Fájó költségek - ennyibe kerül szeretteink emléke

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Közeledik a halottak napja, amikor mindenki kicsit elcsendesedik és elhunyt szeretteire gondol. A legtöbben a temetőbe is kilátogatnak ebben az időszakban, hogy gyertyákkal és virágokkal tisztelegjenek a halottak emléke előtt. Ilyenkor nem szívesen beszélünk a költségekről, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy mennyiért kínálják manapság a megemlékezéshez szükséges kellékeket.

A temető virága

A legelterjedtebb szokás, hogy virágot viszünk elhunyt szeretteinknek. Mivel a krizantém ebben az időszakban nyílik, leggyakrabban ezzel díszítjük a sírokat.

A krizantémnak számtalan fajtája és színe van, de ilyenkor a gömbfejű és a cserepes változat, színben pedig a fehér (ami az ártatlanságot és a békét szimbolizálja) és a piros (ami a szeretet jelképe) a legkelendőbb.

A nagyfejű virágot szálanként 199 forintért vehetjük meg a legtöbb virágárusnál, azonban a nagyobb üzletláncok boltjaiban is bőven lehet válogatni a kínálatból. Egy kisebb cserepes krizantémhoz már 179 forintért is hozzájuthatunk, de mérettől és fajtától függően 449 vagy 999 forintért is találhatunk ültethető “temető virágot”. 

Egy 3 szálból álló csokor 599 és 799 forint között mozog, a sokvirágos fajtából viszont akár 1000 forintot is fizethetünk csokronként. Aki a művirág mellett döntene, már 499 forinttól találhat.

Forrás: wikipedia

Kinek milyen virágot vigyünk? Egyes virágokhoz a néphagyomány szerint különböző jelentések tartoznak. A liliom az ártatlanság és a tisztaság szimbóluma, a tulipán pedig a fiatalságé, így ezeket leggyakrabban a fiatalon elhunytak sírjára viszik. A krizantém mellett a másik “temető virágként” ismert szegfű az állandóság, a megbízhatóság és az igazság jelképe, a rózsával pedig szerelmünket és tiszteletünket fejezhetjük ki. 

Koszorú az elhunyt emlékére

Temetésnél leggyakrabban koszorúkat helyeznek el a sírnál a csokrok helyett, de sokan az évenkénti megemlékezésre is inkább egyedi sírdíszeket készíttetnek. Ennek ára mérettől és anyagköltségtől függően akár 4-5 ezer forint is lehet. 

A boltok azonban előre elkészített koszorúkat is árulnak: egy egyszerűbb, ám jóval tartósabb, díszített szalmakoszorút például már 599 forintért, egy őszi termésekből készített díszt pedig 899 forintért is megvásárolhatunk. A nagyobb, 30 centiméteres, cserepes sírdíszek 1699 forinttól, az 50 centiméteres álló, vagy a 60 centiméteres fekvő koszorúk pedig 1799 és 1999 forinttól érhetőek el a boltok kínálatában.

Mécsesekkel mutatjuk az utat

Szintén gyakori módja a megemlékezésnek, ha gyertyát, mécsest gyújtunk az elhunytak sírjánál. Egyszerű teamécseseket szinte bárhol kaphatunk viszonylag olcsón, de ezt inkább csak az üveg tartókban elégett gyertyák pótlására ajánljuk, hiszen a szél hamar eloltja őket, ha tartó nélkül tesszük a sírkő mellé. 

Temetői mécseseket számtalan méretben és formában árunak, biztosan mindenki megtalája a neki leginkább tetszőt. Színben az átlászó vagy fehér mellett a piros dominál leginkább.

Egy egyszerű, 10 és fél centiméter magas, nagyjából 6 óráig égő műanyag tartós mécsest már 69 forintért is megvásárolhatunk. Nagyobb, 20-25 centiméter magas üveg mécseseket - díszítettségtől és égési időtartamtól függően - 199, 349, de akár 599 forintos darabárért is találhatunk. Egy 5 darab egyszerű olajmécsesből álló csomag 500 forint körül mozog, egy elegánsabban díszített üvegmécses azonban, amely 30 centiméter magas és akár 90 óráig is ég, már az ezer forintot is elérheti, darabonként.

Forrás: pixabay

Hogy legyen mivel meggyújtani a gyertyákat, érdemes gyufával is készülni (a szeles időjárás miatt akár több dobozzal is), ez azonban a legolcsóbb tétel: dobozonként átlagosan 10 forintot kérnek érte, de ha 10 dobozos csomagot vennénk, azt már 65 forintért is megkaphatjuk.

Miért gyújtunk gyertyát szeretteink sírjánál? A szokás elterjedése mögött egy népi hiedelem áll. A régi kultúrákban úgy tartották, hogy a halottak éjjelén az elhunytak lelke kiszabadul a sírból, ezért a még élő hozzátartozók égő gyertyákkal mutatták meg a nyughelyhez visszavezető utat. Ehhez szorosan kapcsolódik az a hagyomány is, hogy virágokkal díszítjük fel a sírt: ez azt a célt szolgálja, hogy az elhunytak szívesen maradjanak “új lakhelyükön”, és nem bolyongjanak az élők között.

