Jobb adni, mint kapni - karácsony a jótékonyság jegyében

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Mindenki tudja, hogy mennyi pénzt el tud vinni a karácsonyi készülődés. Azonban nem csak ebben az időszakban, hanem az év egészében folyamatos anyagi kihívások elé állít minket az élet. Kit azért, mert nem talál munkát, kit azért, mert túl drága az albérlet, kit azért, mert gyermeket nevel, esetleg beteg családtagját gondozza. Tudjuk azonban azt is, hogy vannak olyan rászoruló családok is, akik napról napra élnek és mások adományaira vannak utalva. Az ünnepek közeledtével mindig nagyobb figyelem irányul a nélkülözőkre, és számtalan mozgalom indult már az ő támogatásukra. Segítenénk, de nem tudjuk, hogyan? Mutatjuk a lehetőségeket!

Egy tévhitet már az elején el is oszlatnánk: a karácsonyi jótékonysági akciók nem kizárólag pénzgyűjtésről szólnak. 

Aki nem teheti meg, hogy anyagi felajánlást tegyen, az is megtalálhatja a módját: akár az otthon fellelhető tartós élelmiszerek közül, akár a gyermekei kinőtt ruháiból válogat össze egy csomagot, biztosra veheti, hogy meg lesz a helye annak is. 

De a már nem használt felnőtt ruhákat, ágyneműket, takarókat, sőt, az önkéntes segítséget is nagyra értékelik a szervezetek, és természetesen a hátrányos helyzetűek is.

Jónak lenni jó!

Akár az elmúlt évekből, akár az elmúlt hetek rádióreklámaiból, de valahonnan biztosan ismerősen cseng a Jónak lenni jó! kezdeményezés. A jótékonysági kampányt már hatodik alkalommal szervezi meg az MTVA.

A cél minden évben ugyanaz, csak a kedvezményezett változik: egy hátrányos helyzetűeket támogató szervezethez juttatják el az összegyűlt adományokat, jelen esetben a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz.

Idén december 17-én várják a felajánlásokat, egész nap. A mozgalomhoz egyébként már számos híres ember, például színészek és sportolók is csatlakoztak, hogy felhívják a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás fontosságára. Az összefogásnak pedig minden évben megvan a gyümölcse: már az első alkalommal - 2012-ben - 100 millió forint gyűlt össze a jó cél érdekében, azóta pedig évről évre nő az adomány összértéke, tavaly például már az 260 milliót is meghaladta a végösszeg.

Érdekeség, hogy akcióban még nemzetközi hírességek is részt vesznek, idén például A hegyi doktor című tv-sorozat címszereplője, Hans Sigl ajánlott fel egy dedikált orvosi köpenyt, egy világbajnok teniszező, Rafael Nadal pedig egy átlala aláírt teniszütővel járul hozzá a kezdeményezés sikeréhez.

Az összegyűlt adományt a hátrányos helyzetű családokban élő gyermekek és mozgássérült fiatalok segítésére, a gyerekesély programra, valamint a mentőszolgálat fejlesztésére fordítja a szeretetszolgálat.

Az elmúlt hetekben számos szervezet és egyesület kampányolt a nélkülözők megsegítése érdekében, nem kis sikerrel. Magyarország idén is bebizonyította, hogy képes összefogni a bajba jutottak javára. Ha kíváncsi vagy a már véget ért akciók eredményére, kattints ide!

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Immár 22. alkalommal indította el Országos Adventi Pénzadománygyűjtését a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. A sokéves hagyománnyal rendelkező ünnepi összefogás teszi lehetővé, hogy a szervezet a karácsonyi időszakon túl is, egész évben támogatni tudja a bajba jutottakat. A kezdeményezés legfontosabb üzenete, hogy a cselekvő szeretet a nélkülözők segítésének alapja.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Az adományokat már többféleképpen is eljuttathatjuk hozzájuk, egyes üzletekben például vásárolhatunk 250 forint értékű adományjegyeket, vagy tárcsázhatjuk a 1353-as adományvonalat, így szintén 250 forinttal járulhatunk hozzá a gyűjtéshez. De a szervezetet felkereshetjük személyesen is, például az Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű rendezvényen.

Cipősdoboz Akció

Mennyi szeretet fér bele egy cipősdobozba? Erre a kérdésre keresi a választ a több éves hagyománnyal rendelkező Cipősdoboz Akció. Ha vannak otthon kinőtt gyermekruháink vagy megunt játékaink, már csak 5 lépést kell követnünk ahhoz, hogy segíteni tudjunk.

