Indul az esküvői szezon - milliókba kerülhet a nagy nap

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

A házasságkötések főszezonja május közepén-végén indul. Ez az évek alatt nem sokat változott, ahogy az sem, hogy a leendő házaspárnak rengeteg elintéznivalója van a nagy nap előtt. Egy esküvő szervezése és lebonyolítása ugyanis rengeteg részfeladatból, ennek megfelelően pedig számtalan részösszegből is áll. Így nem csak egy határidőnapló vásárlására kell felkészülnie a menyasszonynak és a vőlegénynek, hanem arra is, hogy valószínűleg mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy ne a bakik és a hiányosságok miatt váljon felejthetetlenné közös életük új fejezetének első napja. Mutatjuk, milyen költségekre lehet számítani.

Az első lépések

Az esküvő szervezését mindenképpen a dátum kitűzésével kell kezdeni. Talán nem is gondolnánk, de ez az egyik tényező, amely a legnagyobb hatással lehet a költségvetésre. A helyszínek bérleti díja és a szolgáltatások ára például jellemzően alacsonyabb a hétköznapokon, mint mondjuk pénteken vagy hétvégén. 

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Felviheti az árakat az is, ha egy ünnepnapra vagy egy hosszú hétvégét megelőző napra szerveznénk a nagy napot. Valamint népszerűségéből adódóan a tavaszi-nyári szezonban megrendezett esemény akár 30 százalékkal is drágább lehet, mint mondjuk egy őszi esküvő.

Ezek mellett még a szervezésre jutó idő hosszúsága is befolyásolhatja az árakat: ha minden sürgősen kell, lehet, hogy borsos felárat kell fizetnünk egyes dolgokért.

A házasságkötési szándékot a pár együtt, személyesen tudja bejelenteni. Ehhez a két fél személyi igazolványára (vagy más, ezzel egyenértékű okmányára), lakcímkártyájára, születési anyakönyvi kivonatára és családi állapot igazolására van szükség. Az esküvő időpontja a legkorábban ettől a bejelentéstől számított 31. napra tűzhető ki.

Természetesen a dátumon kívül még számtalan tényező szólhat bele a végösszeg alakulásába: a meghívott vendégek száma, a helyszín, a zene, és a leendő házaspár egyéni igényei is.

Amin nem érdemes spórolni

Azt gondolnánk, hogy egy esküvő legjelentősebb költsége a menyasszonyi ruha, de egy nagyobb - mondjuk 50-100 fős vagy nagyobb - lakodalomnál már inkább az étel-ital lesz az, ami jobban feltornázza az árakat. Ennek ellenére ezen semmiképp sem ajánlott spórolni, hiszen az egész napot meghatározhatja, ha nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű az esküvői ebéd/vacsora. 

Az étel és az ital költségei elég széles skálán mozoghatnak: 6 ezer forinttól egészen 35 ezer forintig terjedhet a szolgáltatások díja személyenként, ebben azonban a legtöbb esetben még nincs benne a sütemény ára. A tortára szeletenként körülbelül 1000-1500 forintot kell számolni.

Forrás: pixabay

Ezen kívül még általában a fotósra szokták mondani, hogy megéri a befektetést, ha valóban jól elkapott pillanatokat és emlékezetes képeket szeretnénk, amiket még az unokáinknak is mutogathatunk majd. A költségek 100 ezertől akár 800 ezerig is terjedhetnek, főleg akkor, ha még videót is szeretnénk az esküvőről.

Lakodalom van a mi utcánkban

A lakodalom helyszíne is jelentős összeget vehet ki a családi kasszából. Itt is főként a létszám befolyásolja az árakat, illetve az, hogy “ott alvós” bulit tervezünk-e, tehát kell-e szállást biztosítanunk a vendégségnek. A dekoráció végösszegénél pedig sokat számít a helyszín mérete, valamint hogy kültéri vagy beltéri esküvőről van szó. 

A bérlés és a díszítés így kihozható összesen 200 ezer forintból is, de nagyon extra igények vagy hatalmas násznép esetén lehet, hogy 2-3 millió forintot is rá kell szánnunk.

Mivel az ünneplés során nagyon fontos a jó hangulat fenntartása is, egy lakodalom szinte elképzelhetetlen zene nélkül. Így erre is rá kell szánnunk némi pénzt, viszont nem mindegy, hogy egy dj-t vagy egy zenekart kérünk fel a nemes feladatra. Előbbit 50 ezer és 200 ezer forint körüli összegért kapjuk meg, az élő zenének viszont jelentősen magasabban, 100 ezer és 600 ezer között mozog az ára.

Amikor minden nő hercegnőnek érezheti magát

A menyasszony és a vőlegény ruhájának költsége főként attól függ, hogy vásároljuk, béreljük vagy varratjuk. Az viszont mindegyik esetben elmondható, hogy a leendő feleség ruhája átlagosan kétszer annyiba kerül, mint a leendő férjé.

Egy menyasszonyi ruha nagyjából 100 ezer és 1 millió forint közötti kiadást róhat ránk, de ha a néhány évvel korábbi modellek közül választunk, akár 60-70 ezer forintból is megúszhatjuk a bérlést. 

