Így szúrhatod el az ingatlaneladást

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Éppen az otthonod felújítását tervezed? Kellene egy plusz szoba vagy irodahelyiség? Mielőtt belevágnál a költséges projektbe, állj meg egy pillanatra és gondold át, hogy segíthet-e ez neked, amikor eladod az ingatlant!

Bizonyos felújítások esetében megtörténhet, hogy nem segítik, hanem megnehezítik az ingatlan értékesítését. Különösen fájó lehet ez akkor, ha az alku során engedned kell az árból.

Ha nem tervezel házeladást, akkor persze ez nem is lehet szempont. De ha 10-15 év múlva már nem látod magad abban az otthonban, ahol most élsz, gondold át, hogy szükséges-e a projekted.

Nézzük meg a money.com segítségével, milyen átalakításokkal járhat rosszul a pénztárcád!

1. Medence

Sokan gondolják, hogy egy saját, földbe süllyesztett medence feldobja az otthon értékét, hiszen szép és rengeteg élményt adhat a lakóknak. Többen gondolják azonban úgy, hogy nem kell saját medence, mert túl sok karbantartást igényel. Elijesztheti a vásárlókat az is, hogy kisgyerekkel veszélyes lehet, állandó odafigyelést igényel.

Ha már mindenképpen szeretnénk medencét, akkor egy mobil változattal jobban járhatunk. az bármikor „eltehető” vagy eladható. Természetesen ez a megoldás olcsóbb is.

2. Állandó otthoni iroda

Megkönnyítheti az életünket egy otthoni irodahelyiség kialakítása, ha az időnk nagy részében otthon dolgozunk. De nem könnyíti meg az eladást, ha elköltözünk.

Az emberek többsége jobban vágyik plusz hálószobára vagy gyerekszobára, mint irodára. Egyre jellemzőbb az otthoni munka, de még nem ez az általános. Egy ilyen szoba beépített szekrényekkel vagy polcrendszerekkel megnehezíti az átalakítást, különösen, ha egy gyerekszobáról van szó.

3. Hálószoba a garázsból

Nagy a kísértés, hogy a garázst átalakítsuk hálóhelyiséggé, amikor bővül a család vagy egyre idősebbek a gyerekek. Ilyenkor adódik a megoldás: elég a felhajtó is az autónak. De ne engedj a kísértésnek! Alapvető igény van ma már a garázsra, és nehezebben tudod eladni a házat. Az alkupozíciód is romlik ilyen esetben, és százezres vagy milliós tételt kell engedned az eredeti árból.

4. Túl igényes kert

Tele van a kerted virágokkal, bokrokkal, vagy kis tavacska és szökőkút, esetleg sziklakert színesíti a telkedet? A vásárlók nem biztos, hogy a szépséget látják, sokkal inkább az időt, amit gyomlálással és metszéssel töltenek, vagy a kertészt, akit meg kell fizetni a kertgondozásért.

5. Túl sok szín

Megnyugtató sárga a konyhában, dögös vörös a hálószobában- színek között élni a lakásban sokak számára egyértelmű. De a többség – bármily meglepő – a fehéret szereti. A szelíd színek arra ösztönzik a vásárlót, hogy ő maga döntheti majd el a szobák színét. Szóval eladás előtt érdemes lehet semleges színekkel kifesteni az otthonodat, és a pénztárcád látja majd hasznát.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Közel háromszorosára nőtt a befektetések értéke

Jelentősen bővült a kockázati tőkebefektetések piaca.

Hét ötlet kapott tizenöt millió forintos befektetést

A befektetést az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapták.

Innováció és befektetés legyen a cél

Innovációra és befektetésekre szólította fel Európát Lagarde.

Ezt olvasta már?

Több lakóingatlan építése kezdődött meg decemberben »