A végső búcsú

Halottak napján akarva-akaratlanul is elgondolkodunk azon, mi milyen módot választanánk a végső nyugalomba vonulásra, ha arra kerülne sor. Erről ugyanis mindenki szabadon rendelkezhet, ennek hiányában viszont a család döntheti el, milyen formában vennének búcsút az elhunytól.

Egyre gyakoribb az urnás temetés, vidéken a búcsúztatások körülbelül 60 százaléka ilyen módon zajlik, a fővárosban pedig még nagyobb, 90 százalék körüli ez az arány. Ennek főként az ár lehet az oka, ez ugyanis a legolcsóbb temetési forma. A temetőben megrendelt szolgáltatásért átlagosan 65 ezer forint körüli összeggel számolhatunk, de egyes városokban, ahol nem üzemel annyi krematórium, akár 100 ezret is elkérhetnek ugyanezért. Emellett az urnafülke “használatát” is meg kell fizetni, ennek költsége 10 évre 35 ezer forinttól akár 110 ezer forintig is terjedhet, elhelyezkedéstől függően.

A szórásos temetés is egyre népszerűbb, ennek legolcsóbb változata 165 ezer forint, de igényektől függően 200 ezer fölé is kúszhat a végösszeg.

Forrás: pixabay

A fővárosi temetőkben egy sírhely ára 100 ezer forint felett indul, és ezt 25 év után újra meg kell fizetnünk. Egy koporsós temetés összköltsége könnyen elérheti akár a 400 ezer forintot is.

Ha hajós temetést választunk, akkor a hamvasztás költségén túl a hajó bérlésének, a ravatal feldíszítésének, a vízrehelyezési szertartásnak és a hangosításnak a díjával is számolniuk kell, ami nagyjából 60-70 ezer forint körüli összeg. 

Ezeken kívül ne feledkezzünk meg a búcsúbeszéd ellenértékéről sem: ez nagyjából 20-25 ezer forintos pluszköltséget jelenthet a hozzátartozóknak.

Különleges búcsúztatások

A hamvak vízbe szórása napjainkban egy elég népszerű formának számít, de létezik még ennél különlegesebb módja is annak, hogy végső búcsút vegyünk. Van lehetőség például egy úgynevezett emlékerdőbe, egy szabadon választott fa gyökereihez temettetni az elhunytat, de ma már az sem lehetetlen, hogy az űrben tegyük meg utolsó utunkat.

Az űrtemetés jár talán a legnagyobb költséggel a jelenleg választható módok közül. A hozzátartozók a huostoni űrközpontban is elbúcsúzhatnak szerettüktől, de arra is van lehetőség, hogy a hamvak az űrutazás után visszatérjenek a Földre, hogy aztán a család őrizhesse tovább az elhunyt porait. Ennek ára másfél millió forinttól indul, de ha egy zárt kapszulában a Holdra lövetnénk családtagunk hamvait, a végösszeg a 2 millió forintot is átlépheti.

Mindenszentek ünnepét 835-ben ismerte el hivatalosan is a keresztény egyház, és azóta is november 1-jén tartják. Később november 2-át is szent nappá, a halottak napjává nyilvánították. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, az ezt követő halottak napján pedig az elhunyt, de üdvösséget még nem nyert, a tisztítótűzben lévő híveket ünneplik. Ez utóbbi azonban egyházi ünnepből fokozatosan átalakult általános megemlékezéssé.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

A PortfoLion 2,4 millió dollárt fektet be

szolgáltatásfejlesztés és nemzetközi növekedés gyorsítása a cél.

Egyre vonzóbb a befektetés Kínában

Gyorsult a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések növekedése.

Egy százalékkal csökkent a globális FDI

Minimálisan csökkentek a közvetlen külföldi működőtőke-befektetések.

Ezt olvasta már?

Már a lakásár-csökkenést is a vírusra fogják »

4IG 603 (2,20 ) AKKO Invest 505 (3,91 ) ALTEO 862 (0,94 ) APPENINN 363 (-1,89 ) AutoWallis 107 (-1,83 ) BIF 315 (0,32 ) CIGPANNONIA 186 (0,43 ) CSEPEL 488 (8,44 ) CyBERG 1550 (3,33 ) DM-KER 4500 (5,88 ) Duna House A 3790 (-0,26 ) EHEP 8000 (-1,23 ) ELMU 34000 (-0,58 ) EMASZ 31000 (-0,64 ) ENEFI 378 (-7,58 ) ESTMEDIA 125 (-2,35 ) GSPARK 5240 (-0,38 ) MASTERPLAST 762 (0,79 ) MOL 2640 (1,46 ) MTELEKOM 446 (-1,55 ) NORDTELEKOM 48 (-0,10 ) NUTEX 39 (0,26 ) OPUS 288 (-1,97 ) OTT1 208 (-1,19 ) PANNERGY 752 (0,80 ) RABA 1155 (3,12 ) RICHTER 7060 (1,00 ) SET Group 101 (-0,20 ) TAKAREK 504 (0,80 ) WABERERS 1090 (0,46 )