Ennyit keresne az informatikus, a mérnök és a közgazda

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az elmúlt két évben alig nőtt, több területen pedig stagnált vagy csökkent a diplomás magyarok fizetési igénye – derült ki a HVG Állásbörze felméréséből. Továbbra is az informatikusok fizetési igénye a legmagasabb, amit a gazdasági szakemberek és mérnökök elvárásai követnek. Sok fiatalnak, jellemzően pályakezdőknek jelent problémát, hogy nem tudja felmérni, elvárásai mennyiben csengenek egybe a munkaerő-piaci kereslettel.

A legmagasabb bért, nettó 389 ezer forintot az IT szektor legalább hét év releváns szakmai tapasztalattal rendelkező álláskeresői szeretnék kapni, őket a gazdasági területen dolgozó (348 ezer forint) és a mérnöki/műszaki szférában tapasztalatot szerzett szakemberek (346 ezer forint) követik. Érdekesség, hogy az IT szektorban szakmai gyakorlatra sem szeretnének nettó 150 ezer forint alatt elmenni a megkérdezettek. A beosztások közötti legdrasztikusabb eltérések is az informatikai területen vannak, ugyanis itt a legnagyobb (232 ezer forint) a különbség a szakmai gyakorlatot, illetve a senior pozíciót keresők bérigénye között.

Minimálisan nőttek az igények

A fizetési igények éves alakulását tekintve minimális növekedést láthatunk az elmúlt években. „2012-ben átlagosan 217 ezer forint volt a felsőfokú végzettségűek által elvárt nettó bér, 2013 őszén ez az összeg 221 ezer forintra nőtt, amely 2 százaléknál kisebb növekedést jelent. Az átlagnál nagyobb mértékben növekedett a tapasztalt mérnökök (5,9 százalék), és a műszaki területen vezető beosztást betöltők (5,5 százalék) fizetési igénye” – mondta el a felmérés kapcsán Toldi Gábor, a HVG HR Center igazgatója.

Az informatikai vezetőknél ugyanakkor csökkenő tendenciát figyelhettünk meg: amíg 2012 őszén nettó 392 ezer forint volt a fizetési elvárásuk, egy évvel később 30 ezer forinttal kisebb összeget jelöltek meg átlagosan (362 ezer forint).

Mennyit lehetne kérni?

A HVG Állásbörze tapasztalatai szerint sok fiatal, jellemzően pályakezdő álláskereső azonban nem tudja felmérni, hogy elvárásai mennyiben csengenek egybe a munkaerő-piaci kereslettel. Elsősorban nekik, azaz a pályaválasztás előtt állók számára nyújt fontos információt az Educatio Nonprofit Kft. által készített, Frissdiplomások 2012 című tanulmány, amely szerint a legjobban és legrosszabbul kereső pályakezdő diplomások nettó jövedelme között csaknem 100 ezer forintos az eltérés. A Diplomás Pályakövetési Rendszer országos kutatásának eredményei szerint egyébként a legjobban kereső pályakezdők az informatikai (nettó 212 ezer forint), a műszaki (190 ezer forint) és gazdaságtudományi (183 ezer forint) végzettségű frissdiplomások, hiszen irántuk a legnagyobb a kereslet a munkaerőpiacon.

Az idén február 26-27-én rendezik meg a HVG Állásbörzét. A több száz kiállító közül több mint 80 cég gazdasági és pénzügyi, 70-et megahaladó számú vállalat IT, több mint 60 cég mérnöki, és 50-nél is több kiállító pedig elsősorban nyelvtudást igénylő állásokat kínál.

 

 

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Hét ötlet kapott tizenöt millió forintos befektetést

A befektetést az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapták.

Innováció és befektetés legyen a cél

Innovációra és befektetésekre szólította fel Európát Lagarde.

Új magyar-kínai megállapodások születtek

Az innováció, a kutatás és a logisztika területén születtek megállapodások.

Ezt olvasta már?

Az elvárt szint alatti a bankszektor jövedelmezősége »