Egyre több a hamis korona

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Mintegy 75 százalékkal emelkedett tavaly éves szinten a hamisított pénzek száma Csehországban.

A cseh nemzeti bank csütörtöki jelentése szerint tavaly 5461 darab hamisított bankót foglaltak le a hatóságok, ami 75 százalékkal magasabb szám, mint 2013-ban.

Régóta okoz problémát

A korábbi években azonban a hamisított pénzek száma ennél is magasabb volt. Összehasonlításul: 2011-ben 6002, míg 2010-ben 6529 hamisítványt találtak.

A tavalyi hamisítványok közül több mint 2398 darab különböző névértékű cseh korona volt, ami 353 darabbal több, mint 2013-ban. A hamisított bankók értéke 2,221 milli koronát tesz ki.

A hamisítók körében a legnépszerűbb a cseh ezerkoronás és ötszázkoronás papírpénz, amely az összes hamisított papírpénz 63 százalékát teszi ki. Tavaly nőtt a hamisított százasok és kétszázasok száma is.

Nem csak a koronát hamisítják

A külföldi pénznemek közül a leggyakrabban az eurót hamisították. A hamisított eurós bankók értéke meghaladja a tízmillió koronát.

"A cseh papírpénzek minősége és védettsége nagyon magas színvonalú. Ezért nem meglepő, hogy a hamisítványok aránylag könnyen felismerhetőek még a laikus állampolgárok számára is" - mondta Lubomír Lízal, a bankjegytanács tagja újságíróknak.

A hamisított pénzek többségét Prágában foglalták le.

A nemzeti bank kimutatása szerint 2014 végén mintegy 2,4 milliárd darab papírpénz és érme volt forgalomban mintegy 440 milliárd korona összértékben a Cseh Köztársaságban.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Elindult a virtuális tőkebefektetési piactér, az meg mi?

A digitális platformot már a közeljövőben tőzsdére tervezik vinni.

BÁV: mindenkinek az arany kell most

Felvásárolták a BÁV teljes befektetési aranykészletét.

Ezúttal több mint 30 millióval támogat a MOL

30 millió forintot fektet a MOL a fenntartható jövőbe országszerte.

Ezt olvasta már?

A szállodaipar heveri ki elsőként a járvány kárait »