Egyre nagyobb a mozgolódás az ingatlanpaicon

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A lakáspiac élénkülése hosszú évekig leginkább városi legenda volt, mára azonban a statisztikák szerint komoly realitássá vált. Az Otthontérkép online kérdőíves kutatásának eredményeit vetette össze saját adataival, melyből világosan kirajzolódik, hogy a kormányzati politika okozta piaci élénkülésnek a hatása az árak mozgásában is megmutatkozik, miközben a kereslet is átalakulóban van.

„Bár az átadott csok-os lakások kínálata még hosszú hónapokig igen alacsony szinten mozog majd, mind az eladások, mind a hitelek és a csok-folyósítások fellendülése is inkább jövő ilyenkor lesz majd érdemben mérhető, a piac már most komoly élénkülést mutat. A vevők végre megnyugodhatnak, a korábbi évekhez képest ugyanis sokkal tisztábban láthatják a saját lehetőségeiket (csok, hitelek, lakás-takarékpénztári lehetőségek, áfa-visszaigénylés), habár egyes elemek (nok) pontos feltételeinek tisztázására még várniuk kell. A fejlesztők és az építőipar szereplői pedig már most is látványosan mozgolódnak, vagyis hétről-hétre újabb több száz lakás építését jelentik be, egyre nagyobb kínálatot generálva a keresett új építésű ingatlanokból”- véli Ditróy Gergely az Otthontérkép vezető elemzője.

Mi kell a vásárlóknak?

Az Otthontérkép megvizsgálta, hogyan változott az elmúlt egy év során a különböző állapotú lakások iránti kereslet. Az újszerű és felújított otthonok messze a legnépszerűbbek, a 12 hónap során nagyjából kiegyenlített érdeklődésnek örvendhettek, az összes keresés 44 százalékát tették ki.

Merőben más képet fest az új építésű, a jó állapotú és az egyéb (vagyis a közepes állapotú és a felújítandó) ingatlanok keresettségének alakulása. Decemberben, a csok kiterjesztésének hírére 7 százalékkal megugrott az új lakások iránti kereslet, ez pedig a másik két típustól való elfordulást vonta maga után.

Az otthonteremtési kedvezmény iránti lelkesedés két hónap alatt csökkenni látszott, több mint 10 százalékos visszaesés mutatkozott, melynek hátterében a feltételek tisztázatlansága állhatott.

Ezzel egy időben azonban 4-7 százalékkal nőtt a kereslet a jó, a közepes állapotú és a felújítandó otthonok iránt. Tavasz elején, a részletek körvonalazódásának és a csok-kompatibilis fejlesztések egyre szaporodó bejelentésének hatására ismét növekedni kezdett a vásárlók érdeklődése az új építésű lakások iránt: áprilisban újra 4 százalékkal többen kerestek ezekre az otthonokra.

A kínálati árak tekintetében 2015 szeptemberéhez képest minden szegmensben árnövekedés figyelhető meg. Az új építésű otthonok árszintjében az év első két hónapjában 70 ezer forint körüli volt az emelkedés, ami kisebb ütemben ugyan, de mind a mai napig folytatódik.

Az újszerű/felújított és jó állapotú lakásokat is egyre drágábban próbálják eladni, habár az új építésűek ugrásszerű növekedésekor kissé visszaestek az árak. A csok-őrület konszolidálódásakor azonban visszatértek a csökkenés előtti vagy annál magasabb szintre.

Építkezzünk!

Az otthonteremtési kedvezmény nem csupán az új építésű ingatlanokat, hanem a telekárakat is közvetlenül érintette, hiszen a támogatás összege építkezéshez is igényelhető. A telkek esetén ugyanaz a tendencia figyelhető meg, mint a lakásoknál: a támogatás kiterjesztésének híre csaknem 5 százalékos keresletnövekedést idézett elő, mely az idei év első hónapjaiban már az árak növekedésében is megmutatkozott, hiszen áprilisban, már közel 7000 forinttal drágábban kínáltak egy négyzetméternyi telket.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a telek iránti érdeklődés meglehetősen szezonális, hiszen – értelemszerűen – a tavaszi hónapok jelentik a csúcsidőszakot. Az azonban világosan látszik, hogy a telekkeresések aránya áprilisban több mint 3 százalékponttal megelőzi a tavalyi mértéket.

A keresletélénkülés az ingatlanpiacon több tényező összjátékának köszönhető. A javuló foglalkoztatás, az enyhülő hitelezési feltételek, a kedvezmények és támogatások mind-mind az eddig elhalasztott vásárlások megvalósulását segíthetik elő.

Az áremelkedésnek is van határa

Természetesen a piaci élénküléshez a kereslet mellett a kínálat bővítése is elengedhetetlen tényező. Ezt felismerve mind több lakásberuházás terve és híre lát napvilágot, kipótolva ezzel a kínálatban mutatkozó tátongó hiányt, mely jelenleg leginkább az új építésű otthonok esetében áll fenn.

Itt is érvényesülni fog azonban a közgazdaságtan alaptétele, mely szerint a kereslet élénkülése csak addig növeli az árakat, amíg a kínálat bővülése utol nem éri a megemelkedett keresletet. Ezt követően újra árcsökkenés jöhet – feltéve, ha addig nem történik ismét egy újabb fejlemény az ingatlanpiacon.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Figyelj oda a pénzedre! - Segíthet a lista, melyik alapot válaszd

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Megcsappanó befektetési kedvvel számolnak Európában

Azonban felértékelődik az európai gyártókapacitás.

Egyre többen fektetik be pénzüket

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.

Ezt olvasta már?

Az olajkereslet csökkenésére számít az OPEC »

4IG 595 (-0,17 ) AKKO Invest 453 (1,12 ) APPENINN 340 (-0,58 ) AutoWallis 80 (1,91 ) CIGPANNONIA 254 (18,14 ) CyBERG 1110 (-6,72 ) DELTA 99 (-2,17 ) EHEP 2580 (5,74 ) ENEFI 306 (-4,38 ) FORRAS/OE 1090 (-1,80 ) FUTURAQUA 67 (2,47 ) GSPARK 3240 (0,62 ) Gloster 2490 (8,26 ) KULCSSOFT 1550 (-3,12 ) MOL 1815 (1,06 ) MTELEKOM 376 (-1,18 ) NORDTELEKOM 28 (-5,02 ) NUTEX 29 (-1,03 ) OPUS 242 (0,62 ) ORMESTER 11800 (3,51 ) OTP 10900 (0,83 ) OTT1 190 (-1,35 ) PANNERGY 600 (-0,33 ) RABA 866 (2,36 ) RICHTER 6535 (1,16 ) SET Group 68 (-4,65 ) TAKAREK 472 (-2,68 )