Egy menő konyha, és máris többet ér az ingatlanod

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Egy szépen felújított lakás vagy ház kelendő áru az ingatlanpiacon. De gondoltad volna, hogy egy különlegesen szép konyha nem csak neked öröm, hanem tovább növelheti az ingatlanod értékét? Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint megéri a befektetés, egy korszerűen berendezett trendi konyha ugyanis akár 10-20 százalék pluszt is jelenthet az eladási árban. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, a tökéletes megoldás érdekében azonban érdemes szakértőkhöz fordulni - derül ki a Konyhakiállítás közleményéből.

Az ingatlan.com több mint 500 ezer lakáshirdetésen alapuló elemzéséből kiderült, hogy 2016 januárjához képest 8 százalékkal nőtt az érdeklődés az eladó használt vagy új lakások iránt az idei év első hónapjában. Ennek ellenére jóval kiegyensúlyozottabb éve lehet 2017 a magyar lakáspiacnak, részben a kínálatbővülés, és az új lakások számának növekedése miatt. Idén januárban harminc-negyven százalékkal több ingatlanból tudtak válogatni a vásárlók, mint tavaly ugyanebben a hónapban. 

Nem eszik olyan forrón!

A lakáspiac tehát tovább virágzik, ám az ingatlanok közel sem kelnek el olyan gyorsasággal, mint korábban. Ha az ember maga szeretné értékesíteni a lakását vagy házát, akkor előbbi esetében átlagosan három, míg utóbbi esetében hat hónap szükséges ahhoz, hogy az adott ingatlan gazdára találjon – magyarázza Balogh.

A vásárlók számára az ár után az elhelyezkedés a második legfontosabb szempont a választásnál, és közvetlenül ez után jön a sorban az ingatlan állapota. A szakember tapasztalatai szerint, kétféle lakás talál nagyon gyorsan gazdára mostanság: a lehasznált (olcsóbb) felújításra váró ingatlanok és a jó állapotú, komfortos, szép lakások.

„Vannak, akik saját ízlésükhöz igazítva szeretnék rendbe hozni az új otthonukat, de bőven akadnak olyan vevők is, akik tartanak a nagyobb volumenű felújítástól. Ide tartoznak azok a befektetők, akik bérbeadási céljából vásárolnak ingatlant.”

Forintban mérhető a dizájnos konyha 

A befektetés céljából vásárlók - igényeikből fakadóan - hajlandóak magasabb árat fizetni, ha cserébe megkímélhetik magukat a macerás falbontástól és csempézéstől. Észrevehető ugyanakkor, hogy még az újszerű vagy felújított lakásokhoz képest is többet lehet elkérni egy olyan ingatlanért, ahol a konyha különösen látványos.

„A felújított és újszerű lakások átlagos négyzetméter ára alapján képzett kínálati árat vetettem össze a kiemelkedően korszerű és modern konyhával rendelkező lakásokéval, figyelembe véve az alapterületet és a lokációt. Az értéknövekedés ingatlantól függően 8-27 százalékos a szép konyhások javára. Azt azért meg kell jegyezni, hogy viszonylag ritka az olyan lakás, ahol kizárólag a konyhára fektettek hangsúlyt, így az értéknövekedést más tényezők is befolyásolhatják.”

Balogh hozzátette, hogy a lakásfelújításon belül egyértelműen a konyha és a fürdő jelenti a két legnagyobb összegű beruházást, de ha a végeredményt tartjuk szem előtt, megéri pénzt invesztálni ezekbe a helyiségekbe, hiszen a fentiekből jól látszik, hogy a minőségi munka megdobja az ingatlan árát. 

Elgondolkodtató érv továbbá, hogy a jelenlegi magyar lakáspiacon nagyon kevés az igazán jó elosztású, megfelelő méretű terekkel rendelkező ingatlan, miközben a vásárlók alapvetően ilyen, 21. századi életvitelhez passzoló otthonokat keresnek.

Hirdetés
Brexit

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Hirdetés
Befektetés

Szilárdtest-akkumulátor fejlesztőbe invesztál a VW

A Volkswagen konszern 100 millió dollárt fektet a szilárdest-akkumulátor...

Félmilliárd dollárt fektet a Google a kínai JD.com-ba

A Google 550 millió dollárt fektet be Kína második legnagyobb online...

Turbulenciákat okoz a protekcionizmus

A külföldre irányuló befektetések a múlt évben 23 százalékkal estek.

Ezt olvasta már?

Tíz évet kulizhatsz a lakásodért, ha nem eszel »