Egyre jobban kihasználjuk a digitális világot

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

2016 második negyedévében a mobiltelefon-előfizetések száma meghaladta a 11,7 milliót, ezen belül a havidíjas előfizetések aránya tovább nőtt. A telefonbeszélgetésre fordított idő több mint négyötödét mobiltelefonról kezdeményezték. A mobilhálózat adatforgalma 35 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Tovább növekedett az internet-előfizetések száma: 2016. második negyedév végén meghaladta a 8,4 milliót, ennek 67 százaléka mobilinternet-előfizetés volt. A televíziószolgáltatás előfizetéseinek száma meghaladta a 3,2 milliót, ezen belül a digitális előfizetői csomagok aránya 70 százalék volt - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összeállításában.

Árbevétel és létszám

2016. második negyedévben az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágba sorolt, legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások értékesítésből származó bevétele 644 milliárd forint volt, amely 2,7 százalékkal haladta meg a 2015 hasonló időszakét.

A távközlési ágazat vállalkozásai több mint 257 milliárd forint bevételt értek el. A legnagyobb mértékben, 21 százalékkal, a kis súlyú film-, video-, televízióműsorgyártás, hangfelvétel-kiadás és a műsor-összeállítás, műsorszolgáltatás ágazatokba sorolt vállalkozások együttes árbevétele (64 milliárd forint) növekedett. Az értékesítés árbevétele folyó áron 7,7 százalékkal növekedett a kiadói tevékenység, illetve 2,4 százalékkal információtechnológiai és az információs szolgáltatás ágazatokban – áll a KSH közleményében.

Nőttek a szektorban a fizetések

Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágban a legalább 5 főt foglalkoztató gazdasági szervezeteknél a teljes munkaidőben alkalmazásban állók létszáma 74,1 ezer fő volt, 5,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Legnagyobb arányban (64 százalék) az információ-technológiai és az információs szolgáltatás tevékenység ágazatokban működő gazdasági szervezetek biztosítottak teljes munkaidős foglalkoztatást, a 47,5 ezer fős létszám ebben az ágazatban nőtt a legnagyobb mértékében, 11 százalékkal. A távközlés ágazatban a létszám (15,6 ezer fő) 2,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

2016. második negyedévében az egy főre jutó havi bruttó átlagkereset az ágazat egészében (473 ezer forint) 4,1 százalékkal növekedett. A nemzetgazdasági ágon belül az egy főre jutó havi bruttó kereset a távközlési ágazatban (484 ezer forint) átlagosan 0,7 százalékkal (3,5 ezer forinttal) nőtt a 2015. második negyedévihez képest. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a kiadói tevékenység ágazatban volt a legalacsonyabb (358 ezer forint), a nemzetgazdasági ág átlagának 76 százaléka.

Így telefonáltunk

2016. második negyedév végén a mobiltelefon-előfizetések száma 11,7 millió volt, az állomány egy év alatt 72 ezerrel (0,6 százalékkal) mérséklődött. A kismértékű visszaesés oka, hogy a feltöltőkártyás előfizetések számának csökkenése meghaladta a havidíjas (post-paid) előfizetések számának emelkedését.

A teljes állományon belül a havidíjas előfizetések száma a tárgynegyedév végén meghaladta a 6,9 milliót, ez 279 ezerrel (4,2 százalékkal) több, mint 2015 azonos időszakában. Ezzel szemben a feltöltőkártyás előfizetések száma 351 ezerrel, aránya (41 százalék) pedig 2,7 százalékponttal csökkent.

A havidíjas előfizetések folyamatos erősödése annak az eredménye, hogy az új ügyfelek mellett a feltöltőkártyás ügyfelek egy része is átvált szerződéses csomagra, illetve a post-paid típusú szolgáltatások percdíjai sok esetben alacsonyabbak és adatforgalmat is biztosítanak a felhasználók számára - mutat rá a KSH.