Forrás: pixabay

A frizura és a smink - előzetes próbával együtt - átlagosan 30-60 ezer forint összesen, a menyasszonyi csokor 10-20 ezer, a 2 karikagyűrű ára pedig nagyjából 200 ezer és 1 millió forint között lehet. Ha külön erre az alkalomra cipőt, ékszert és fehérneműt is vásárol az ara, az még könnyen megdobhatja a számlát 100-150 ezer forinttal.

A milliókat érő boldogító igen

Magát a házasságkötést még viszonylag olcsón meg is lehet úszni: ha a pár a helyi önkormányzat házasságkötő termében, munkaidőben, a helyi anyakönyvvezető előtt mondja ki az igent, akkor mindössze 10-15 perces lesz az egész, cserébe viszont ingyenes.

Ha extrákra - például pezsgőre, zenére, dekorációra vagy galambokra - is vágyik a leendő házaspár, akkor akár a 40 ezret is elérheti a végösszeg. A templomi esküvő is hasonló árkategóriába tartozik. Külső helyszín esetén viszont már 50 ezertől akár másfél millióig is terjedhet a bérlés költsége.

Magyarországon egy átlagos esküvő 80 fős, és körülbelül 2 és fél millió forintba kerül. Ennek jelentős része - mintegy 60 százaléka - a vendégség ellátására megy el, a fennmaradó összeg pedig a pár döntései alapján akár csökkenthető is (például ha egy közeli barátnő készíti a menyasszony frizuráját és sminkjét, vagy saját készítésű dekorációkat használnak).

Bár az esküvő napjához már nem kapcsolódnak szorosan, mégis bele kell számolnunk a költségvetésbe a meghívókat is. Egy meghívó ára nagyban függ a papír és a tinta minőségétől, valamint a díszítettségtől: a 250 forintos alap kártyáktól egészen az 1500 forintos darabokig széles a skála. Az ültelőkártyákra is hasonló kaliberű kiadásként tekinthetünk.

Aki a nagy nap akadálytalan lebonyolítása miatt felfogadna egy ceremóniamertert, 50 ezer és 500 ezer közötti kiadásra számíthat, egy vőfély esetén viszont ez inkább csak 30-150 ezer forint.

Ha pedig azt szeretnénk, hogy semmi se maradjon ki és mindenesetben a legjobb ajánlatot válasszuk, akkor felkérhetünk egy esküvőszervezőt is. Ha szerencsénk van, ez “csak” 50 ezerrel dobja meg a számlát, viszont ha az egyik legnépszerűbb és legelfoglaltabb szervezőt nézzük ki, akár egy milliónkba is kerülhet, hogy ő gondoskodjon a nagy nap tökéletességéről.

Bónusz tipp - Nászajándék
Az esküvő vendégként is jár némi költséggel, a meghívást ugyanis illik ajándékkal viszonozni. Manapság a legelterjedtebb ajándékozási forma a készpénz, viszont felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyit adjunk. Általában az a szokás, hogy legalább a fogyasztásunk költségét “visszafizetjük”, de mivel ez széles skálán mozog, érdemes 15-20 ezer forinttal számolni fejenként. Tehát ha párunkkal együtt vagyunk hivatalosak egy esküvőre, 30-40 ezer forintot ajánlott adni nászajándékként. Zavarba ejtően magas összeget nem illik ajándékozni, főleg akkor, ha a közeljövőben mi is meghívjuk az ifjú párt a saját esküvőnkre. Ugyanis az is egy íratlan szabály, hogy ugyanannyit illendő adni, amennyit mi is kaptunk.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

A PortfoLion 2,4 millió dollárt fektet be

szolgáltatásfejlesztés és nemzetközi növekedés gyorsítása a cél.

Egyre vonzóbb a befektetés Kínában

Gyorsult a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések növekedése.

Egy százalékkal csökkent a globális FDI

Minimálisan csökkentek a közvetlen külföldi működőtőke-befektetések.

Ezt olvasta már?

USA: költségvetési hiány keletkezett januárban »

4IG 603 (2,20 ) AKKO Invest 505 (3,91 ) ALTEO 862 (0,94 ) APPENINN 363 (-1,89 ) AutoWallis 107 (-1,83 ) BIF 315 (0,32 ) CIGPANNONIA 186 (0,43 ) CSEPEL 488 (8,44 ) CyBERG 1550 (3,33 ) DM-KER 4500 (5,88 ) Duna House A 3790 (-0,26 ) EHEP 8000 (-1,23 ) ELMU 34000 (-0,58 ) EMASZ 31000 (-0,64 ) ENEFI 378 (-7,58 ) ESTMEDIA 125 (-2,35 ) GSPARK 5240 (-0,38 ) MASTERPLAST 762 (0,79 ) MOL 2640 (1,46 ) MTELEKOM 446 (-1,55 ) NORDTELEKOM 48 (-0,10 ) NUTEX 39 (0,26 ) OPUS 288 (-1,97 ) OTT1 208 (-1,19 ) PANNERGY 752 (0,80 ) RABA 1155 (3,12 ) RICHTER 7060 (1,00 ) SET Group 101 (-0,20 ) TAKAREK 504 (0,80 ) WABERERS 1090 (0,46 )