Iskolakezdés: gyerekeknek izgalmas, szülőknek költséges

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Augusztus második felében már sokan kezdenek készülni a szeptemberi iskolakezdésre. A tanévkezdés előtti hetek különösen megterhelőek anyagi szempontból, hiszen közel húszezer forint megy el ilyenkor iskoláztatással kapcsolatos költségekre már egy gyerek esetén is. A kiadások finanszírozásában többféle hitelkonstrukció is segítséget nyújthat: mindenkire érvényes megoldás ugyanakkor nincs, az igények határozzák meg, hogy melyik közülük a legideálisabb - hívják fel a figyelmet a CIB Bank szakértői.

Nem kis pénz

Évről évre jelentős anyagi kiadást jelent az augusztus-szeptemberi iskolakezdési időszak: a KSH adatai szerint az őszi tanévkezdés gyermekenként 19 600 forinttal terheli meg a családi költségvetést.

Év közben pedig havonta átlagosan 17 500 forintot fordítanak a családok az iskolával összefüggő költségek fedezésére.

Van, ahol csak a hitel a megoldás

A nagy összegű és halaszthatatlan kiadások miatt sok családnál merülhet fel a különböző hitelek iránti igény. Az elmúlt években a CIB Bank tapasztalatai szerint az iskolakezdést megelőző időszakban mindig nő a kereslet a fogyasztási hitelek iránt.

A legtöbben személyi kölcsönt vesznek fel ilyenkor, de sokan használják ki a hitelkártyák nyújtotta lehetőséget, illetve a folyószámlahitelt is. 

Utóbbi nagy előnye, hogy a lakossági számlához kapcsolódó keret révén a számla tulajdonosa bármikor, azonnal fedezheti felmerült kiadásait. Emellett a rendszeres költségek – például a közüzemi megbízások – biztonsággal teljesülnek akkor is, ha a folyószámlán éppen nem áll rendelkezésre elegendő összeg.

Ez a megoldás akkor jöhet jól, ha például az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások túlterhelték a költségvetést, és hó végére kimerülne a családi kassza – hiszen a felhasznált hitelkeretet a következő hónapban érkező rendszeres jövedelemből a bank automatikusan feltölti. 

Hogy működik?

A hitelkártya több szempontból hasonlít a folyószámlahitelhez: birtokosa meghatározott hitelkeretével szabadon rendelkezhet, vagyis ez a konstrukció is gyors és hatékony segítséget nyújthat akkor, ha átmeneti likviditási gondok lépnek fel a családban.

Ha az iskolakezdéskor például a gyerek számára új széket vagy elektronikai eszközt vennénk, ez a megoldás ideális lehet, mert hitelkártyánkkal azonnal megvásárolhatjuk a kívánt eszközt.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a költéstől számítva maximum 45 napos kamatmentes időszak áll rendelkezésre: ezen az intervallumon belül mindenképpen érdemes teljesen feltölteni a keretet, hiszen akkor nem kell kalkulálni kamatfizetéssel.

Hosszabb távú elköteleződés

A folyószámlahitelnél és a hitelkártyánál hosszabb távú elköteleződést jelent a személyi kölcsön, előnye ugyanakkor, hogy kiszámítható, kedvező kamatozású konstrukcióról van szó.

A személyi hitel elsősorban nagyobb összegű, egyszeri kiadások finanszírozására lehet ideális, akár 5-6 éves futamidő mellett.

Ezért ha a gyerek szobájának felújításáról, új bútorok vagy esetleg az iskolai szakkörhöz kapcsolódó sporteszközök, hangszerek beszerzéséről van szó, érdemes átgondolnunk ezt a konstrukciót is.

Mennyire terheli meg a pénztárcánkat az évkezdés?
Gyerekek és szeptember. Erről a két szóról általában a tanévkezdés jut eszünkbe. De ilyenkor nem csak az iskolákban csengetnek be, a bölcsődékben és az óvodákban is megindul az élet. Ezek azonban egyaránt költségesek. Hogy könnyebb legyen a felkészülés, megnéztük, mennyibe kerülhet az ellátás és a szükséges felszerelés.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap népszerű alapjai

A sorrend az elmúlt hét összesített forgalmai alapján készült.

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap nyertesei és vesztesei

A sorrend az elmúlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Milliárdos befektetést kapott a magyar 3D nyomtatógyártó

A CraftUnique-ot a befektetésen kívül szakmai tudással támogatják.

Ezt olvasta már?

Nespresso - 170 milliárd forint fenntarthatóságra »