Így mérgezzük meg magunkat az étellel

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kánikulában gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések, ennek elkerülése érdekében nyáron különösen oda kell figyelni az ételek előkészítésére, kezelésére, tárolására - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Élelmiszer eredetű megbetegedéseket az elfogyasztott ételben lévő baktériumok, vírusok, méreganyagok okoznak. A leggyakoribb tünetek a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz.

A legtöbb ételmérgezés a háztartásokban történik az alapvető szabályok be nem tartása miatt.

Nyáron különösen figyelni kell a hús- és baromfitermékek, valamint a nyers tojást tartalmazó élelmiszerek (majonéz, habos, krémes sütemények) megfelelő előkészítésére, kezelésére, tárolására. Veszélyforrás minden hűtést igénylő, gyorsan romló élelmiszer is, például a tej, tejtermékek, vagy nyaralásnál a tengeri ételek, kagyló, különösen nyers állapotban fogyasztva.

A Nébih figyelmeztet, hogy megbízhatatlan helyről, nem tiszta, alkalmi árustól ne vásároljunk élelmiszert. Kerülendők a gyanúsan előnyös akciók is, mert a termékek szennyezettek, romlottak lehetnek - teszik hozzá.

A megmaradt vagy későbbi felhasználásra szánt ételt minél hamarabb le kell hűteni, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt újra át kell forrósítani az ételt, nem elég csak megmelegíteni.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Európa a befektetések központja

Egyre vonzóbb a külföldi befektetők szemében Közép-Kelet-Európa.

Kanadából és Svájcból érkezett a legtöbb befektetés

EU: tavaly már nem az USA-ból érkezett a legtöbb befektetés.

Kína tárt karokkal várja a külföldi befektetőket

Nagyobb piaci nyitást, átláthatóságot és kiszámíthatóságot ígért Kína.

Ezt olvasta már?

Betiltotta a Nébih a BoomBoom-ot »