Felesleges változtatni a vasárnapi pótlékon

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, mint az egyik legnagyobb hazai munkaadói szövetség szerint a vasárnapi munkavégzés díjazását a Munka Törvénykönyve jelenleg megfelelően szabályozza. Az MGYOSZ határozott álláspontja, hogy a törvény által előírt, hosszú múltra visszatekintő 50 százalékos mértékű vasárnapi pótlék megfelelő ellentételezést jelent.

Nem kell változtatni

Nem tudunk egyetérteni olyan törvényi gyakorlattal, amely egyes ágazatokra eltérő szabályokat ír elő a munkavégzés általános feltételeinek tekintetében, mint például a vasárnapi munkavégzés pótlékának mértéke.

A Munka Törvénykönyve nem különböztetheti meg egymástól az egyes munkavállalókat és munkáltatókat az alapján, hogy mely ágazatban dolgoznak. Amennyiben az ágazati sajátosságok, így az adott ágazat munkaerőpiaci helyzete, versenyképessége, jövedelemtermelő képessége, vagy a munkavégzés sajátosságai azt lehetővé és szükségessé teszik, a piaci szereplőinek, a munkáltatók és a munkavállalók képviselőinek lehetőségük van ágazati kollektív szerződésben, tárgyalásos úton megállapodni a törvényes szinttől eltérő munkafeltételekben, így a vasárnapi pótlék mértékében is.

Ezért a kereskedelmi alkalmazottak vasárnapi pótléka körül kialakult vita kapcsán úgy gondoljuk, a Munka Törvénykönyve jelenlegi szabályait változatlanul kell hagyni, az ágazati és munkahelyi munkáltatói szervezetekre és szakszervezetekre kell bízni a kérdés rendezését.

Az OKSZ is állást foglalt

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a 100 százalékos vasárnapi pótlék sok vállalkozás számára lehetetlenné tenné a vasárnapi nyitvatartást, sokakat pedig arra kényszerítene, hogy más költségeket faragjanak le, így a cafeteria is áldozatul eshet.

A szervezet pénteki közleménye szerint a vasárnapi pótlék 100 százalékos mértéke 50-60 milliárd forint terhet jelentene, és számos vállalkozás nem tudná kifizetni. Az OKSZ az ágazat valamennyi munkavállalóit és munkaadóit képviselő szervezeteinek egyeztetése alapján lát lehetőséget arra, hogy közösen megvizsgálják, hol célszerű megváltoztatni a vasárnapi munkavégzés szabályait.

Mint írták, az elmúlt napokban több indítvány jelent meg arról, hogy 100 százalék legyen a vasárnapi pótlék a munkaadók javaslatára, ugyanakkor az ágazat munkaadói szervezetei - ÁFEOSZ és a KISOSZ - eddig nem hoztak nyilvánosságra olyan állásfoglalást, hogy milyen módon javasolják megváltoztatni a vasárnapi munkavégzés feltételeit. A jelenlegi számítások szerint az 50 százalék vasárnapi pótlék terhe 25-30 milliárd forint.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Most megnézheted, jó helyre tetted-e a pénzed

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

AerinX: csúcstechnológia egy magyar startup-tól

Az IT cég digitális alapokra helyezné a repülőgép-karbantartást.

Befektetési alapok: a múlt hét nyertesei és vesztesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Ezt olvasta már?

Megfizethetőbbé válhatnak az új lakások »