-->

Felvételi 2020: Jön az albérlet dömping

| forrás:
Ingatlannet.hu
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A 2020-as egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése után elkezdődik a nagy albérlet mustra. Idén a 91 ezer jelentkezett diákból több, mint 68 ezer gólyát köszönthetnek az egyetemi intézmények valamelyikén.

A kollégiumi férőhelyek száma közel 55 ezer, azonban a kollégiumokat érintő megelőző szabályozások miatt bizonytalan a helyzet. A túljelentkezés átlagosan 130-140%-os, amihez az is hozzájárul, hogy a felsőbb évfolyamokból is pályázhatnak kollégiumi ellátásért.
A csökkenő férőhelyekkel ellentétben a kiadó lakások kínálata országszerte növekszik. A bérleti díjak már most is alacsonyabbak az átlagosnál, de szeptemberre még tovább csökkenhetnek.

Budapest egyre közelít a vidékhez képest

Budapesten sok airbnb-s lakástulajdonos a turisták megszokott számának elmaradása miatt áttért a hosszú távú lakáskiadásra. Így a nagyobb kínálat és a járványhelyzet eredményeképp már 100 ezer forint alatt is találhatunk kiadó lakást. Egy kisebb garzont akár már 80 ezer forinttól is bérbe vehetünk. Jelenleg azonban az átlagos négyzetméterár 3500 forint, ami országos viszonylatban még mindig kiemelkedően magas. A bérleti díjak szóródása nagy a fővárosban: 120 és 250 ezer forint közötti havi díjjal találjuk a legtöbb kiadó lakást átlagosan.

 

Vidéken már 100 ezer forint alatt a bérleti díjak

A vidéki egyetemek közül a Szegedi Tudományegyetemen csaknem 13 ezer új hallgató kezdi meg szeptembertől a szemesztert. A dél-alföldi nagyvárosban az Ingatlannet.hu portálon több, mint 250 albérletet kínálnak, többségüket leginkább diákok részére szeretnék kiadni. Az átlagos négyzetméterár a portál júniusi statisztikái szerint közel 2000 forint volt. Így alapul véve egy 55 nm-es, 2 szobás lakást, a bérleti díj 95 és 110 ezer forint körül mozog. A bérleti díjak a vírushelyzet óta átlagosan 2%-kal csökkentek, azonban az első félévet tekintve a csökkenés ezidáig 1%-ot mutat.

Az egyik legrégebbi egyetemi városban, Debrecenben valamivel több lakás közül válogathatunk, az Ingatlannet oldalán jelenleg 370 albérlet keresi új lakóit. A bérleti díjak a vészhelyzet alatt stagnáltak, azonban január és június között 3%-os emelkedés tapasztalható, vírus ide vagy oda. Hajdú-Bihar megye székhelyén az albérletek átlagosan 70-75 nm-esek. Így az átlagos bérleti díj nem csoda, hogy 150 és 160 ezer forint körül mozog. A júniusi adatok szerint Debrecenben az átlagos négyzetméterár néhány forint híján megközelíti a 2300 forintot, így még egy kisebb lakásnál is vegyünk például egy 40 nm-es lakást borsos árat kell fizetnünk, átlagosan 85-90 ezer forintot havonta.

A koronavírus berobbanása a “folyók városában”, azaz Győrben az eladó lakóingatlanok esetén ellentétes változást eredményezett: az átlagár több, mint 10%-kal emelkedett január óta. Az albérletárak viszont 180 fokos fordulatot vettek: január és június között átlagosan 5%-os csökkenés történt. A júniusi statisztikák szerint az albérletek átlagosan 2200 forintos négyzetméteráron kerülnek kiadásra. A lakások mérete átlagosan 70 nm-re tehető, így a bérleti díj  ennek függvényében 130 és 160 ezer forint közé tehető.

Nyíregyházán, azaz Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén az ingatlannet.hu adatbázisában jelenleg 150 kiadó lakás van meghirdetve. A jelentkezett diákok száma jócskán elmarad a szegedi számoktól: 2046-an jelentkeztek a Nyíregyházi Egyetemre. A kiadó lakások átlagosan 1700 forintos négyzetméter áron kerülnek meghirdetésre, ami egy 50 nm-es lakás esetén 75-80 ezer forintos bérleti díjat jelent.

A lakásvásárlás is jó befektetés lehet

Nagyon fontos leszögezni: ha hosszú távú befektetést szeretnénk, vagyis az egyetemi évek után bérbe adni a lakást, akkor érdemes a lakásvásárláson gondolkodnunk. Ha csak a 3 és fél éves alapképzést vesszük alapul, akkor kevésbé kifizetődő a lakásvásárlás Budapesten és a nagyobb városokban is. Az albérletáraknak a koronavírus is “kedvez”, hiszen szinte a legtöbb egyetemi városban csökkenő tendenciát mutatnak. De a jövőt illetően nehéz előrejelzést adni. A kilátások szerint a jövőben stagnálás, esetleg minimális csökkenés várható az albérletpiacon.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: a múlt hét kiugró vásárlásai és eladásai

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Hatalmas összeget fektet be az Aldi

Az Aldi 1,7 milliárd dollárt fektet be Nagy-Britanniában két év alatt.

Befektetési alapok: a hét vesztesei és nyertesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Ezt olvasta már?

Egymilliós négyzetméterár - ez vár Budapesten »