Elmaradt a robbanás a tengerentúlon

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az amerikai karácsonyi vásárlási szezon kezdetét jelentő, nagy leárazásokkal járó úgynevezett "fekete péntek" az első visszajelzések alapján kicsit csendesebb és nyugodtabb volt, mint az elmúlt években. A vásárlók kihasználták, hogy sok helyen már csütörtökön is akciók voltak, így megoszlott a tömeg.

Michael Zucchero, a Moody's elemzője szerint sok vásárló volt pénteken a boltokban, de nem volt akkor tülekedés, mint korábban. Az elemző szerint a csütörtök esti nyitva tartások elcsábították azokat, akik egyébként péntek hajnalban kezdtek volna neki a vásárlásnak. Ezt megerősíti, hogy a Wal-Mart és a Target áruházláncok szerint is élénk forgalom volt náluk csütörtökön.

"A karácsonyi szezon egy rendes, de nem kirobbanó fekete péntekkel kezdődött" - mondta Simeon Gutman, a Morgan Stanley elemzője. Gutman szerint ugyanakkor a korábbi csütörtöki nyitások, és a vásárlási szezon decemberi elhúzódásával nem biztos, hogy összességében komolyan nőtt a fekete pénteki forgalom tavalyhoz képest.

Nőttek az online vásárlások

A boltokban vásárlók számát az is csökkentette, hogy egyre többen az interneten szerzik be az akciós termékeket és online vásárolnak. A Best Buy honlapja pénteken több óráig nem volt elérhető, mert összeomlott a nagy forgalom miatt és a J. C. Penney oldala is belassult.

Fekete péntek

Az amerikai kereskedők rendszerint a fekete péntektől karácsonyig terjedő időszakban termelik ki bevételük egyötödét, ezért jelentős árengedményekkel próbálják magukhoz csalogatni a vásárlókat. A nap neve arra utal, hogy az üzletek mérlege ilyenkor fordul át a veszteséges "vörösből" a nyereséges "fekete" tartományba.

A korai órák forgalmára alapozva az IBM úgy becsüli, éves szinten 8 százalékkal nőttek a fekete pénteki online vásárlások. A megrendelések érezhetően nagy hányada mobileszközökről - okostelefonokról és táblagépekről érkezett.

600 milliárd dollár fölötti forgalmat várnak

Az amerikai Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség becslései szerint a novemberi és decemberi együttes ünnepi forgalom értéke 4,1 százalékpontos növekedést mutat majd, el fogja érni a 616,9 milliárd dollárt.

A csütörtöki hálaadás napjával kezdődött négynapos hosszú hétvégén 140 millió vásárlót vár a boltokba a szövetség. A várt vásárlók száma pár százezerrel kisebb, mint tavaly, de így is a karácsonyi kiskereskedelmi forgalom 15 százalékát adhatják.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

A várttól elmaradt a befektetői hangulatindex

Júniusban nagyot romlott a befektetői hangulat az euróövezetben.

Az ingatlanszektor a legvonzóbb terület a befektetőknek

Továbbra is az ingatlanpiac a legvonzóbb befektetési ágazat.

Az Exxon döntése befolyásolhatja a gázimportot

Az Exxonnak meg kell hoznia a végső döntését a befektetésről.

Ezt olvasta már?

Egész évben élénk növekedés várható »