Fizetésemelést szeretnél? Pedig nem leszel tőle boldogabb

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Legalábbis erre jutott nemrég egy kutatás. Mi azért az Moneyish segítségével adunk néhány jó tanácsot, ha mégis megpróbálnál több pénzt kicsikarni a főnökségből.

Meddig tart az öröm?

Egy, a Bázeli Egyetemen végzett új kutatás szerint a fizetésemelésnek nincsen hosszú távú hatása arra, mennyire vagyunk elégedettek a munkahelyünkkel. Bár a svájci kutatók azt találták, hogy a megnövelt bér, főleg, ha valaki nagyobb emelést kap, mint a munkatársai, megdobja a munkahelyünkkel való elégedettséget, ez azonban csak átmeneti hatás, ami általában négy éven át tart. Az ok természetesen az, hogy az emberek hozzászoknak az új bérezési szinthez és végül mindig több pénzt akarnak keresni.

Igaz, hogy rövid távon az emelésben való bizakodás növelheti a munka örömét, de a legjobb hosszútávú megoldás, ha a munkáltató rendszeres, kisebb emelésekkel és hozzájuk kapcsolódó előléptetésekkel díjazza a dolgozóját.

De mikor kérjünk fizetésemelést és/vagy előléptetést?

A munkáltatóknak nem szokásuk emelést adni, hacsak nincs rá valami jó okuk. Dolgozóként akkor van esélyünk több pénzt kapni, ha igennel tudunk válaszolni a következő három kérdésre. Jól áll anyagilag a cég? Én tettem hozzá ehhez valamit? Növeltem-e a munkaerőpiaci értékemet az elmúlt időben például valamilyen tanfolyam elvégzésével vagy valamilyen minősítés megszerzésével?

Hogy mennyi pénzt reális kérni, attól függ mióta van az ember a cégnél, illetve hogy azért kapna több pénzt, mert csak úgy kéri, vagy valamilyen előléptetés mellé járna a nagyobb hóvégi csekk. A kutatások szerint mindenesetre az átlag béremelés 3 százalék szokott lenni, és csak a nagyon jól teljesítő dolgozóknál éri el a 4-5 százalékot.

De érdemes tisztában lenni azzal, hogy minél több pénzt kérsz, annál inkább meg kell dolgozz azért, hogy bebizonyítsd: tényleg megérdemled. A siker egyik kulcsa, hogy tényekkel is alá tudd támasztani: jó munkaerő vagy.

Azon is érdemes elgondolkodnod, hogy a pénz helyett mivel érnéd még be. Megelégszel-e csak egy jobb pozícióval, több szabadnappal vagy a lehetőséggel, hogy többet dolgozhass otthonról? Mindig gondold tehát alaposan végig, mennyivel van nagyobb fizetésre szükséged és miért.

Hirdetés
Brexit

Londoni pénzügyi elemzők szerint a valószínűsíthető enyhe lassulás ellenére...

A korábbi piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben nem...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Hirdetés
Befektetés

Még mindig erős a befektetői bizalom az ingatlanpiacon

A növekvő hitelfelvételi hajlandóság és az otthonteremtési kedvezmények...

A licitálás tovább nyomja felfelé az ingatlanárakat

Egyes ingatlantípusoknál az alku helyett már licitálnak a lakásvásárlók.

Itt egy álkriptodevizából finanszírozott álbefektetés

A kockázatokra szerették volna felhívni a figyelmet.

Ezt olvasta már?

Miért éri meg kamionosként dolgozni? »