Hogyan tegyünk félre? Tippek a takarékossági világnap margójára

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Október utolsó munkanapja a takarékosság világnapja. Ebből az alkalomból érdemes lehet újra átgondolni, milyen rövid és hosszú távú pénzügyi céljaink vannak, és mit teszünk ezek eléréséért. A pénz tudatos kezelésének fontosságáról már talán mindenki hallott, mégsem mindig tudjuk, hogyan spóroljunk igazán hatékonyan. De ami még ennél is nagyobb kihívás, hogy ha mégis van egy kis félretett pénzünk, azt hogyan gyarapítsuk tovább anélkül, hogy útközben elköltenénk. Utána néztünk, milyen pénzgyűjtési praktikákat alkalmaznak a nagyvilágban.

Számtalan módszert találhatunk a spórolásra, kezdve a tudatos vásárlástól a rezsicsökkentési tippeken át egészen a törzsvásárlói programokig. Azonban a megspórolt százasok, ezresek összegyűjtésére is rengeteg ötlet lelhető fel az interneten. 

Miben gyűjtsünk?

Bár sok pénzt nem ajánlatos otthon tartani, ugyanis nem túl biztonságos, és nem is kamatozik, de ha mégis így kuporgatnánk össze az első tízezreket, érdemes egy kevésbé látható helyre rejteni a “vésztartalékot”.

Nem árt már rögtön az elején meghatározni, hova is kerüljenek az összegyűjteni kívánt érmék, bankjegyek. A legismertebb megoldás a persely, de ide főként aprópénzt tudunk bedobni. Ha pedig inkább papírpénzt tennék el, rögtön a boríték juthat eszünkbe lehetőségként. Nem kell azonban ennél a kettőnél megállni, egyes fórumok kommentjei között számos érdekes ötletet olvashatunk.

Van, aki cipősdobozba vagy egy könyv lapjai közé rejti ezreseit, de akad olyan is, aki a konyhában egy bögrét, tálat vagy konzervdobozt nevezett ki pénzgyűjtőnek. A legtöbben mégis a befőttesüveges megoldást ajánlják, elmondásuk szerint azért is, a fentebb felsorolt lehetőségekkel ellentétben ez átlátszó, így könnyebb figyelemmel követni a tartalékunk növekedését, ami még akár motivációként is hathat.

Tartsuk meg az aprót!

Ha megvan a kijelölt pénzes bödön, már „csak” meg kell tölteni. Erre is rengeteg módszert tud az internet népe. Ezekre a tippekre azoknak lehet szükségük, akik szeretnének mindig lehetőségükhöz mérten félretenni, de nem tudnak minden hónapban fix összegben gondolkodni.

Ha szinte mindig készpénzben vásárolunk, jó megoldás lehet, ha már vásárlás előtt átgondoljuk, mit szeretnénk venni és ez mennyibe fog kerülni. A végösszegbe azonban már a „megtakarítást” is számoljuk bele. 

Forrás: pixabay

A gyakran vásárolt termékek árát valószínűleg már megjegyeztük, ehhez adjuk hozzá az akciós újságból kinézett áruk ellenértékét, de mindig 50-esre vagy 100-asra kerekítsünk. Ha például szeretnénk venni kettő darab 235 forintos tejet, 4 darab 75 forintos joghurtot, 375 forintért sajtot, illetve egy 310 forintos kenyeret, akkor így számoljunk: 2x250+4x100+400+350=1650. A valódi végösszeg ennél valamivel kevesebb lesz, a vásárlás költéségének mégis az 1650 forintot számoljuk, a 195 forintnyi „visszajárót” pedig dobjuk be a befőttesüvegbe, és bízzunk a „sok kicsi sokra megy” elvben.

Ezt a tippet egyénként egy 3 gyermekes anyuka osztotta meg az egyik szülői fórumon, elmondása szerint év végére nem volt gond a karácsonyi ajándékok megvásárlásával, csak a teli befőttes üveget kellett magával vinnie.

Elköltöd még azt a kétszázast?

Egy hasonló taktika, amivel hamar megtölthetünk egy kisebb befőttesüveget, ha a visszajáróból mindig eltesszük a kétszázasokat. Ha nagy pénzt váltunk fel, könnyen előfordulhat, hogy akár 1-2 ezer forintot is kétszázasokban kapunk vissza. Ilyenkor nyilván mérlegelnünk kell, hogy bedobunk-e csak úgy kétezer forintot a befőttesüvegbe, de mindenesetre törekedjünk rá, hogy minél több ilyen pénzérmét „megmentsünk”.

A megtakarítási tippekről szóló kommentek jelentős részében említik ezt a trükköt. Van, aki csak az ötvenesekkel jár el így, van, aki a százasokkal, kétszázasokkal vagy mindhárommal. De sokan panaszkodnak arra is, hogy pénztárcájukon nagyon kicsi az aprópénz-tartó rész, így ha a sok tízestől és húszastól már behúzni sem tudják a cipzárt, egyszerűen csak az beleszórják az érméket a perselybe.

