Egy alapítvány a pénzügyi tudatosságért

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

Ismételten izgalmas előadásokkal várta november 29-én a középiskolai iskolahálózatának tagjait a Pénziránytű Alapítvány. Az ingyenes rendezvényen a Pénziránytű Iskolahálózathoz csatlakozott intézmények képviselőinek volt lehetősége részt venni.

Több előadás is elhangzott

A rendezvényt Hergár Eszter, az Alapítvány Kuratóriumának elnökének köszöntője nyitotta meg, majd a délelőtti programban a pénzügyi tudatosság növelésének jegyében hallgathattak meg tartalmas előadásokat a résztvevők.

Dr. Tebeli Izabella, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője - a kormány által már elfogadott - pénzügyi tudatosság fejlesztési stratégiájának koncepcióját mutatta be, és kiemelte, hogy a stratégia megvalósításának egyik kulcs eleme lehet, hogy a pénzügyi ismeretek bekerüljenek a Nemzeti Alaptantervbe.

Dr. Varga Zoltán Balázs, a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum főigazgatója a szakgimnáziumok 10. évfolyamán ez év szeptemberétől kötelező Pénzügyi és vállalkozói ismeretek tantárgy pilot programjának, illetve a nyári tanárfelkészítéseknek a tapasztalatairól számolt be.

Dr. Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője és Nagy Viktor, a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. elnök – vezérigazgatója, a PÉNZ7 – Pénzügyi és vállalkozói témahétre való felkészülést is segítve tartották meg előadásukat a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekről, illetve a Központi Hitelinformációs Rendszerről.

A délelőtt során a Kiemelkedő Pénziránytű Iskola 2017/2018 címek ünnepélyes átadására is sor került, nyolc nyertes intézmény képviselője vehette át Hergár Eszter kuratóriumi elnöktől az erről szóló oklevelet.

A 2017/2018-as tanév Kiemelt Pénziránytű Iskolái

Nyolc, a pénzügyi nevelésben kiemelkedő munkát végző intézmény nyerte el a Kiemelt Pénziránytű Iskola címet, és az azzal járó célzott programtámogatást a 2017/2018-as tanévre, amelyet idén először hirdetett meg a Pénziránytű Alapítvány.

A cím elnyeréséért a jelentkezők 2-5 napos saját szervezésű iskolai pénzügyi projektsorozat vagy projekthét programját tervezték meg, és vállalták, hogy 2018. január 15. és április 30. közötti időtartamban lebonyolítják azt. A program célja a pénzügyi tudatosság erősítése a 14-20 éves korosztály életében.

A projektnapokon a különböző intézmények tanárai többek között pénzügyi-gazdasági témájú tanórákat fognak tartani, pénzügyi vetélkedőket szerveznek, továbbá számos érdekes és játékos program fog megvalósulni az intézményekben.

A pénzügyi szemléletformáló programokon az intézmények saját középiskolai tanulói, és legalább egy napon külsős (általános iskolás vagy más intézménybe járó) diákok és tanárok is részt fognak venni.

A cím nyertesei

Az alábbi iskolák, mint a legkiemelkedőbb nyolc  programterv benyújtói viselhetik a Kiemelt Pénziránytű Iskola 2017/2018 címet: Berettyóújfalui SZC Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Budapesti Gazdasági SZC Budai Középiskolája, Budapesti Gazdasági SZC Teleki Blanka Közgazdasági Szakgimnáziuma, Ceglédi SZC Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium (Kőszeg), Váci SZC Petőfi Sándor Gimnáziuma, Gépészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma (Aszód), Veszprémi SZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma, Pénziránytű Tanári Díj a pénzügyi nevelés elkötelezett pedagógusai számára

Új díjat hirdettek meg

A Pénziránytű Alapítvány idén először hirdeti meg középiskolai hálózatának a Pénziránytű Tanári Díj – a pénzügyi nevelés elkötelezett támogatásáért járó díjat a 2017/2018-as tanévre. 2018. január 8-i határidővel két külön kategóriában a közgazdász és nem közgazdász végzettségű pedagógusok jelentkezését várják.

A díjra olyan magyarországi középfokú közoktatási intézményben dolgozó pedagógusok jelentkezhetnek, akik a jelenben, illetve a közelmúltban kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárulnak a diákok gazdasági- és pénzügyi ismereteinek és tudatosságának fejlődéséhez.

Az elismerést, és a vele együtt járó támogatást maximum 3 közgazdász és 3 nem közgazdász végzettségű pedagógus nyerheti el a 2017/2018-as tanévre.

