Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek áprilisban arról, hogy 0,9 százalék maradjon az alapkamat, mínusz 0,05 százalék az egynapos jegybanki betéti kamat és 1,85 százalék az 1 hetes fedezett hiteleszközök kamata - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az április 28-i kamatdöntő ülésről szerdán kiadott rövidített jegyzőkönyvében.

A jegyzőkönyv szerint az MNB mandátuma a jelenlegi rendkívüli makrogazdasági környezetben is az árstabilitás elérése és fenntartása, a pénzügyi stabilitás megőrzése, valamint a kormány gazdaságpolitikájának támogatása. Ezzel összhangban kiemelt feladattá vált a koronavírus okozta negatív reálgazdasági és pénzpiaci következmények tompítása, illetve a gazdaság újraindításának megalapozása. Az MNB a felmerülő kihívásokra az elmúlt időszakban koordinált lépéssorozattal reagált, átalakította és kibővítette monetáris politikai eszköztárát.

A változtatások lehetővé teszik, hogy a jegybank a számára fontos részpiacokon célzottan és rugalmasan biztosítsa a szükséges mértékű likviditást és alakítsa ki a megfelelő monetáris kondíciókat. Az MNB törvényi mandátumának megfelelően minden rendelkezésére álló eszközt alkalmaz az árstabilitás elérése és a magyar gazdasági és pénzügyi rendszer támogatása érdekében - írják. A tanács megítélése szerint a külső konjunktúra a koronavírus terjedésével gyors ütemben tovább romlott. A globális pénzpiaci hangulat javult áprilisban, de a volatilitás rendkívül magas szintje továbbra is fennmaradt.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt a világ számos jegybankja további lazító lépéseket jelentett be. A magyar gazdaság termelési és értékesítési adataiban a koronavírus-járvány hatásai az év első két hónapjában még nem jelentek meg, azonban a konjunktúra indikátorok általános romlása és az ágazatspecifikus információk már jelzik a gazdasági aktivitás visszaesését. A tanács szerint a makrogazdasági adatokat idén jelentős változékonyság és kettősség fogja jellemezni: 2020 első felében a járvány negatív gazdasági hatásai miatt a növekedés érdemben lassul, majd a negatív hatások kifutásával és a gazdasági aktivitás helyreállításával párhuzamosan újra élénkül a hazai növekedés.

A járvány, illetve az azzal kapcsolatos nemzetközi és hazai intézkedések hatásai a magyar pénzügyi piaci kondíciókban is érezhetően megjelentek. A forint árfolyama a koronavírus-járvány megjelenése óta, nagy volatilitás mellett, a régiós árfolyamokkal összhangban alakult, az állampapírpiaci hozamgörbe az elmúlt hónapban laposabbá vált - állapította meg a testület. A döntéshozók kiemelték, hogy az infláció márciusban visszatért a toleranciasávba. A következő hónapokban az infláció - elsősorban az üzemanyagárak számottevő csökkenése következtében - a jegybanki cél alá csökken, majd fokozatosan 3 százalékon stabilizálódik. Az adószűrt maginfláció 2020-ban átlagosan 3,2-3,5 százalék körül alakul, majd fokozatosan 3 százalékra mérséklődik.

A tanácstagok hangsúlyozták, hogy a koronavírus-járvány a magyar gazdaságot erős fundamentumok mellett érte el, amely szilárd alapot teremt a megfelelő gazdaságpolitikai védekezéshez. A monetáris tanács kiemelte, hogy a megnövekedett monetáris politikai mozgástér kellő rugalmasságot és célzott beavatkozási lehetőséget biztosít a monetáris transzmisszió sérüléseinek megelőzésére, valamint a felmerülő gazdasági és pénzügyi kihívások kezelésére. Az elmúlt hónapban végrehajtott koordinált lépéssorozat lehetővé teszi, hogy az MNB célzott módon befolyásolja a monetáris kondíciókat, és biztosítsa a szükséges mértékű likviditást a gazdaság minden szereplője számára.

A tanácstagok kiemelték, hogy a növekedési hitelprogram (nhp) hajrá elindítása és a növekedési kötvényprogram (nkp) egyes paramétereinek módosítása elősegíti a hazai vállalati szektor fenntartható, stabil és hosszú távú finanszírozáshoz jutását. A döntéshozók megítélése szerint a meghirdetett állampapír- és jelzáloglevél-vásárlási programok támogatják és kiegészítik az MNB által eddig meghozott intézkedéseket. Az állampapír-vásárlási program megfelelő jegybanki eszköz a monetáris transzmisszió hatékonyságának javítására, a jelzáloglevél-vásárlási program újraindítása pedig növeli a bankrendszer hosszú távú forrásellátottságát.

A tanácstagok hangsúlyozták, hogy az eszközvásárlási programokat a jegybank mindaddig fenntartja, amíg a koronavírus-járvány miatti gazdasági és pénzügyi fejlemények szükségessé teszik. Amennyiben a beérkező információk indokolják, a jegybank kész finomhangolni a programokat. A monetáris tanács következő kamatmeghatározó ülését május 26-án tartja, amelyről június 10-én 14 órakor tesz közzé rövidített jegyzőkönyvet.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Hatalmas összeget fektet be az Aldi

Az Aldi 1,7 milliárd dollárt fektet be Nagy-Britanniában két év alatt.

Befektetési alapok: a hét vesztesei és nyertesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap népszerű alapjai

A sorrend az elmúlt hét összesített forgalmai alapján készült.

Ezt olvasta már?

Norvég alapkamat: nulla százalék »

4IG 608 (1,33 ) AKKO Invest 424 (2,05 ) ALTEO 740 (-1,60 ) APPENINN 329 (1,39 ) AutoWallis 85 (3,79 ) BIF 233 (-2,92 ) CIGPANNONIA 291 (4,30 ) DELTA 80 (3,09 ) DM-KER 42 (-1,18 ) Duna House 310 (4,03 ) ENEFI 295 (-1,67 ) FUTURAQUA 60 (4,20 ) GSPARK 3180 (-0,62 ) Gloster 2628 (1,08 ) KULCSSOFT 1520 (-3,80 ) MASTERPLAST 730 (7,67 ) MOL 1664 (6,74 ) MTELEKOM 367 (-0,14 ) NUTEX 22 (-3,93 ) OPUS 227 (1,11 ) OTP 9440 (5,06 ) OTT1 173 (1,88 ) PANNERGY 688 (-0,29 ) RABA 800 (1,01 ) RICHTER 6770 (0,97 ) SET Group 57 (-2,56 ) TAKAREK 446 (6,19 ) WABERERS 1115 (-1,33 )