Ennyit költöttünk karácsonykor

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Provident Pénzügyi Zrt. 1000 fős, reprezentatív kutatást végzett saját ügyfélkörében az ünnepek alatt, melynek eredményei szerint tovább bővült az előző évhez képest a háztartások ünnepi költségvetése. Bár a többség számára anyagilag megterhelő volt a karácsonyi időszak, 77 százalékuk szerint mindez nem jár majd lemondásokkal az újévben. Tárgyi ajándékok helyett inkább az élményeknek, pihenésnek és a családdal együtt töltött időnek örültek leginkább a magyarok karácsonykor.

A Provident Pénzügyi Zrt. által végzett felmérés főként azt vizsgálta, hogy mennyit költöttek a magyar háztartások az ünnepek során, milyen forrásokból fedezték a felmerülő költségeket, illetve anyagi szempontból mire számítanak 2018-ban.

Több pénz ment el karácsonykor

Az előző évhez képest emelkedett a háztartások ünnepekre szánt pénzügyi kerete: a megkérdezettek negyede ugyanannyit, 43 százalékuk viszont többet költött, mint 2016-ban. Az előző évhez képest felére csökkent azok aránya (7 százalék), akik maximum húszezer forintot költöttek.  A válaszadók negyede húsz és ötvenezer forint közötti összegből, 31 százalékuk ötven és százezer forint közötti összegből fedezte a karácsonyi és szilveszteri kiadásokat.

Bár a felmérésben résztvevők többsége (63 százalék) anyagilag megterhelőnek érezte az ünnepeket, 77 százalékuk úgy véli, hogy a decemberi többlet kiadások miatt semmiről nem kell lemondania az újév első felében.

A Provident felméréséből az is kiderül, hogy a magyar háztartások többsége saját forrásból, külső segítség nélkül finanszírozta az év végi időszakban felmerült kiadásokat. A megkérdezettek közel fele tudatosan készült az ünnepekre és előre félretette a szükséges összeget. Az előző évhez hasonlóan minden tizedik válaszadó finanszírozta hitelfelvételből vagy baráti kölcsönből a karácsonyi kiadásokat. A 2016-os eredményekhez képest viszont megduplázódott azok aránya, akik a munkahelyükön kapott év végi jutalomból fedezték a költségeket, most minden ötödik válaszadó nyilatkozott így.

Az ünnepekhez köthető kiadások közül a háztartások 61 százaléka az ünnepi menüre költötte a legtöbbet, míg az ajándékokra szánt összeget csupán a második legmagasabb kiadásként jelölték meg ebben az időszakban.

Utazunk

Az év végi ünnepek során minden hetedik kutatásban résztvevőnek volt arra lehetősége, hogy elutazzon pihenni valahová. A megkérdezettek 75 százaléka otthon töltötte az ünnepeket, 8 százalékuk pedig csak rokonlátogatás céljából tervezett utazást.

A legnépszerűbb ajándék az előző évektől eltérően 2017-ben az utazás volt, a válaszadók közel 15 százaléka leginkább az ilyen típusú ajándékoknak örült. A korábbi legnépszerűbb ajándékok, mint például az elektronikai eszközök, mobiltelefonok és tabletek 2017-ben csupán a megkérdezettek 11 százalékának jelentették a legkedvesebb meglepetést a fa alatt. A válaszadók 10 százaléka egy-egy háztartási eszköznek örült leginkább karácsonykor. A válaszadók tizede úgy nyilatkozott, hogy számára nem a tárgyi ajándékok, hanem a szeretteikkel együtt töltött idő, a nyugalom, illetve egészség jelentették a legnagyobb örömöt.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy ha váratlanul egy nagyobb összeg állt volna a nyilatkozók rendelkezésére az ünnepek idején, mire fordították volna. Az eredmények alapján 43 százalékuk félretette volna az összeget pénzügyi tartaléknak, míg minden negyedik megkérdezett ajándékot vásárolt volna belőle családjának, barátainak.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

A PortfoLion 2,4 millió dollárt fektet be

szolgáltatásfejlesztés és nemzetközi növekedés gyorsítása a cél.

Egyre vonzóbb a befektetés Kínában

Gyorsult a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések növekedése.

Egy százalékkal csökkent a globális FDI

Minimálisan csökkentek a közvetlen külföldi működőtőke-befektetések.

Ezt olvasta már?

Már csak pár nap, és megnyílik az Utazás Kiállítás »