legsikeresebb 4 team mérkőzhet meg egymással december 7-én, a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében megrendezendő országos döntőben.

Fókuszban a digitalizáció

„A fiatalok számára a digitális eszközök használata és az online térben történő tájékozódás természetes, így a Budapest Bank is elkötelezett a digitalizáció mellett, legyen szó a fiatalok pénzügyi edukációjáról vagy éppen a nekik szóló banki szolgáltatásokról. Fontosnak tartjuk, hogy kövessük a legfrissebb trendeket és ezekhez igazodva olyan platformokon és nyelven szólítsuk meg őket, amelyet nemcsak befogadnak, hanem meg is értenek. A PénzSztár versenynek is éppen ez a célja: játékosan, online felület segítségével megismertetni a fiatalokat a pénzügyek világával, és rávezetni őket a helyes, tudatos és felelős pénzügyi döntésekre” – hangsúlyozta Fatér Gyula, a Budapest Bank Zrt. lakossági üzletágvezetője.

„Azok a fiatalok, akik tisztában vannak a mindennapokhoz szükséges pénzügyi ismeretekkel, reálisabban tervezik a jövőt, nagyobb esélyük van az egzisztenciális biztonságra. A közteherviselés lényegét és fontosságát felismerő diákok nagyobb esélyt jelentenek az egész országnak a biztonságos gazdasági fejlődésre. A NAV sok csatornán keres kapcsolatot a fiatalokkal, hogy kialakítsa a jövő generációjában a tudatos pénzügyi tervezés, a felelősségteljes és tudatos adózás attitűdjét. A NAV-nak, feladatai végrehajtásához kapcsolódóan is érdeke, hogy a felnövekvő nemzedék tagjai számára már ne legyen kérdés, hogy be kell-e fizetniük a rájuk eső közterheket” – fogalmazott Sinkáné dr. Csendes Ágnes, Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóügyi szakfőigazgatója.

„A Versenyhivatal munkatársai rendületlenül hisznek abban, hogy a verseny elfogadottságát, a fogyasztói tudatosság növelését úgy lehetséges a leghatékonyabban elérni, ha a diákok már a középiskolában találkoznak a versenyjog alapfogalmaival és általában a pénzügyi-gazdasági ismeretekkel.

Meggyőződésünket az elmúlt évek tapasztalata messzemenőkig alátámasztja: valóban a jövő gazdasági szakembereivel, vállalkozóival találkozunk minden évben e versenyeken, ezt a korábbi győztesek pályaválasztása, további életútja is alátámasztja.

A középiskolások pénzügyi, gazdasági és vállalkozási versenye hiánypótló kezdeményezés, és az ismereteiket összemérő fiatalok nagyobb eséllyel válnak a versenyjog tudatos alkalmazóivá, akik vezetőkként maguk is befolyásolják majd a versenyfolyamatokat és hozzájárulhatnak a versenykultúra fejlődéséhez is” – mondta Tevanné dr. Südi Annamária, a Gazdasági Versenyhivatal főtitkára.

Ezek a nyeremények

A nyertes csapat minden tagját a Budapest Bank 100 ezer forinttal díjazza, míg a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) egy-egy okostelefonnal jutalmazza. Ezek mellett a versenyzőkre további értékes nyeremények, illetve tudásalapú szakmai díjak – továbbképzések és tréningek – is várnak.

Az a három középiskola, ahonnan a legtöbb csapat kitölti az előselejtező két online tesztjét – az elért eredménytől függetlenül – különdíjban részesül. Nyereményük egy-egy oktatási szimulációs szoftverlicenc, amely további segítséget nyújthat számukra a pénzügyi, gazdasági és vállalkozási ismeretek elsajátításában.

Hirdetés
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Hirdetés
Befektetés

Turbulenciákat okoz a protekcionizmus

A külföldre irányuló befektetések a múlt évben 23 százalékkal estek.

Fektessünk be robotba?

Számos elemzés készül arról, hogy a robotika térnyerése hogyan...

Hogyan lövik be a cégek árát?

Több tényezőtől is függ a márkaérték.

Ezt olvasta már?

A nagy cégek is az oktatás új útjait pedzegetik »

4IG 3500 (-1,69 ) ALTEO 705 (1,44 ) ALTERA 800 (0,63 ) APPENINN 613 (-0,97 ) CIGPANNONIA 438 (0,23 ) Duna House A 4080 (0,99 ) ENEFI 210 (-1,87 ) ESTMEDIA 113 (6,60 ) FHB 599 (1,18 ) FUTURAQUA 63 (-1,25 ) GSPARK 3350 (1,21 ) KONZUM 3205 (-1,08 ) MOL 2698 (0,15 ) MTELEKOM 416 (0,73 ) NORDTELEKOM 46 (-0,44 ) NUTEX 36 (-3,19 ) OPUS 704 (-0,98 ) OTP 9855 (-0,90 ) OTT1 293 (1,03 ) PANNERGY 702 (0,29 ) RABA 1395 (-1,76 ) RICHTER 5350 (0,28 ) SET Group 256 (-1,92 ) WABERERS 3520 (2,92 )