Kell a nagyobb adatforgalom

A kombinált szolgáltatáscsomagok és a havidíjas előfizetések elterjedésével a mobil-adatelőfizetések száma is folyamatosan emelkedik. Az adatforgalom 35 százalékkal növekedett, így meghaladta a 17,5 ezer terabyte-ot. A 4G-s technológia elterjedését jelzi, hogy az összes adatforgalom 56 százaléka már 4G/LTE-rendszeren keresztül zajlott. Az adatforgalom folyamatos növekedése a hálózati infrastruktúra fejlődésének és az internetképes hordozható technológiai eszközök elterjedésének az eredménye.

Az SMS-ek száma 4,1 százalékkal nőtt, míg az MMS-eké 0,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2016. április–június hónapokban a mobilhálózatból több mint 2 milliárd hívást kezdeményeztek, 1,4 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbihoz képest. A mobiltelefonálással töltött összes percidő (5,5 milliárd perc) 5,7 százalékkal bővült.

A vezetékes fővonalak száma 2016 második negyedév végén 3,1 millió volt, 1,6 százalékkal több az előző év azonos időszakinál. A telefonbeszélgetésre fordított idő közel 16 százalékát tették ki a vezetékes telefonról indított hívások.

Internetes bővülés

Az internetpiac dinamikus bővülése tovább folytatódott, az előfizetések száma a negyedév végén meghaladta a 8,4 milliót, amely 10 százalékkal volt több a 2015 azonos időszakinál.

A piac koncentráltsága magas: az előfizetések több mint 96 százalékát tíz szolgáltató biztosította. Az internet-előfizetések 81 százaléka volt egyéni, míg 19 százaléka üzleti. Ez az előző év azonos időszakához képest nem változott.

A több éve tartó lendületes fejlődés mögött a szolgáltatók gyors alkalmazkodása a technológiai változásokhoz és a folyamatos árverseny állnak.

A vezeték nélküli szegmens 12 százalékkal, ehhez jelentősen hozzájárult a mobilinternet-előfizetések száma, amely 13 százalékkal növekedett. Az összes internet-előfizetés már 67 százaléka mobilinternet volt, részaránya egy év alatt 1,4 százalékponttal nőtt.

A vezetékes internet-előfizetések száma 5,8 százalékkal, ezen belül a legjelentősebb technológia az 50 százalékos részarányt képviselő kábelhálózatos előfizetések száma 5,5, az optikai hálózatosé 16, az xDSL-előfizetéseké 1,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

2016 második negyedévében jelentős mértékben (4 százalékponttal) eltolódtak az előfizetések a kiemelkedően gyors sebességet biztosító tartományok irányába előző év azonos időszakához képest.

Az internetszolgáltatásból származó nettó árbevétel 49,1 milliárd forint volt, folyó áron 8,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Tévére is többen fizettek be

A televíziószolgáltatás előfizetéseinek száma a negyedév végén meghaladta a 3,2 milliót, amely 3,1 százalékkal volt több. A vizsgált időszakban a televízió-előfizetések 30 százaléka analóg, 70 százaléka digitális volt.

A televíziószolgáltatás előfizetéseinek közel fele (1,6 millió) a triple-play – azaz a tévészolgáltatást, a vezetékes hangszolgáltatást és az internetszolgáltatást egyaránt tartalmazó – előfizetés volt, számuk 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

2016. június végén az előfizetői csomagok között jelentős, 31 százalékos részarányú ún. single-play – csak tévészolgáltatásra történő – előfizetések száma (987 ezer) 7,0 százalékkal csökkent a 2015. június végihez viszonyítva.

Az összes előfizetések egyötödét képviselő ún. dual-play előfizetések (tévészolgáltatás és vezetékes hangszolgáltatás vagy tévé- és internetszolgáltatás együtt) száma 2,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Támadnak a jogosulatlan befektetési szolgáltatók

Karantén idején támadnak az online jogosulatlan befektetési szolgáltatók.

Tisztességtelenül működött az eBrókerház, büntet az MNB

Hiányosságok történtek a kockázatkezelésnél és az ügyféltájékoztatásnál.

Kevesebb külföldi beruházás áramlik Kínába

Csökkentek a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések az első negyedévben.

Ezt olvasta már?

A második becslés szerint sem rózsás a gazdaság helyzete »