Ezekkel az ajándékokkal nem lehet tévedni

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az ünnep egyik legjobb része, amikor átadhatjuk a gondosan kiválasztott ajándékokat szeretteinknek és láthatjuk az örömöt csillogni a szemükben. A tökéletes meglepetés kiválasztása azonban sokunknak nagy fejtörést okozhat. Az évek során kialakultak valamiféle trendek az ajándékozás területén, amelyekből leszűrhetjük, melyek a leggyakrabban vásárolt termékek ebben az időszakban. Jöjjenek hát az elmúlt évek slágertermékei!

Amivel nem lehet mellényúlni

Míg 5 évvel ezelőtt még a vásárlók háromnegyede könyvet vagy ruhaneműt ajándékozott szeretteinek, ma már inkább a digitális eszközök és az élmények szerepelnek a kívánságlisták élén.

Ennek ellenére persze megmaradtak az örök kedvencek is, a hölgyeknek például még ma is gyakran kedveskednek parfümmel és egyéb kozmetikumokkal, a gyermekek körében pedig továbbra is a szórakoztató, kreatív vagy fejlesztő játékok a legnépszerűbbek.

Egy tavalyi felmérés eredményei szerint a válaszadók több fele szépségápolási és ruházati termékekből állította össze az ajándékcsomagokat, de 42 százalékuknál minőségi élelmiszerek és márkás italok, 39 százalékuknál pedig műszaki cikkek is kerültek a fa alá.

A gyermekek körében évek óta a népszerű építőjáték legújabb kiadásai, valamint az éppen felkapott mesék figuráival ellátott árucikkek - például ruhák, tányérok, bögrék, táskák, tolltartók - a slágertermékek, de néhány éve az intelligens gyurma is tarol a piacon.

Rohamra fel!

A karácsonyi vásárlási láz már novemberben elkezdődött, amelyet az üzletek jelentősen megnövekedett forgalma bizonyít: a kiskereskedelmi szereplők az év utolsó 2 hónapjában nagyobb bevételre tesznek szert, mint az azt megelőző 10 hónapban összesen.

Ez a játékboltokban sincs másként. A vásárlók ugyanis a játékpiac éves forgalmának akár a 60-70 százalékát is képesek megtermelni a másfél-két hónapos csúcsszezonban.

Borhi János, a Formatex Kft. ügyvezetője szerint ennek főként az áll a hátterében, hogy míg év közben csak 3-5 ezer forint a vásárlások átlagos értéke, addig az ünnepek közeledtével már jóval mélyebben nyúlunk a zsebünkbe: ilyenkor az üzletekben átlagosan 8-10 ezret, a webáruházakban pedig többnyire 12 ezer forint körüli összeget költünk.

Ebből azt láthatjuk, hogy bár a gyermekek körében is egyre inkább elterjednek az okoseszközök és a digitális megoldások, a játékok még így is nagy szerepet játszanak az életükben. Továbbá talán ennél a korosztálynál a legfontosabb az a szempont, hogy vásárlás előtt a boltokban megfoghassák, kipróbálhassák az áhított ajándékot, így ebben az ágazatban még sokáig nem válhat egyeduralkodóvá az online értékesítés.

Ha ennek a korosztálynak szánunk ajándékot, talán az könnyíti meg legiknább a döntésünket, ha pontosan tudjuk, mire vágynak. Ha közeli hozzátartozóról van szó, nem árt egyeztetni a szülőkkel és a családtagokkal, nehogy megvegyük a harmadik kisvonatszettet is. A legkisebbeknél, tehát a 3 év alatti gyermekek esetében pedig még fontosabb kikérni az anyuka és az apuka véleményét, hiszen ők tudnak igazán segíteni abban, hogy a számukra leghasznosabb ajándékot válasszuk.

Emlékezetes karácsony

A Bónusz Brigád és a GKI Digital közös októberi kutatásában - amelyben 2000 magyar internetező karácsonyi terveit és ajándékozási szokásait vizsgálták - az derült ki, hogy a vásárlók nagy részének az a legfontosabb tényező az ajándék kiválasztásánál, hogy az személyre szabott, ötletes, egyedi legyen. A kedvezmény mértéke és az ajándék ára azonban csupán a megkérdezettek ötödénél befolyásolja a döntést.

