Januártól nem fizethetsz a régi húszezresekkel

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Még két hónapig lehet fizetni a régi húszezresekkel, a forgalomban lévő húszezres bankjegyek 75 százaléka már a 2015 decemberében kiadott új változat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán.

A jegybanki közlemény emlékeztet, hogy korábbi rendeletének megfelelően 2016. december 31-i határnappal vonják be a régi, 2015. előtt kibocsátott 20 ezer forintos bankjegyeket, így azután készpénzes vásárlásra már nem lesznek használhatók.

2017. január 1-től kizárólag a 2015 decemberétől kibocsátott, megújított 20 000 forintos bankjegyek maradnak - törvényes fizetőeszközként - a készpénzforgalomban. A közlemény szerint a bankjegycsere kedvező ütemben, zökkenőmentesen halad.

Az MNB rendelete alapján a régi húszezresek a bevonást követően sem veszítik el értéküket, azokat a hitelintézetek és a posta 2019. december 31-ig, a jegybank pedig a bevonástól számított húsz évig - 2036 decemberének végéig - díjmentesen váltja át törvényes fizetőeszközre.

Olvastad már? Olaj, arany, platina: mi lesz az új kedvenc?
Emelkedés vagy esés lesz az árupiacok jövője? Iparági szereplők és befektetési szakemberek segítségével megnézzük, hogy milyen volt az idei esztendő a nyersanyagpiacon és mit várhatunk a következő egy-másfél évben.

Ezt olvasta már?

50 millió forint bírságot szabott ki a jegybank »