Ennyivel lesz magasabb lesz a vártnál az infláció

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Román Nemzeti Bank (BNR) 4,2 százalékra emelte idei inflációs előrejelzését, így a fogyasztói árindex 2019-ben meghaladja a jegybank 1,5-3,5 százalékos célsávját.

A jegybank a jövő évi előrejelzését is rontotta, már 3,3 százalékos éves fogyasztói árindexre számít. A BNR februárban még 3 százalékos inflációval számolt az idénre, 2020-ra 3,1 százalékos fogyasztói árnövekedést vetített előre. Mugur Isarescu, a jegybank kormányzója közölte: nem zárják ki, hogy a későbbiekben javítanak az előrejelzésen, ennek azonban feltétele egy jó agrárév vagy az olaj nemzetközi árának csökkenése. Isarescu az infláció-növelő tényezők között említette a dohány jövedéki adójának emelését, az üzemanyag és a zöldségek év eleji drágulását, a jövedelmek növekedését, valamint a román lej mérsékelt gyengülését.

Áprilisban 4,11 százalékra nőtt a román éves inflációs ráta a márciusi 4 százalék után, februárban pedig 3,83 százalék volt az éves infláció. Tavaly év végén 3,3 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Tizenegy millió dollárbefektetés a Commsignia cégnél

A Commsignia 11 millió dollárbefektetést kapott.

Európa a befektetések központja

Egyre vonzóbb a külföldi befektetők szemében Közép-Kelet-Európa.

Kanadából és Svájcból érkezett a legtöbb befektetés

EU: tavaly már nem az USA-ból érkezett a legtöbb befektetés.

Ezt olvasta már?

9,5 százalékkal nőtt az új autók eladása »