Iskolakezdés forintosítva

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Alig egy hónap múlva becsengetnek. A tanévkezdés azonban nem csak a diákoknak okoz izgalmat és idegességet, de az anyukáknak és az apukáknak is. Mert míg a gyerekek vállát a táskák, a szülőkét az anyagi terhek húzzák. Ez főként a leendő első osztályosok családjának adja fel a leckét, nehéz ugyanis megsaccolni, mennyibe fog kerülni az iskolakezdés. 

A szülők nagy része fellélegezhet egy kicsit, hiszen elsőtől kilencedik osztályig már nem kell fizetni a tankönyvekért, a kormány ingyen biztosítja őket. Ezzel akár több tízezerrel csökkent a tanévkezdés költsége családonként, de még így is hosszú a lista.

Az első év a legnehezebb

A legnehezebb helyzetük talán a nagycsoportból ballagó kislányok és kisfiúk szüleinek van. Ezt bizonyítja az is, hogy számos internetes fórumot találhatunk, ahol az anyukák az esetleges költségekről beszélgetnek és praktikákat adnak egymásnak ezek kikerülésére.

Sokan csökkentik például úgy a kiadásokat, hogy elteszik a nagytesóról maradt dolgokat, körbekérdezik a hasonló korú gyermeket nevelő ismerősöket, szomszédokat, esetleg megpróbálják beszerezni használtan a táskát, tolltartót, tornazsákot és egyéb felszerelést. Ezzel egyidőben pedig igyekeznek jelképes összegekért túladni a kinőtt/megunt darabokon, és persze folyamatosan figyelik az éppen aktuális akciókat az újságokban.

Az elsősök szüleinek azért is lehet nehezebb a felkészülés, mert nem csak az írószereket kell biztosítani a gyerekek számára, de ki kell alakítani egy megfelelő tanulósarkot is. Az íróasztal, a szék és a megfelelő világítás elengedhetetlen a kényelmes otthoni tanuláshoz, viszont nem olcsó.

A bútorboltok eltérő kínálata és árai között lavírozva talán a praktikusságot és a kényelmi szempontokat érdemes leginkább figyelembe venni. Az előbb említett fórumokon azonban erre is lehet tippet találni: az egyik anyuka szerint például az első évben felesleges íróasztalt venni, hiszen a napköziben úgyis megcsinálják a gyerekek a házifeladatokat. Ha pedig valamit mégis otthon kell megírniuk, arra jó lehet az ebédlőasztal is. Eszerint tehát a saját tanulósarok ráérhet addig, amíg gyermekünk meg nem tanul önállóan tanulni.

Sok kicsi sokra megy

Különösen igaz ez a mondás az iskolai előkészületeknél, hiszen annyi „párszáz forintos” tétel kerül a kosárba, hogy a végösszegben könnyen összejönnek akár tízezrek is.

Kezdjük például az írólappal, amiből általában tantárgyanként 1-1 csomagot kérnek. Ennek egységára a félfamentes verzióból 69, famentesként 89 forint. A füzet - amiből szintén minden tantárgyhoz kell legalább egy - ára általában 29 forinttól 299 forintig terjed, mérettől és „trendiségtől” függően. A hagyományos és a népszerű mesefigurák mintáival ellátott füzet árai között A5-ös méretnél 110 forint, A4-es méretnél pedig már 230 forint különbség is lehet. A felsősöknek és a gimnazistáknak legtöbbször már spirálfüzetre van szükségük, ezekből a 80 lapos 300 forintos, a 140 lapos verzió pedig 500 forintos átlagárért érhető el.

Forrás: pixabay

Hasonlóan meglepőek az árkülönbségek a táskák tekintetében. 1 rekeszes, könnyű, kisebb méretű táskát már 1500-2000 forintért is találunk. Egy márka nélküli oldaltáska 3000 forint körül kapható, de a sportboltok kínálatából már 5000 forintért is vehetünk jó minőségű hátizsákot, ha kifogjuk az akciókat. Egy többrekeszes, csatos, párnázott váll- és hátrésszel ellátott, állítható pántos táska viszont még ennél is drágább, főleg ha az egyik mese főszereplője van rajta: az egyik áruházlánc újságában 8000 forintért szerepel egy ilyen hátizsák.

A tornafelszerelésért is otthagyhatunk többezer forintot a kasszánál, főleg akkor, ha nem egy egyszerű tornacipőt vennénk a gyereknek, hanem egy minőségi sportcipőt, ami több évig is kitart, ha ki nem növi a kisiskolás. Ha azonban elég szemfülesek vagyunk, itt is kifoghatunk jó ajánlatokat, az egyik üzlet például 2200 forintért hirdeti a pólóból, nadrágból és tornazsákból álló szettjét.

Még nincs vége

Ezeken kívül szüksége lesz a gyereknek egy tolltartóra, amiből az órarenddel ellátott hengeres tolltartó az egyik legolcsóbb: 800 forint körül van darabja. Az emeletes tolltartók – mintától függően – 1200 és 1500 forint közötti árakon mozognak.

