Gyengén teljesített az ABN Amro

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A vártnál alacsonyabb nyereséget termelt az ABN Amro holland nagybank az idei harmadik negyedévben elsősorban a szigorúbb ügyfélátvilágítással összefüggő magasabb költségek miatt.

A bank szerdán azt közölte, hogy az adózott eredménye 558 millió euró lett a szeptember végével záródott három hónapban. Ez 24 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 738 millió eurónál, és elmaradt az elemzői várakozások átlagában szerepelt 594 millió eurótól. Szeptember végén vizsgálat indult pénzmosás gyanújával az ABN Amro ellen, mert a pénzintézet állítólag nem járt el kellő gondossággal az ügyfelek átvilágítása során, nem tett bejelentést bizonyos gyanús tranzakciókról.

Az ügyészség fellépésének egyik célja, hogy véget vessenek a holland bankszámlákon keresztül bonyolított illegális ügyletek évek óta tapasztalt laza felügyeletének. Az ING-t tavaly nagyjából 775 millió euróra büntették Hollandiában, amiért éveken keresztül nem végzett kellően alapos ellenőrzéseket, és így nem tett eleget a pénzmosás elleni előírásoknak.

A világméretű pénzügyi válság kirobbanásakor, 2008-ban sok más pénzintézethez hasonlóan az ABN Amro bank is állami tulajdonba került, miután csak a holland állam több milliárd eurós pénzinjekciója mentette meg a csődtől. A bank ezután tevékenységét alapvetően a holland piacra koncentrálta. A holland kormány 2015 novemberében tőzsdére vitte az ABN Amro 23 százalékos tulajdonrészét. Ezzel megkezdődött a pénzintézet újraprivatizálása.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Hét ötlet kapott tizenöt millió forintos befektetést

A befektetést az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapták.

Innováció és befektetés legyen a cél

Innovációra és befektetésekre szólította fel Európát Lagarde.

Új magyar-kínai megállapodások születtek

Az innováció, a kutatás és a logisztika területén születtek megállapodások.

Ezt olvasta már?

Jelentős hitelkiáramlás a babaváró hitelek miatt »