Importlázban ég Kína?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Erős a kereslet a külföldi autók, kozmetikumok és élelmiszerek iránt Kínában, ezért a helyi kereskedők azt tervezik, hogy növelik importjukat a következő egy évben - ez derült ki a kínai kereskedelmi minisztérium két felmérésének hétfőn közzétett eredményeiből.

Mit akarnak vásárolni?

A megkérdezett 1400 fogyasztó közel egyharmada válaszolta azt, hogy a következő hat hónapban több külföldi árucikket akar vásárolni, főleg kozmetikai szereket, órákat, szemüvegeket, bébitermékeket, autókat és ékszereket.

Erős az érdeklődés a külföldi gyártmányú személyautók iránt. A válaszadók több mint 30 százaléka tervezi, hogy autót vásárol a következő fél évben, és leginkább a városi terepjárók (SUV-ok), illetve a new energy vehicles (NEV) gyűjtőnév alatt kategorizált, a teljesen elektromostól a különböző hibrideket is magában foglaló alternatív hajtású személygépkocsik állnak célkeresztjükben.

A kozmetikumok kérdésére választ adó fogyasztók 38 százaléka akar több külföldi terméket vásárolni, és háromnegyedük úgy ítéli meg, hogy szűkös a belföldi bőrápolási szerek kínálata. A megkérdezettek egyharmada szerint hiány van a hazai piacon filmkészítő berendezésekből, légtisztítókból, elektromos fogkefékből és robotporszívókból is.

Felpörgetik a fogyasztást

A kínai vezetés igyekszik erősíteni a belföldi fogyasztást, miközben a világ második legnagyobb gazdaságában a növekedés lassulni látszik. Ennek jegyében július 1-jétől csökkentik a külföldi járművekre kivetett vámokat, nagyobb hozzáférést biztosítva ezáltal a világ legnagyobb autópiacához.

A személyautóknál a 135 gyártmányra kivetett 25 százalékos és négy gyártmányra kivetett 20 százalékos importvám egyaránt 15 százalékra csökken, míg az autóipari alkatrészek kategóriájában 79 tétel importvámja egységesen 6 százalékra csökkent a korábbi 8, 10, 15, 20 és 25 százalékról.

Decemberben a 17,3 százalékos átlagszintről 7,7 százalékra mérsékelték kétszáz termék, főleg olyan fogyasztási cikkek vámtarifáját mint az élelmiszerek, étrend-kiegészítők, gyógyszerek, ruhák és rekreációs termékek. Egyes kozmetikumok esetében felére, 5 százalékra csökkentették a vámot, és vámmentessé tették például a tejpor és pelenkák importját.

Importláz jön?

A kínai kereskedelmi minisztérium által megkérdezett ezer forgalmazó vállalat "viszonylag erős érdeklődést" mutatott az import növelése iránt, főleg élelmiszerből, kozmetikumokból, órákból és autókból vásárolnának többet külföldön.

A vállalatok több mint 10 százaléka jelezte azt, hogy több autót, bort, gyümölcsöt, marhahúst, étrend-kiegészítőt, illatszereket, bőrápolási és sminkszereket akar behozni külföldről a következő egy évben.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Figyelj oda a pénzedre! - Segíthet a lista, melyik alapot válaszd

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Megcsappanó befektetési kedvvel számolnak Európában

Azonban felértékelődik az európai gyártókapacitás.

Egyre többen fektetik be pénzüket

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.

Ezt olvasta már?

Ismét növekedést látunk a kínai autópiacon »