A saját készítésű ajándék talán a legszemélyesebb, és korántsem ment még ki a divatból. A 20 év alatti fiataloknak harmada például a mai napig ilyen meglepetésekben gondolkodik, vagy legalább kiegészíti az ajándékcsomagot egy kézzel készített aprósággal. A korosztályban azonban egyre népszerűbbek az olyan élmény-ajándékok is, amely valamilyen módon kapcsolódik a kreativitáshoz és az alkotáshoz. Ez lehet például egy főzőkurzus, egy kézműves foglalkozás, vagy akár egy rajztanfolyam.

Forrás: Susanne Nilsson, flickr.com

A 30 év alattiak több mint fele a funkcionális ajándékokat tartja a legjobbnak. Ez azt jelenit, hogy főként olyan dolgokat szeretnének adni és kapni egyaránt, amelyre amúgy is szükség van. Népszerűek tehát a használati tárgyak, a konyhai kisgépek és eszözök, de toplistás a fitnesz bérlet vagy a KRESZ tanfolyam is.

A 30 év felettiek körében a meglepetések helyét egyre inkább átveszik az előre megbeszélt kívánságok teljesítése és a közös élmények szervezése, a 60 év feletti korosztály pedig jellemzően pénzt vagy ajándékkártyát ad szeretteinek. Ezek létjogusáltságát az is alátámasztja, hogy a felmérés szerint a felnőttek nagy része már nem vágyik újabb ajándéktárgyakra. Sokkal többre értékelik, ha egy emlékezetes kikapcsolódási lehetőséget, vagy az egyéni igények szerint felhasználható utalványokat kapnak.

Az élmény-ajándékok népszerűségét az is jól prezentálja, hogy a kutatás szerint az internetezők kevesebb mint egytizede tudott olyan tárgyat mondani, aminek igazán örülne, egyharmaduk viszont úgy gondolja, tudna választani magának olyan élmény-programot, amely felejthetetlenné tenné az idei karácsonyát.

Bárhogy is döntsünk, ne feledjük: az ajándéknál jóval fontosabb az, hogy az ünnepek alatt minőségi időt tudjunk együtt tölteni a családunkkal, és erre akkor is képesek lehetünk, ha csupán egy pár zokni kerül a fa alá.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Elindult a virtuális tőkebefektetési piactér, az meg mi?

A digitális platformot már a közeljövőben tőzsdére tervezik vinni.

BÁV: mindenkinek az arany kell most

Felvásárolták a BÁV teljes befektetési aranykészletét.

Ezúttal több mint 30 millióval támogat a MOL

30 millió forintot fektet a MOL a fenntartható jövőbe országszerte.

Ezt olvasta már?

Mi lesz a belvárosi ingatlanokkal? »

4IG 399 (-0,50 ) AKKO Invest 377 (2,31 ) ALTEO 706 (-2,49 ) ANY 1225 (0,41 ) APPENINN 261 (5,67 ) AutoWallis 77 (0,92 ) CIGPANNONIA 137 (7,87 ) CSEPEL 364 (6,43 ) CyBERG 890 (11,25 ) DELTA 96 (-5,05 ) Duna House A 2840 (-6,58 ) EHEP 5100 (58,88 ) ENEFI 291 (-6,13 ) FORRAS/OE 1170 (-0,85 ) GSPARK 4320 (1,65 ) KPACK 17100 (29,55 ) KULCSSOFT 1500 (4,17 ) MASTERPLAST 600 (1,69 ) MOL 2000 (5,88 ) MTELEKOM 355 (-0,56 ) NORDTELEKOM 32 (-0,62 ) NUTEX 30 (-4,79 ) OPUS 184 (0,33 ) ORMESTER 11000 (0,92 ) OTP 8815 (-0,28 ) OTT1 178 (4,09 ) PANNERGY 670 (-0,59 ) RICHTER 6210 (-2,66 ) SET Group 77 (4,74 ) TAKAREK 400 (3,09 ) WABERERS 680 (-2,58 ) ZWACK 16400 (0,31 )