Itt a hétéves terv a pénzügyi tudatosságért

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NM) hétéves, átfogó nemzeti stratégiát készített a lakosság pénzügyi kultúrájának erősítésére - mondta az NGM pénzügyekért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.

Ősszel dönt róla a kormány

Hornung Ágnes közölte, a stratégia elkészítésébe a tárca bevonta a témával foglalkozó civil és állami szervezeteket is. A társadalmi egyeztetésen az NGM szeptember közepéig várja a további észrevételeket, a tervezetről várhatóan ősszel dönt a kormány - tette hozzá az államtitkár. Kifejtette, a kormány kiemelt figyelmet fordít a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztésére.

A témában készült korábbi nemzetközi és magyarországi felmérések, valamint a gazdasági válság tapasztalatai is azt mutatják, hogy az embereknek problémát jelent a pénzügyi ismeretek-, illetve azok gyakorlati alkalmazásának hiánya.

A stratégia nagyvonalakban

Ezért a 2017-től 2023-ig tartó időszakot felölelő stratégia támaszkodik az eddig elért eredményekre, programokra - mondta. Alapvető célkitűzés például a köznevelés rendszerén belüli valós pénzügyi oktatás kereteinek megteremtése és általánossá tétele - közölte, illetve a pénzügyi alapszolgáltatásokhoz való hozzáférés növelése és a készpénzkímélő fizetési eszközök használatának ösztönzése.

A program támogatja a körültekintő hitelfelvétel ismereteinek átadását ugyanúgy, mint a tudatos pénzügyi magatartás alapjainak és a háztartások pénzügyi stressztűrő képességének erősítését.

Hornung Ágnes kiemelte: a teljes lakosságot szeretnék elérni, különös tekintettel a diákokra, pályakezdő fiatalokra és az olyan sérülékeny csoportokra, mint a fejletlenebb térségekben élők, illetve a túlzott eladósodottság következtében fizetési nehézséggel küzdő emberek. A stratégia letölthető az NGM honlapjáról, az észrevételeket pedig szeptember 12-ig várják - közölte az államtitkár.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Új magyar-kínai megállapodások születtek

Az innováció, a kutatás és a logisztika területén születtek megállapodások.

Életbiztosítás - nem lehet elég korán kezdeni

Minél fiatalabb korban érdemes az életbiztosítást megkötni.

Cégóriások kapkodnak a magyar startupért

Hatmillió dolláros befektetést kap a Shapr3D startup.

Ezt olvasta már?

Emelkedtek a hazai fogyasztói árak »