Minden héten plusz egy százas

Népszerű megoldás a heti megtakarítási módszer is. Hírnevét annak köszönheti, hogy azt állítja, egy év alatt könnyedén összegyűjthetünk több mint 130 ezer forintot. Annyi a dolgunk, hogy január első hetében bedobunk a bödönbe egy százast, a második héten már egy kétszázast, és így tovább, minden héten az előző összeghez képest 100 forinttal többet. Ha ezt 52 hétig csináljuk, 137800 forintunk lesz az év végére.

Azzal azért számolni kell, hogy bár az első hónapokban még csak párezer forintos „összköltsége” lesz a projektünknek, nyárra már a havi 12 ezret, decemberben pedig a 20 ezret is átlépi a félre rakandó összeg.

Persze a bátrabbak emelhetik a tétet, és indulhatnak rögtön 500 vagy 1000 forinttal is. A szabály ugyanaz, minden hónapban 100 forinttal növeljük a perselybe dobott összeget, így viszont 158600 vagy 184600 forintot is összegyűjthetünk egy év alatt.

Külön számlán is tarthatjuk a pénzünket

Ha nem vagyunk ennyire készpénzpártiak, az is jó megoldás lehet, ha a hónapban megmaradt pénzt átutaljuk egy külön számlára. Vannak családok, akik pedig úgy oldják meg, hogy a két kereső félnek külön-külön folyószámlára érkezik a fizetése, azonban csak az egyikről költenek, esetleg felosztják, hogy az anya csak a bevásárlásra költ, az apa pedig a számlákat és a hiteleket fizeti, a megmaradó összegeket pedig igyekeznek megtartani minél tovább.

Természetesen meghatározhatunk egy havi fix összeget is, amit kiveszünk és elteszünk, vagy elutaljuk egy megtakarítási számlára. Az utóbbival azonban legtöbb esetben az a baj, hogy nem minden esetben hozzáférhető, ez főleg a konkrét célszámlákra (nyugdíjcélú megtakarítás, lakástakarék-pénztár). Ha rugalmasabb megoldást keresünk, de mégis szeretnénk, ha valamennyit kamatozna a pénzünk, érdemes utána nézni a kis összegű megtakarítási lehetőségeknek, amelyekről már itt írtunk korábban.

Vágjuk a centit!

A végére pedig egy motivációs tippet hagytunk. Ha szükségünk van arra, hogy vizuálisan is megerősítést kapjunk arról, hogy jó úton haladunk a célunk felé, használhatjuk a „centis trükköt”. Ez annyit jelent, hogy például szeretnénk megvenni egy bútort 150 ezer forintért, akkor a 150 centis mérőszalagon 1 centi 1 ezrest szimbolizál majd, így félretett ezresenként 1-1 centit vágunk majd le a szalag végéből.

Ahogy egyre közelebb haladunk a célunk felé, a mérőszalag egyre rövidebb lesz, ráadásul az is pontosan látszik majd, hogy mennyi van még hátra. Ha 28 centis a mérőszalagunk, akkor már csak 28 ezer forint hiányzik az áhított bútorhoz.

Érdemes ezt a szalagot egy jól látható helyre akasztani, hogy minél többször láthassuk, hogyan lépegetünk egyre közelebb pénzügyi céljaink megvalósításához. Mert bármire is gyűjtünk, az biztos, hogy a pénz és a tudatosság mellett a kitartás az egyik legfontosabb hozzávaló.

Egy hónap: eddig ér a magyar fiatalok megtakarítása
A takarékosság nem egy napra szól, de október utolsó munkanapján, a takarékosság napján, érdemes még inkább számot vetnünk pénzügyeinkkel. Ami a hazai trendeket illeti, észrevehetően van még mit fejlődni a pénzügyi tudatosság terén, legfőképp a felnövekvő generációnak. A K&H legutóbbi felmérése szerint a magyar pályakezdők megtakarítási szokásai jóval elmaradnak az optimumtól, még ha 2017 második negyedévében a megtakarítások aránya rekordot is döntött.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Kevésbé borúlátóak Németországban

Kevésbé borúlátó befektetői hangulat Németországban és az euróövezetben.

Ezért nélkülözhetetlenek a német kapcsolatok

A német befektetők a legmodernebb gyárakat hozzák Magyarországra.

Tizenegy millió dollárbefektetés a Commsignia cégnél

A Commsignia 11 millió dollárbefektetést kapott.

Ezt olvasta már?

Kevesebb a hamis papírpénz Csehországban »

4IG 960 (0,21 ) AKKO Invest 29800 (0,68 ) ANY 1310 (-1,13 ) AutoWallis 114 (2,25 ) CIGPANNONIA 324 (1,09 ) CSEPEL 720 (4,35 ) EHEP 10000 (-0,99 ) ENEFI 506 (1,61 ) ESTMEDIA 122 (1,50 ) FORRAS/OE 1580 (2,60 ) FORRAS/T 1520 (-5,00 ) FUTURAQUA 114 (1,43 ) MASTERPLAST 742 (2,20 ) MOL 2956 (0,34 ) MTELEKOM 432 (0,23 ) OPUS 389 (0,99 ) ORMESTER 8150 (0,62 ) OTP 12720 (0,24 ) OTT1 279 (-1,24 ) RICHTER 4936 (0,24 ) SET Group 664 (-0,15 ) WABERERS 1405 (0,36 ) ZWACK 16700 (-0,60 )