Jobban megéri a szigetelés, mint gondolná

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az "okos láz" az elektronikai eszközeink után az otthonainkat is elérte; az energiatakarékos és környezetkímélő okosotthon igazi sláger téma lett az ingatlanokról szóló cikkekben. A cikkeket olvasva sokan reflexből nagy beruházási igényű hi-tech házakra gondolnak, holott néhány kisebb felújítási munkával - így például az ablakok szigetelésével és a nyílászárók cseréjével - rengeteget tehetünk az energiatakarékosságért egy nem "hipermodern" lakásban is. Ehhez adunk most néhány praktikus tippet a K&H Biztosító segítségével.

Mennyiben segíthet a jó szigetelés?

Sok esztétikai felújítással ellentétben a megfelelő szigetelésnek feketén-fehéren kimutatható pénzügyi haszna van. A nyílászárók hézagainak egyszerű betömésével akár 40 százalékos energiamegtakarítást is elérhetünk, mindemellett a zaj és por terhelés is kisebb lesz, ami főleg a földszintes és alacsony emeleti lakásoknál fontos tényező.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A szigetelést követően 3-4 Celsius-fokkal emelkedhet az adott szoba hőmérséklete azonos fűtési szint mellett, ami 15-20 százalékos fűtési energiamegtakarítást eredményezhet.

Honnan tudjuk, ha nincs rendben valami?

Elsőként persze saját szemére, fülére hagyatkozik az ember, hiszen ha látja vagy hallja, hogy a bejárati ajtó, a tetőablak vagy a nyílászáró hézagos, akkor általában gyorsan cselekszik is. Az esetek többségében azonban nem ennyire egyértelműek a hibák; például egy tavalyihoz képest megnövekedett fűtés költségből következtethető ki, hogy romlott a helyzet (persze csak abban az esetben, ha az esetleges árváltozás kizárható).

Praktikus megoldások kisebb szigetelési hibákra

Szerencsére a kisebb szigetelési problémákat mi magunk is orvosolhatjuk, nem feltétlenül kell szakember segítségét kérnünk. Ennek első lépése a hézagok helyének és nagyságának felmérése, mely meghatározza, hogy milyen megoldási lehetőségek közül választhatunk:

1 cm alatt rések: ebben az esetben elég habszivaccsal vagy gumiból készült szigetelő anyaggal tömíteni az ablakokat és az ajtókat. Ezek az anyagok amellett, hogy megbízhatóan szigetelnek, rugalmasak, azaz nem okoznak súrlódást a felületek között, így nem okoznak zajt a későbbiekben.

1-2 cm közötti rés: ilyenkor ajtóseprű használata javasolt. Ez egy előre gyártott elem, ami öntapadós, így csak fel kell ragasztani az ajtó aljára.

2 cm fölötti rések: ebben az esetben egy ajtóalátét vagy habszalag lehet a megoldás. A habszalag előnye, hogy az összes gyakori talpazat, így kő, márvány, parketta és padlószőnyeg fölé helyezhető anélkül, hogy nyomot hagyna bármelyikükön.

Természetesen ezek a „házi” megoldások csak a kisebb hibák javításához ideálisak, komolyabb szigetelési munkák esetén általában érdemes szakemberhez fordulnunk - tanácsolja a biztosító.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Jó hír, jöhetnek a szuper emeletes vonatok

Javulnak az utazási körülmények néhány Budapestről induló vasútvonalon.

Megvan az Irinyi I. Kockázati Tőkealap első tranzakciója

Repülőtéri tűzoltó képző központba fektet elsőként a Széchenyi...

Egyre nő az érdeklődés az aranybefektetés iránt

Az arany olyan tradicionális befektetési eszköz, aminek jó inflációtűrő...

Ezt olvasta már?

Több szigetelés, kevesebb szmog »