Generációváltás a fizetési forgalomban

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Egyre többen választják a bankkártyás és a netbanki fizetést azok közül, akik számláik kiegyenlítéséhez papíralapúról elektronikus fizetésre térnek át. Majtényi Kálmán, a Díjnet Zrt. vezérigazgatója szerint az elmúlt évekhez képest jelentős változás következett be: míg a csoportos fizetési megbízást használók száma stabilan tartja magát, az elektronikus számlafizetés terjedésével többségbe kerültek a bankkártyás és internetbanki számlafizetések, mert az újonnan csatlakozók már ezeket a „második generációs”, a tudatos havi számlakövetést és rugalmas fizetést kínáló lehetőségeket választják. A szakértő szerint az elektronikus számlafizetés harmadik generációját a mobiltelefonos fizetés képviseli, amelynek használata gyorsuló ütemben terjed.

Alig öt év alatt megtízszereződött az elektronikus számlafizetési rendszereket használók száma; csupán a Díjnet esetében az elmúlt öt évben átlagosan évente 60 százalékkal bővült a regisztrációk köre és ma már 300 ezer felett jár. Mindez a kényelmi és a biztonsági szempont mellett annak köszönhető, hogy az online számlaügyintézés ingyenes, a számlák kiegyenlítése pedig a felhasználó által választott fizetési módtól függően ingyenes vagy kifejezetten alacsony költséggel jár. Az összehasonlítás kedvéért, három darab 10 ezer forintos számlával számolva a fizetés internetes kártyás vásárlással a legtöbb hazai bank aktív bankolásra ajánlott számlacsomagjaihoz kapcsolódó bankkártyával díjmentes, csoportos beszedési megbízással a három tranzakcióra összesen körülbelül 100 forint, az online átutalás díja – a tranzakciós illetékkel együtt – összesen mintegy 200 forint, miközben a papíralapú, készpénzes számlafizetés költsége a készpénzfelvételi díjak miatt jelentősen meghaladhatja az online tranzakciók díjait.

Trendforduló a fizetési forgalomban

A számláikat az interneten kezelők mára több százezresre bővült körének többsége a papíralapú számlafizetést eleinte csoportos fizetési megbízással váltotta ki; a Díjnet felhasználói körében is ez volt a leggyakoribb fizetési forma. Az elektronikus fizetések terjedésével azonban jelentősen változott a helyzet: két éve a bankkártyás és a netbanki fizetések aránya együtt tett ki annyit, mint a csoportos fizetési megbízásoké, ma viszont a bankkártyás fizetés nemcsak átvette a vezetést, de az internetbankon keresztül történő számlafizetéssel együtt már kétszer olyan gyakori, mint a csoportos fizetési megbízás.

„A trendforduló nem azt jelzi, hogy csökkent a csoportos beszedést használók száma, hanem azt, hogy a Díjnethez újonnan csatlakozók túlnyomó többsége már a bankkártyás és az internetbanki fizetést részesíti előnyben” – emelte ki Majtényi Kálmán, a Díjnet Zrt. vezérigazgatója. – „Az uralkodó fizetési formák „generációváltása” megmutatja, hogyan változnak a pénzügyeiket elektronikusan kezelők igényei, illetve a szabadság, a kényelem és a hatékonyság fogalma. Egyértelmű, hogy a lakosság egyre inkább az olyan megoldások közül választ, amelyekkel a korábbinál tudatosabban, rugalmasabban, de legalább olyan kényelmesen követheti nyomon havi számláit és kifizetéseit.”

Javult a fizetések pontossága

Amikor egy háztartás áttér az elektronikus számlafizetésre, többnyire jelentős lépést tesz a fizetési pontosság javítása felé. Így jelentős mértékben csökkenti a lejárt számlákból adódó problémákat és többletköltségeket. A 95 százalékos pontosságú csoportos fizetési megbízás mellett a két leggyakrabban választott fizetési mód, a bankkártyás és az internetbankon keresztüli fizetés a „legpontosabb”: ezek 75, illetve 77 százaléka érkezik be időben a szolgáltatóhoz. Az elektronikus számlafizetés harmadik generációját, a mobilfizetési lehetőséget használók esetében a pontos számlafizetés aránya kiemelkedően magas, 87 százalékos.

„A lejárt számlák jelezhetnek átmeneti likviditási gondokat, de meglepődnénk, milyen gyakran fordul elő késedelem csupán azért, mert a számla elkeveredett vagy megfelelő emlékeztető nélkül a számlatulajdonos megfeledkezik a fizetési határidőről” – hangsúlyozta Majtényi Kálmán. – „Internetes számlafizetési rendszer használatával beállítható automatikus emlékeztető, amelyet a számla lejárata előtt pár nappal e-mailben kap meg az ügyfél. A Díjnet rendszerének emlékeztetőjét, például, a felhasználók 57 százaléka használja. Igaz, további 25 százalék esetében a csoportos fizetési megbízás miatt az emlékeztető nem releváns, de még így is 18 százalék azoknak az aránya, akik az értesítés beállításával tovább csökkenthetnék a késedelmes fizetés kockázatát.”

A többség még csekket használ

A Díjnet kutatásai alapján az interneteléréssel rendelkező hazai háztartások által használt összes fizetési mód közül még mindig a leggyakoribb a készpénz és a csekk; a készpénzt a megkérdezettek 58 százaléka, a csekket 80 százaléka használja gyakran. Bár az általános kifizetéseknél már jelentős szereppel bír a bankkártyás fizetés – közvetlenül a kereskedőknél 78 százalék, az interneten 23 százalék, csoportos fizetési megbízásoknál pedig szintén 23 százalék használja bankkártyáját –, az is megfigyelhető, hogy a háztartások közel egyharmada általános fizetési szokásainál „elmaradottabb” fizetési formát használ közüzemi számlái kiegyenlítésére – ebben a tekintetben tehát bőven van még lehetőség az előrelépésre, teszi hozzá a Díjnet szakértője.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Figyelj oda a pénzedre! - Segíthet a lista, melyik alapot válaszd

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Megcsappanó befektetési kedvvel számolnak Európában

Azonban felértékelődik az európai gyártókapacitás.

Egyre többen fektetik be pénzüket

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.

Ezt olvasta már?

Lejár a boltokban a készpénz ideje »

4IG 610 (-0,81 ) AKKO Invest 456 (-0,76 ) ALTEO 734 (-2,13 ) ANY 1200 (-2,44 ) APPENINN 345 (0,88 ) AutoWallis 77 (-1,28 ) CIGPANNONIA 210 (10,53 ) CyBERG 1200 (0,84 ) DELTA 99 (2,71 ) Duna House A 3220 (2,55 ) EHEP 2490 (0,40 ) FORRAS/OE 1060 (1,92 ) FUTURAQUA 66 (-2,08 ) GSPARK 3220 (0,31 ) Gloster 2500 (0,81 ) KULCSSOFT 1535 (2,33 ) MASTERPLAST 594 (-1,66 ) MOL 1794 (-2,18 ) MTELEKOM 385 (0,92 ) NORDTELEKOM 29 (-0,68 ) NUTEX 29 (-1,34 ) OPUS 245 (-1,21 ) ORMESTER 11850 (-2,07 ) OTP 10950 (1,77 ) OTT1 194 (-2,12 ) RABA 862 (3,61 ) RICHTER 6480 (-3,28 ) SET Group 71 (1,43 ) WABERERS 860 (-1,38 ) ZWACK 16650 (-0,30 )