A jelentkezés feltétele a jelentkezési adatlap kitöltése, a pénzügyi nevelési tevékenység bemutatása, továbbá két referenciaszemély írásbeli ajánlása is. Bár a jelentkezést a pedagógusnak alá kell írnia, de ha egy tantestület vagy intézményvezető szeretné elismerni egy kolléga munkáját, akkor a jelentkezési dokumentumok összeállítását akár ő is elvégezheti.

Együttműködési megállapodás

Ötoldalú együttműködési megállapodást írtak alá a Pénz7 köznevelési témahét újbóli megvalósítására

A 2017/2018-as tanév rendjében meghirdetett pénzügyi és vállalkozói témahéten, vagyis a Pénz7 programban, immár negyedszer vehetnek részt az iskolák. A programot minisztériumok, állami intézmények és pénzügyi szereplők is támogatják.  Az előző tanévben közel 1.100 iskola 162 ezer diákja vett részt, és jelenleg már közel 900 intézmény regisztrált a 2018-as Pénz7-re.

A Pénz7 sikeres megvalósítása érdekében az előző tanévhez hasonlóan ötoldalú együttműködési megállapodást kötöttek november 9-én Budapesten: az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektgazdaként, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány a Pénz7 együttműködő szakmai partnereiként írták alá a dokumentumot.

A 2014/2015. tanév óta a Pénz7 (European MoneyWeek) keretében a csatlakozó országok általános- és középiskoláiban pénzügyi témájú tanórákat tartanak. A kezdeményezés célja, hogy a fiatalok tudatosabban kezeljék pénzügyeiket, alaposabb ismeretekkel rendelkezzenek a gazdaság és a pénzvilág működéséről.

A 2018. március 5. és 9. között országszerte ismét megrendezésre kerülő rendhagyó tanórákon a fókusztéma pénzügyi témakörben a hitelezés (Okosan a hitelekről), vállalkozói témakörben pedig az üzleti ötlet és együttműködés. A program ideje alatt a korábbi évek tananyagai szintén elérhetővé válnak.

A szakértők idén pénzügyi témakörben három, vállalkozási témában két korosztály számára állították össze a tananyagot. Minden tananyag és felkészítést segítő anyag (útmutatók, videók) online, ingyenesen elérhető és letölthető lesz a regisztrált tanárok számára a www.penz7.hu oldalról.

A Pénz7 kísérő programjai között interaktív vetélkedők és versenyek szerepelnek. Hátrányos helyzetű térségbeli általános iskolásoknak írt ki karácsonyi pályázatokat a Pénziránytű Alapítvány

Az ünnepek közeledtével a Pénziránytű Alapítvány több pályázati lehetőséggel kívánja támogatni a hátrányos helyzetű térség beli általános iskolákat, mely során a legkiválóbb diákok, osztályok és iskolák értékes, az oktatást és tanulást segítő digitális eszközökkel gyarapodhatnak.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Figyelj oda a pénzedre! - Segíthet a lista, melyik alapot válaszd

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Megcsappanó befektetési kedvvel számolnak Európában

Azonban felértékelődik az európai gyártókapacitás.

Egyre többen fektetik be pénzüket

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.

Ezt olvasta már?

Maradhat a 15 ezres PIN határ a bankkártyákon »

4IG 610 (-0,81 ) AKKO Invest 456 (-0,76 ) ALTEO 734 (-2,13 ) ANY 1200 (-2,44 ) APPENINN 345 (0,88 ) AutoWallis 77 (-1,28 ) CIGPANNONIA 210 (10,53 ) CyBERG 1200 (0,84 ) DELTA 99 (2,71 ) Duna House A 3220 (2,55 ) EHEP 2490 (0,40 ) FORRAS/OE 1060 (1,92 ) FUTURAQUA 66 (-2,08 ) GSPARK 3220 (0,31 ) Gloster 2500 (0,81 ) KULCSSOFT 1535 (2,33 ) MASTERPLAST 594 (-1,66 ) MOL 1794 (-2,18 ) MTELEKOM 385 (0,92 ) NORDTELEKOM 29 (-0,68 ) NUTEX 29 (-1,34 ) OPUS 245 (-1,21 ) ORMESTER 11850 (-2,07 ) OTP 10950 (1,77 ) OTT1 194 (-2,12 ) RABA 862 (3,61 ) RICHTER 6480 (-3,28 ) SET Group 71 (1,43 ) WABERERS 860 (-1,38 ) ZWACK 16650 (-0,30 )