1. Keressünk egy jó állapotban lévő, üres cipősdobozt!

2. Töltsük meg ajándékokkal (például játékokkal, írószerekkel, tisztálkodási szerekkel, édességekkel, könyvekkel, ruhákkal)!

3. Csomagoljuk be, mint egy ajándékot!

4. Írjuk rá a csomagra, hogy milyen korú gyermeknek, illetve fiúnak vagy lánynak szánjuk!

5. Vigyük el a cipősdoboz begyűjtő helyek valamelyikébe, legkésőbb december 20-áig. (A gyűjtőhelyek listáját az akció weboldalán megtalálhatjuk.) 

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ha nincs lehetőségünk ajándékcsomag összeállítására, a 1355-ös adományvonalon keresztül is támogathatjuk az adománygyűjtés. A hívásunk után 300 forint kerül a segítő szervezethet. Ezen kívül jelentkezhetünk önkéntesnek is, hiszen - mint az összes jótékonysági egyesületnél - itt is elkél még 1-2 segítő kéz.

MikulásGyár

Ruhákkal, takarókkal, játékokkal, tisztító- és tisztálkodási szerekkel, könyvekkel és tartós élelmiszerekkel támogathatjuk a MikulásGyár tevékenységét is. Az adományokat az önkéntesek dobozokban válogatják, majd eljuttatják őket a Magyar Vöröskereszthez, akik aztán a mélyszegénységben élő nagycsaládosokat segítik a felajánlásokkal.

Segítségünket december 22-éig több helyszínen is várják: az Ötvenhatosok terén minden nap 9 és 21 óra között, a Lurdy Házban pedig 10 és 19 óra között adhatjuk le adományinkat. Ezek mellett a Toyota márkakereskedések, a Hungaroring, valamint a legtöbb posta is hivatalos MikulásGyár gyűjtőpont. Bővebb információ az akció weboldalán.

További lehetőségek

A fentiekben a legismertebb adománygyűjtő akciókat részleteztük, azonban ezeken kívül még számtalan lehetőség közül választhatnak a segíteni vágyók.

Akik munkatársaikkal összefogva, céges szinten szerveznének gyűjtést, azoknak érdemes lehet megismerkedni a Kicsi Pakk nevű kezdeményezéssel, amelynek keretében az állami gondozásban lévő gyerekeket támogathatjuk.

Az Igazgyöngy Alapítvány karitatív termékeinek megvásárlásával olyan családok mellé állhatunk, akik a földrajzi-társadalmi helyzetünk miatt nem tudják maguknak biztosítani a megfelelő életminőséget.

Ha Csodalámpa Közhasznú Alapítvány tevékenységét is támogatjuk, hozzájárulunk ahhoz, hogy többszáz életveszélyes betegségben szenvedő 3 és 18 éves gyermek kívánsága váljon valóra.

Ha hajléktalan embertársainkon segítenénk, a Menhely Alapítványt, ha pedig a nem megfelelő körülmények között élőket támogatnánk, az Angyalok a Mezőségen nevű kezdeményezést keressük.

Ezeken kívül természetes a bajba jutott, otthontalan állatok életének könnyebbé és szebbé tételéhez is hozzájáruhatunk, ebben az esetben vegyük fel a kapcsolatot a hozzánk legközelebbi menhellyel vagy állatvádő szervezettel: biztosan lesz helye a felajánlásainknak, legyen szó akár tápról, akár takaróról, akár néhány óra önkéntes munkáról.

Ezt olvasta már?

Okoseszközökkel segíti az életeket mentőket a Huawei »

4IG 640 (1,91 ) AKKO Invest 470 (1,62 ) ALTEO 748 (-0,27 ) APPENINN 356 (-1,93 ) AutoWallis 80 (-0,37 ) BIF 296 (-2,63 ) CIGPANNONIA 180 (-1,10 ) DELTA 95 (-1,36 ) EHEP 2550 (1,59 ) ENEFI 320 (-3,03 ) GSPARK 3360 (-0,30 ) Gloster 2510 (9,13 ) KULCSSOFT 1600 (3,56 ) MASTERPLAST 592 (-1,33 ) MOL 1870 (0,65 ) MTELEKOM 382 (-0,78 ) NORDTELEKOM 30 (-0,33 ) NUTEX 31 (-1,12 ) OPUS 257 (-1,91 ) ORMESTER 12200 (4,27 ) OTP 11200 (4,09 ) OTT1 195 (-1,52 ) PANNERGY 630 (1,61 ) RABA 874 (0,69 ) RICHTER 6805 (0,15 ) SET Group 70 (2,50 ) TAKAREK 476 (-3,84 ) WABERERS 908 (0,89 )