-->

Ismét helybenhagyták Kína referencia kamatlábát

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nem változtatott a kínai jegybank pénteken a referencia kamatlábakon, miután a múlt héten változatlan szinten hagyta irányadó kamatát, a pénzintézeteket finanszírozó egyéves futamidejű, középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát.

Már a hetedik egymást követő hónapja maradt 3,85 százalékon az egyéves hitelek referenciakamata (Loan Prime Rate/LPR), az ötéveseké pedig 4,65 százalékon. A minden hónapban meghirdetett referenciakamatot a 18 kereskedelmi bank legjobb ügyfeleinek nyújtott hitelkamatainak átlagát és a jegybank középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát figyelembe véve állapítja meg a kínai központi bank.

Az egyéves referenciakamat szolgál iránymutatásként a többi bank számára az új és kintlévő hitelek kamatának meghatározásához, míg az ötéveseké a jelzáloghitelek kamatait irányozza elő. A kínai jegybank az egyéves futamidejű, középtávú likviditási hiteleinek kamatát április közepén rekordalacsony szintre - 20 bázisponttal, 2,95 százalékra - csökkentette a koronavírus-járvány gazdasági csapásainak mérséklése érdekében. A kamatlábat immár szintén hetedik hónapja nem változtatták.

Kína gazdasága a harmadik negyedévben gyorsuló ütemben növekedett a járvány visszaszorításának köszönhetően. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idei évben 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén. Az IMF októberben 1,9 százalékra növelte előrejelzését a kínai GDP idei növekedésére vonatkozóan, 2021-re pedig 8,2 százalékos bővülést valószínűsít.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Buffett gyógyszergyártókba vásárolta be magát

Koronavírus elleni vakcina előállításával foglalkoznak majd.

Magyar startupot venne a Cisco

A Cisco megvenné a PortfoLion egyik befektetését.

4,3 milliárd forint tőkéhez jut a Gránit Bank

Többségében állami forrásból, csaknem 4,3 milliárd forint befektetéshez jut a...

Ezt olvasta már?

Egyre feszültebb a kínai-ausztrál konfliktus »