Ezt a narancsot felejtsd el

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kandírozott és aszalt narancstermékek ellenőrzésével folytatódott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) narancs terméktesztje, az üzletekben árult négy termékből egyet ki kellett vonni a forgalomból a megengedettnél magasabb színezéktartalom miatt.

Az aszalt, illetve kandírozott élelmiszereknél teljes körű laboratóriumi vizsgálatot végeztek, növényvédőszer-maradék, tartósítószerek, mesterséges színezékek, valamint jelölési előírások ellenőrzésére került sor - tájékoztatott közleményében a Nébih csütörtökön.

Három terméknél mindent rendben találtak a szakemberek, de a Tündérkert Traiding Kft. által Magyarországon csomagolt aszalt cukrozott koktélnarancs mesterséges színezéktartalma mintegy négyszerese volt a megengedettnek, és ezek a színezékek az összetevők között sem voltak jelölve - közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

A koktélnarancsban talált színezékeket az előírt határérték - kilogrammonként legfeljebb 10 milligramm - alatt nem tilos használni, de a jelölésen fel kell tüntetni nevüket vagy E-számukat, valamint "a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat" feliratot is. A terméken ez a felirat sem szerepelt.

A tájékoztatás szerint az érintett tétel forgalomból való kivonásáról a Nébih azonnal intézkedett. A vállalkozásnál az illetékes megyei élelmiszerbiztonsági szakemberek soron kívüli ellenőrzést is tartottak. A cég vállalta, hogy saját hatáskörben az összes kandírozott termékét kivonja a kereskedelemből, és valamennyi tételt laboratóriumi vizsgálatnak veti alá, amelyről a hatóságot folyamatosan tájékoztatja.

A vállalkozással szemben várhatóan több százezer forint nagyságrendű bírságot szabnak ki - közölte a Nébih.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Kanadából és Svájcból érkezett a legtöbb befektetés

EU: tavaly már nem az USA-ból érkezett a legtöbb befektetés.

Kína tárt karokkal várja a külföldi befektetőket

Nagyobb piaci nyitást, átláthatóságot és kiszámíthatóságot ígért Kína.

Ipari gépek karbantartása hang alapján

Külföldi kockázati tőkebefektetést hajtott végre a Mol és az Eximbank.

Ezt olvasta már?

Veszélyes a gyerekekre a bambusz étkészlet »