Döntött az EKB: nem lesz több 500 eurós

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az 500 eurós bankjegy forgalomból kivonása mellett döntött az EKB Kormányzótanácsa az Európai Központi Bank (EKB) honlapján szerdán megjelent közlemény szerint.

Korlátlan ideig be lehet majd váltani

A kormányzótanács az 500 eurós bankjegy nyomásának végleges leállítását rendelte el, valamint a címlet kihagyását a készülő "Europa" sorozatból. Az 500 eurós bankjegy kibocsátása 2018 vége felé, az új "Europa" sorozat 100 és 200 eurós bankjegyeinek bemutatásával egy időben szűnik meg. Az összes többi használatban lévő címlet - 5 eurótól 200 euróig - forgalomban marad.

A honlapon megjelent közleményben a bankjegy illegális gazdasági tevékenységekben játszott szerepével indokolták a döntést. Az euró nemzetközi szerepére és a bankjegyekbe vetett bizalomra tekintettel azonban az 500 eurós bankjegy nem veszíti el törvényes fizetőeszköz szerepét, és továbbra is lehet majd használni fizetések teljesítésére és értékőrzőként.

Az EKB és az euróövezeti központi bankok által alkotott Eurosystem minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a megmaradó címletekből elegendő álljon rendelkezésre a készpénzforgalom lebonyolításához. Az 500 eurós bankjegyet korlátlan ideig be lehet majd váltani az Eurosystem bankjainál - írja az EKB.

Mégsem volt ez jó ötlet?

Ellenzi az 500 eurós bakjegy kivonását a forgalomból a müncheni ifo gazdaságkutató intézet elnöke Clemens Fuest.

"Az 500 eurós bankjegy kivonása a forgalomból aláásná az Európai Központi Bankba (EKB) vetett bizalmat, mert azt a benyomást keltené, mintha a bankjegy kivezetése a negatív kamatláb még további csökkentésének célját szolgálná" - idézi a közlemény Clemens Fuest szerdán Münchenben tett nyilatkozatát.

A közlemény rámutat: a nagycímletű bankjegyek hiánya fokozza a negatív kamatlábak hatékonyságát, mivel azok a készpénzre nincsenek hatással, csak a számlapénzre. A nagycímletű bankjegyek hiánya emellett megemeli a készpénz tartásának költségeit is a pénzintézeteknél.

"Mivel makrogazdasági szempontból igazából semmilyen meggyőző érv nem szól a negatív kamatlábak még további csökkentése mellett, az EKB - ha valóban a feketegazdaság visszaszorítása a célja - jobban tenné, ha elhalasztaná a döntést az 500 eurós bankjegy kivezetéséről amíg ismét pozitív tartományba nem térnek vissza a kamatok" - fogalmazott Clemens Fuest, a müncheni ifo gazdaságkutató intézet elnöke.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Elindult a virtuális tőkebefektetési piactér, az meg mi?

A digitális platformot már a közeljövőben tőzsdére tervezik vinni.

BÁV: mindenkinek az arany kell most

Felvásárolták a BÁV teljes befektetési aranykészletét.

Ezúttal több mint 30 millióval támogat a MOL

30 millió forintot fektet a MOL a fenntartható jövőbe országszerte.

Ezt olvasta már?

Így szorítja vissza a járvány a készpénzhasználatot »