Ha az egyrekeszes táska mellett döntünk, akkor nem árthat egy uzsonnás doboz sem – hogy ne nyomódjanak össze a szendvicsek –, ebből a legegyszerűbbeket már 2-300 forintért is megkapjuk, de ha Disney mintásat nézett ki a kisiskolásunk, akkor az előbbi ár hatszorosával számolhatunk.

Aztán folytatódik a sor az írószerekkel. 3 darab radírvégű ceruzát már 200 forintért, 5 golyóstollat 600 forintért, egy 12 darabos színes ceruza készletet pedig 700 forintért is találhatunk. Emellé jönnek még a radírok, a vonalzók, valamint a technika- és rajzórára szükséges felszerelés, mint a ragasztó, a hurkapálcika, a színes papírok, az olló, a rajztábla, a rajzlap, az ecsetek és a festék (ez a kör nyilván szűkülhet vagy bővülhet a tanárok egyéni kérései alapján).

Forrás: pixabay

Ha csak az utóbbi kategóriát nézzük, és az olcsóbb árakkal számolunk, akkor is körülbelül 5-6000 forintra jön ki a vége, ami kapásból megduplázódik vagy megtriplázódik a füzetek, a tolltartó és a táska ára miatt. Valamint még nem is említettük az ünneplőruhát, ami – az 1500 forintos ingárakból kiindulva – szintén lehet egy 5-6000 forintos tétel.

És ezek csak a legfontosabbak voltak. Ha például füzetborítókat, címkéket, öntapadós könyvcsomagoló-fóliát, mappákat, leckefüzetet, noteszt, asztali ceruzatartót, hibajavítót és diákigazolvány-tartót is veszünk, máris háromezer forinttal többet fizetünk a végén.

Mi fér bele egy ezresbe?

Ezer forintból például megvehetünk egy jobb minőségű 10 darabos zsírkréta készletet. A márkásabb filctollakból 8 darabot, a „noname” fajtából pedig már 30 darabot is megkapunk ennyiért. De szintén egy ezres a ceruzából, hegyezőből és radírból álló szett is, vagy egy 10 színű vízfesték. Az első osztályoknak összeállított tanulássegítő csomag (játékpénz, számolókorongok, óra, hőmérő, dobókocka, számolópálcikák, 2 oldalas tükör) is beszerezhető 1000 forintért, valamint találhatunk ebben az árban számológépet is.

A kamaszok szülei sem nyugodhatnak

Tizedik osztálytól már a tankönyvekért is fizetni kell, a főiskolákon pedig más költségek nehezítik meg a szülők dolgát. Ha például másik városba megy tanulni a gyerek, akkor számolni kell egy jó minőségű (akár gurulós) bőrönd árával, albérlet esetén pedig a kaució összegével is. Ha nagylányunknak/nagyfiunknak eddig nem volt laptopja, a közép- és felsőoktatásra már legtöbbször kell. Emellett fizetni kell havonta a lakhatást, az utazást, valamint a képzés árát – ha költségtérítéses –, és a zsebpénz is egészen más szinten van már, mint egy általános iskolás kisdiák esetében. 

Ami azonban kissé megkönnyítheti a felkészülést, hogy a szeptemberi családi pótlék előbb – már augusztus utolsó heteiben – megérkezik a szülők számlájára.

A 2017/18-as tanév 2017. szeptember 1-jétől 2018. június 15-éig tart majd.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap népszerű alapjai

A sorrend az elmúlt hét összesített forgalmai alapján készült.

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap nyertesei és vesztesei

A sorrend az elmúlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Milliárdos befektetést kapott a magyar 3D nyomtatógyártó

A CraftUnique-ot a befektetésen kívül szakmai tudással támogatják.

Ezt olvasta már?

Nespresso - 170 milliárd forint fenntarthatóságra »

4IG 599 (-0,83 ) AKKO Invest 415 (1,10 ) ALTEO 752 (-1,05 ) ANY 1145 (0,44 ) APPENINN 323 (-1,37 ) AutoWallis 82 (-2,03 ) BIF 240 (2,13 ) CIGPANNONIA 277 (1,09 ) DELTA 77 (-1,15 ) Duna House 298 (-1,32 ) EHEP 1705 (-2,01 ) ENEFI 301 (0,17 ) FORRAS/OE 1060 (-0,93 ) FUTURAQUA 57 (-1,38 ) GSPARK 3140 (-0,32 ) Gloster 2600 (-1,59 ) KULCSSOFT 1530 (-5,85 ) MASTERPLAST 678 (2,73 ) MOL 1560 (0,52 ) MTELEKOM 367 (0,55 ) Megakran 4 (-8,26 ) NUTEX 23 (0,89 ) OPUS 225 (0,45 ) OTP 8970 (1,01 ) OTT1 168 (4,22 ) RICHTER 6735 (-1,39 ) WABERERS 1130 (-2,16 ) ZWACK 16350 (0,93 )