Gondokat okozhat Svédországban a készpénz eltűnése

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A "Nem fogadunk el készpénzt" kiírás egyre gyakoribb látvány a svéd boltokban és éttermekben.

A hatóságokat azonban aggasztja az a tempó, amivel a készpénzes fizetés kezd eltűnni. A jegybank a jogszabályok felülvizsgálásával most külön figyelmet szentel a helyzetnek, egy időközi beszámolót is ígérnek nyárra - írja cikkében a Bloomberg.

„Ha a készpénz eltűnése túl gyorsan történik meg, nehézségekbe ütközhet az erre épülő infrastruktúra fenntartása” – mondta Mats Dillen a beszámolóért felelős parlamenti bizottság vezetője. Arról azonban nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy milyen megoldási javaslatokkal állnak majd elő.

Hová tűnt a készpénz?

Svédország híresen a leginkább készpénzmentes társadalom a világon. Az országban működő bankok többsége már nem is foglalkozik készpénzzel, illetve több bolt, múzeum és étterem is ma már csak bankkártyás vagy mobilos fizetést fogad el. Ennek azonban nem csak előnyei vannak, ugyanis sok ember, különösen az idősek, nem férnek hozzá a digitális társadalomhoz.

Tavaly a forgalomban lévő készpénz mértéke 1990 óta a legalacsonyabbra csökkent, és több mint 40 százalékkal a 2007-es csúcs alatt van. A 2016 és 2017 közötti visszaesés a valaha látott legnagyobb volt.

Az Insight Intelligence éves felmérése szerint tavaly csak a svédek 25 százaléka fizetett legalább heti egyszer készpénzzel, ami 63 százalékos visszaesés a négy évvel ezelőtti szinthez képest. A lakosság 36 százaléka pedig egyáltalán nem használ készpénzt, illetve csak évi egy vagy két alkalommal fizet vele.

Jön az e-krona?

Erre válaszként a svéd központi bank azt fontolgatja, hogy bevezessenek egy központi digitális valutát, egy e-kronára. Végső javaslat 2019 vége előtt nem várható, de az ötlet lényege az lenne, hogy az e-krona a készpénz kiegészítéseként működne, nem váltaná le azt teljesen.

A jegybankelnök Stefan Ingves szerint érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy rákényszerítsék a bankokat a készpénzzel való foglalkozásra.

„Az e-kronát nem tekintjük a felülvizsgálatunk formális részének, de jó kérdés, hogy milyen szerepet játszhat majd bankszámlák és készpénz mellett” – nyilatkozta Dillen. „Még ha lesz is e-krona, a többi lehetőség is meg kell maradjon kiegészítésként” – tette hozzá.

Hirdetés
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Hirdetés
Befektetés

Félmilliárd dollárt fektet a Google a kínai JD.com-ba

A Google 550 millió dollárt fektet be Kína második legnagyobb online...

Turbulenciákat okoz a protekcionizmus

A külföldre irányuló befektetések a múlt évben 23 százalékkal estek.

Jövő év végén jöhet recesszió

Az idén nem várható gazdasági összeomlás, és amiatt sem kell aggódni, hogy az...

Ezt olvasta már?

Pénzreform Svájban? Ma dönt az ország »