Gazdag és sikeres évre vágysz? Mutatjuk a legfontosabb szabályokat!

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Világszerte a 2017-es esztendő utolsó bulijára készülnek az emberek. Ilyenkor a legtöbben visszagondolunk a magunk mögött hagyott 12 hónapra, és talán titokban azt kívánjuk: bárcsak ennél nyugodtabb, sikeresebb, kiegyensúlyozottabb évünk lenne 2018-ban. Valószínűleg pont az ilyen gondolatok gyakorisága miatt alakult ki éppen ehhez az ünnephez a legtöbb babona és furcsa szokás. Hiszen ki ne tenne meg mindent azért, hogy bevonzza a szerencsét és a pénzt az elkövetkezendő 365 napra? Ha mi is biztosra mennénk, mutatunk néhány tippet, amelyek segítségével gazdagok és sikeresek lehetünk 2018-ban.

Még napjainkban is számos babona él a köztudatban, amelyek legfőképp a szerencséhez és a pénzhez kötődnek. Természetesen az óév utolsó és az újév első napjáról sem hiányozhatnak a furcsa szokások.

Bár teljesen sosem tudjuk megjósolni, hogy milyen lesz az következő évünk, azért próbálkozni lehet. Aki azonban biztosra akar menni, annak hatványozottan oda kell figyelnie arra, hogy mit csinál ezekben a napokban: még arra is, hogy mit eszik, vagy milyen vendégeket fogad ilyenkor. Jöjjenek hát az “alapszabályok”, amelyeket a sikeres évkezdés érdekében ajánlott betartani!

A bőség zavara

Az talán mindenki számára ismert, hogy újév napján szerencsét hoz, ha lencse, bab vagy borsó kerül az asztalra. Ezek a szemes ételek ugyanis a pénzt szimbolizálják, így bőséget ígérnek az következő évre.

Hasonlóan jó megoldás, ha ünnepi süteményként rétest eszünk, hiszen így olyan hosszúra nyúlik majd a szerencsénk, mint a rétestészta. Régebbi, de egyes területeken még ma is élő szokás a szerencsepogácsa készítése, ami annyit tesz, hogy aki megtalálja a pogácsába rejtett pénzérmét, gazdag év elé nézhet.

Ezek mellett a malac is garantálja, hogy sikeres évünk lesz. Ha tehát vásárolunk egy malacot ábrázoló szobrot vagy szerencsepénzt, bebiztosíthatjuk magunkat a következő 365 napra. Ha van a közelünkben éjfél után élő malac, bátran húzzuk meg a farkát, és már borítékolhatjuk is a jó esztendőt.

De természetesen a sült malac is varázserővel bír ilyenkor, mivel a hiedelem szerint előtúrja a szerencsénket. A szárnyasok fogyasztásától azonban jobb tartózkodni ilyenkor. Úgy tartják, hogy a csirke elkaparja a szerencsét, a pulyka pedig haragot hoz a házhoz.

A hallal kapcsolatban viszont megoszlanak a vélemények. A folyó menti településeken a babona szerint gazdagságot hoz, ha halat fogyasztunk újév napján, főleg akkor, ha mi is tisztítjuk meg: minél több pikkelyt pucolunk le az állatról, annál több pénzre számíthatunk az új esztendőben. Az ország többi részén azonban inkább kihagyják az ünnepi menüből a halat, mert úgy hiszik, elúszik vele a szerencse is.

Miért éppen pezsgőt iszunk újévkor?

A pezsgőt évszázadokig csak a leggazdagabbak engedhették meg magunknak, 2-3 évet is igénylő előállítása miatt ugyanis nagyon borsos áron kínálták ezt az italt.

A 1850-es években azonban megtörtént a nagy áttörés: a tankpezsgő-készítési eljárással már 7-8 ezer palacknyi nedűt tudtak egyidőben elkészíteni, ez pedig alaposan lenyomta az árakat is, a kevésbé tehetősek számára is elérhetővé téve az “úri italt”. 

A luxus érzetét azonban a mai napig megtartotta a pezsgőfogyasztás: szinte minden ünnepi alkalomkor, így például újév első perceiben is ezt fogyasztják világszerte. A szilveszteri szokás lényege tehát, hogy ha ezt az előkelő italt fogyasztjuk, akkor fényűző életre számíthatunk a következő 12 hónapban.

