Hurrá, nyaralunk - de mi legyen a négylábú családtagokkal?

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A házikedvencet tartóknak nagy dilemma lehet a nyári időszakban az, hogy mi legyen az állattal, amíg a család nyaral. Egy-egy napos kiruccanásokat még könnyű megoldani, de egy egész hétre már nehezebb megszervezni a felügyeletet. Szerencsére napjainkban már itthon is egyre több kutyabarát éttermet, kávézót és szálláshelyet találunk, így nem kell lemondanunk a hosszabb utazásokról sem. Mutatjuk a lehetőségeket!

Nyaralás kutyával - na de hogyan?

Ha csak a közös nyaralás jöhet szóba, ma már nem kell kétségbe esnünk: legalább száz olyan szálláshelyet találhatunk az országban, ahol szívesen látják négylábú barátainkat. Fontos tudni azonban, hogy nem feltétlenül “alkalmas” minden kutya a nyaralásra. Idős és beteg ebeket például nem ajánlott utaztatni és hosszú ideig egy számára idegen helyen tartózkodni vele. 

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

De ezen kívül még a kutyabarátnak mondott helyeken is lehetnek feltételek: alapszabály például, hogy kizárólag szobatiszta kutyával szállunk meg egy hotelben, és ne lepődjünk meg, ha elkérik az oltási könyvet. Emellett érdemes előre tájékozódni, hogy a szállás nagytestű kutyákat is befogad-e, illetve ajánlott felkészülni arra is, hogy a házikedvencünk kényelme némi plusz pénzbe fog kerülni. 

Ha kinézünk egy szimpatikusnak tűnő szállást, nem árt, ha megérdeklődjük, hogy van-e a közelben elegendő zöldterület, esetleg kutyafuttató és/vagy -fürdető rész. Jó, ha az adott településen kutyabarát éttermek és kávézók is vannak, így nem kell sokat egyedül hagynunk kedvencünket az idegen helyen. 

A kutyásoknak azonban nem csak a saját és háziállataik kényelméről kell gondoskodniuk, hanem arról is, hogy négylábúak ne zavarják meg mások pihenését. Tartsuk tiszteletben, hogy nem mindenki szereti a kutyákat, sőt, van aki kifejezetten fél tőlük! Így akármennyire is jól nevelt a kutyusunk, ha sok ember közé megyünk vele, mindig tartsuk pórázon! Étteremben különösen figyeljünk rá, ne hagyjuk, hogy zavarjon másokat az evésben!

Forrás: kutyabarat.hu

Mi kerüljön a bőröndbe?

Mivel az oltási könyvet nem csak a szálláshelyen, hanem bárhol kérhetik tőlünk elővigyázatosságból, azt mindenképpen tegyük el! Emellett alapfelszerelésnek minősül a nyakörv vagy hám, a bolhanyakörv, a póráz és a szájkosár is, valamint érdemes jó pár zacskót is eltennünk.

Ne hagyjuk otthon a kutyánk etető és itató tálját, a pokrócát és a kedvenc játékát sem, ezekkel ugyanis növelhetjük az állat komfortérzetét. Jó, ha gondoskodunk megfelelő mennyiségű kutyatápról és jutalomfalatról is.

Jól jöhet még az esőkabát is (ha van ilyenje a kedvencünknek), valamint egy törölköző, amit csak a kutyánk használ. Ezeken kívül érdemes előre felkeresni a szálláshelyünkhöz legközelebbi állatorvosi rendelő vagy ügyelet címét és telefonszámát, és egy cetlile leírva eltenni a pénztárcánkba. Így ez is rögtön kéznél lesz, ha esetleg történik valami.

Forrás: kutyabarat.hu

Jól nevelten, felkészülten - de mégis hova?

Mint említettünk, már több tucatnyi kutyabarát helyet találhatunk az országban, amelyek közül könnyen válogathatunk például erről a weboldalról. A Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa például még saját etető és itató tálkát, fekhelyet és jutalomfalatot is biztosít négylábú vendégei részére. 

Az említett oldalon egyébként a kutyabarát strandok között is böngészhetünk, a gyűjteményben megtaláljuk többek között a Tiszafüreden lévő Tisza-tavi Mancsos Pancsolót vagy a fonyódi és a balatonföldvári kutyabarát fürdőhelyet is.

Ha pedig határon túli nyaralásra vágyunk, akkor jó hír, hogy több olyan ország is van, amely kifejezetten kutyabarátnak mondható. Ilyen például Anglia, ahol egy hatalmas kerttel ellátott vidéki villa tökéletes választás lehet a kutyás turistáknak. Franciaországban is szívesen látják a négylábú vendégeket, az éttermekben pedig még külön vizes tálat is készítenek ki kutyusoknak. De jó választás lehet Ausztria, Svájc és Spanyolország is.

Egyéb tippek nyárra

A nyári időszak a nyaralás megszervezésén kívül is különös figyelmet kíván a kutyatartóktól. Első számú szabály, hogy soha ne hagyjuk őket az autóban! A rövid idő alatt felforrósodó járműben könnyen hőgutát kaphatnak, és akár tragédiával is végződhet a történet. 

Ha néhány percre mégis magára kell hagynunk kedvencünket, akkor parkoljunk árnyékos helyre, kapcsoljuk be a klímát, és hagyjunk kint vizet, de még így is próbáljunk meg sietni! Ha pedig a hőguta jeleit (nehéz légzés, zihálás, magas testhőmérséklet, zihálás, gyengeség, ájulás) vesszük észre háziállatunkon, azonnal keressünk fel egy állatorvost!

Jó tudni, hogy a kutyákra épp olyan nagy veszélyt jelent az UV-sugárzás, mint az emberekre, így 11 és délután 3 óra között nem ajánlott sétáltatni őket. A sugárzás mellett ráadásul a felforrósodott aszfalt is kockázatokat rejt, hiszen komoly égési sérüléseket okozhat a mancsokon.

A nagy hőségben az állatok folyadékszükséglete is jelentősen megnő, viszont míg mi egyszerűen csak töltünk magunknak egy pohár friss vizet, ők ösztönlényként abból isznak, ahonnan tudnak: pocsolyákból, tavakból, medencékből. Ezekből viszont könnyen összeszedhetnek egy szép kis bakteriális fertőzés, a vegyszerektől miatt pedig akár mérgezést is kaphatnak, így nem árt résen lenni. 

Ugyanez igaz a szálláshelyeken található szobanövényekre, kerti dísznövényekre is: fokozottan figyeljünk, hogy ezeket ne kóstolgassa a kutya, mert a legtöbbjük mérgező!

Ezt olvasta már?

A németek többsége nem tervez nyaralást »