Ez vár rád a héten a kutakon

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Reuters adatközlése alapján múlt héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2 százalékkal lett olcsóbb, a gázolaj ára 3 százalékkal nőtt. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 2 százalékkal erősödött a dollárhoz viszonyítva. A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján, valamint a június 10-i, pénteki 3 forintos benzin árcsökkentést követően hétfőn nem várható változtatás az üzemanyagáraknál - írja előrejelzésében a GKI Energiakutató.

Érzékenyen reagál az olaj

A Brent spot kőolaj ára a múlt héten 48-51 dollár között ingadozott, heti átlagban közel másfél dollárral, 3 százalékkal nőtt az ár. A spot olajár szerdáig emelkedett, majd csütörtökön és pénteken kicsit csökkent. Az áremelkedést ezen a héten makrogazdasági hír nem támogatta, a hét végén az árcsökkenéshez a dollár erősödése azonban hozzájárult.

Továbbra is a kőolajpiacokon az az uralkodó nézet, hogy a kereslet-kínálat közötti mennyiségi különbség megszűnik, a túltermelés az idei év végére, vagy a következő év elejére eltünik. A kínálat legutóbbi mérséklődését azonban ideiglenes tényezők okozták, nyilvánvaló, hogy a kanadai olajtermelés rövidesen ismét a régi mennyiséget szolgáltat, de Venezuela, Líbia és Nigéria kitermelése csak lassan bővülhet.

Irán olajexportja tovább bővül, a jelentések szerint az európai kereskedőkkel folyó tárgyalások 80 százalékát sikeresen lezárták, legutóbb a Shell tért vissza a vevők közé, miután kifizette az embargó előtti időszak tartozásait. A hét végére a készletező társaságok jelentései szerint az Egyesült Államokban a tárolt kőolaj és feldolgozott termékek mennyisége a várakozásokkal szemben tovább emelkedett. Európában szintén emelkedtek a készletek, egyedül a gázolaj készleteknél mutatható ki kisebb csökkenés - áll az elemzésben.

Így változtak az árak

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 1,6 dollárral 3,3 százalékkal nőtt ezen a héten. A hosszabb határidőkre vonatkozó olajtőzsdei befektetések ezen a héten tovább növekedtek, azonban a rövid lejáratokra vonatkozóan még nagyobb volt az érdeklődés, de a hét végén erős volt a profitrealizálás is.

Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten egy dollárra emelkedett. Az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten kettővel emelkedett, a múlt héten kilenccel. Az amerikai kőolajkitermelés mennyiségét (és a várakozásokat) csak akkor befolyásolja a fúrások számának növekedése, ha annak üteme exponenciálisan növekszik.

Az európai benzinpiacokon az árak a hét elején csökkentek, majd stagnáltak. A gázolajnál a hét elején emelkedtek az árak, majd a hét második felében csökkentek.

A francia sztrájkhullám a jövő héttől talán már csak kevésbé érinti a Total finomítóit, a hírek szerint már csak egy finomítóóban folytatják a sztrájkot. Az import üzemanyag mennyisége megnövekedett, s a kormány felszabadította a biztonsági készleteket is. Összességében a sztrájk nem okozott olyan mértékű áremelkedést, mint amekkorát a piaci kereskedők vártak, de a benzinexport csökkenése kedvezőtlenül érintette az amerikai benzinárakat.

Emelkedtek az üzemanyagárak

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a június 6 - június 10-e közötti időszakban 2 százalékkal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 2,5 százalékos volt a csökkenés, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 1,2 százalékkal mérséklődtek az árak. A motorikus gázolaj jegyzésára a mediterrán piacon 3 százalékkal emelkedett a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 3,6-3,4 százalékos volt az áremelkedés. 

A forint árfolyama a június 6 - június 10-i héten 274,4 Ft/dollár körül ingadozott, öt forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva ezen a héten csak kicsit erősödött, a hét utolsó két napján az árfolyam gyengülésbe fordult. 

A forintárfolyam változása ezen a héten mérsékelte a dollárban számított átlagos árak emelkedését, illetve felerősítette az árcsökkenés ütemét. 

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 3,8 százalékos süllyedést mutatnak az indexek, az NWE  piacon 4,2 százalékos, az ARA piacon 3 százalékos volt az árcsökkenés. 

A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti emelkedés 0,6 százalékos volt, az észak-európai piacokon 1,1-0,9 százalékkal nőttek az árak forintban mérve. Pénteken, június 10-én 3 forintos benzinár-csökkentés volt. 

Lefelé indulnak az árak?

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán és a többi piacon is 4-5 forintnyi árcsökkenést jelentettek. A gázolaj forintban mért ára esetében a piacok az egy forintot el nem érő áremelkedést mutattak. A hét második felében a forintban számolt árak a benzinnél emelkedtek, a dízelnél csökkentek. 

Hétfőn, június 13-án, várhatóan a benzin árát nem változtatják figyelembe véve a múlt heti árdöntést, bár a heti változásokba még 1-2 forintnyi további csökkentés esetleg belefér. A dízel ára valószínűleg nem változik.

A benzin ára 347 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 348 Ft/liter körüli szinten változhat.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 9,5, a gázolaj ára 9 százalékkal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 19,5 százalékkal több benzint és 19 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Kanadából és Svájcból érkezett a legtöbb befektetés

EU: tavaly már nem az USA-ból érkezett a legtöbb befektetés.

Kína tárt karokkal várja a külföldi befektetőket

Nagyobb piaci nyitást, átláthatóságot és kiszámíthatóságot ígért Kína.

Ipari gépek karbantartása hang alapján

Külföldi kockázati tőkebefektetést hajtott végre a Mol és az Eximbank.

Ezt olvasta már?

Tovább drágul a gázolaj, a benzin viszont nem változik »