Tudomány a pezsgő mögött
Miért és hogyan habzik a pezsgő, miről árulkodik a habja? Hogyan jönnek létre a stabil buborékok? Mi a szerepe mindebben a pohárnak? Ha érdekelnek a válaszok, kattints ide!

Vigyázzunk a pénzünkre!

Ha szeretnénk, hogy elég pénzünk legyen a 2018-as évben, érdemes szilveszter éjjelén nagy címletű papírpénzt tartani magunknál. Így ugyanis “teli pénztárcával” kezdjük az új évet, és mint tudjuk, amilyen az első nap, olyan lesz az egész év is. Ennek értelmében azonban próbáljuk meg nem rögtön elkölteni azt az összeget, különben egész évben nagy kiadásokkal számolhatunk.

Forrás: pixabay

A babona továbbfejlesztett változata, hogy kölcsönkérni és kölcsönadni sem szabad semmit az óév utolsó, illetve az újév első napján - legyen szó akár pénzről, akár használati tárgyakról. Aki kér, az egész évben rászorul majd mások segítségére, aki pedig ad, szűkösen él majd az elkövetkezendő esztendőben.

A magyar babonához hasonlót Indiában is megfigyelhetünk. Itt például semmit sem szabad kiadni vagy kivinni a házból az újév első napján, különben szegénység vár a családra. Persze ezt is el lehet túlozni: ott például még a szemetet is tilos kidobni január 1-jén.

2018… üres lesz-e a polc?

Mint az előbb is említettük, az évkezdés nagyban meghatározza az esztendő további részét - legalábbis a babonák szerint. Így például rossz ómen, ha a kamra és a hűtő polcai üresek, amikor átlépünk az új évbe.

Érdemes még a fűszertartókat és az autónk benzintartályát is feltölteni ilyenkor, ha biztosra akarunk menni. Ha pedig telerakjuk finom ételekkel a frigót és spájzot, egész évben lesz mit tenni az asztalra.

A legbabonásabbaknak pedig extra tipp: az újév első látogatója lehetőleg férfi legyen, az erősebb nem tagjai ugyanis szerencsét hoznak a házba, míg ha női vendég lépi át először a küszöbünket, akkor ő hazaviszi magával a sikeres és gazdag esztendőnk ígéretét.

Ezúton is sikerekben gazdag, nyugodt évet kívánunk olvasóinknak!

Különös szilveszter: újévköszöntés a világ körül
Az újévet szerte a világon ünnepelve fogadják, ki így, ki úgy. Ha kíváncsi vagy, hogy külföldön hogyan telik az óév utolsó napja, olvasd el ezt a cikkünket!

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Elindult a virtuális tőkebefektetési piactér, az meg mi?

A digitális platformot már a közeljövőben tőzsdére tervezik vinni.

BÁV: mindenkinek az arany kell most

Felvásárolták a BÁV teljes befektetési aranykészletét.

Ezúttal több mint 30 millióval támogat a MOL

30 millió forintot fektet a MOL a fenntartható jövőbe országszerte.

Ezt olvasta már?

Díjmentes tranzakciók a kevesebb kontaktusért »

4IG 467 (6,14 ) AKKO Invest 395 (0,38 ) ALTEO 730 (0,83 ) ANY 1215 (0,41 ) APPENINN 289 (1,40 ) AutoWallis 76 (-1,16 ) BIF 300 (5,63 ) CIGPANNONIA 144 (-3,04 ) DELTA 92 (-1,28 ) Duna House A 3080 (-0,65 ) EHEP 4720 (-0,63 ) FORRAS/OE 1120 (7,69 ) FUTURAQUA 75 (3,45 ) GSPARK 4360 (-0,46 ) KPACK 15900 (-8,09 ) KULCSSOFT 1630 (0,93 ) MASTERPLAST 598 (1,36 ) MOL 2044 (5,31 ) MTELEKOM 358 (-0,56 ) NORDTELEKOM 35 (-0,29 ) NUTEX 33 (-0,45 ) OPUS 280 (3,70 ) ORMESTER 11400 (3,64 ) OTP 8890 (1,02 ) OTT1 197 (3,68 ) PANNERGY 650 (-0,91 ) RABA 994 (3,54 ) RICHTER 6595 (3,05 ) SET Group 77 (1,18 ) TAKAREK 441 (-0,23 ) WABERERS 798 (1,01 )