Jóideje nem csökkentek ennyit az árak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Októberben 2016 júliusa óta a legnagyobb mértékben csökkentek a termelői árak éves bázison az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett kimutatása szerint.

Éves bázison az euróövezetben 2016 júliusa óta a legnagyobb mértékben 1,9 százalékkal, az EU-ban pedig 1,6 százalékkal csökkentek októberben a termelői árak. Szeptemberben az euróövezetben 1,2 százalék, az EU-ban 0,8 százalék volt a termelői árak éves csökkenése. Októberben az előző havihoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak mind az euróövezet 19, mind az Európai Unió 28 tagállamában. Az előző hónapban, szeptemberben az euróövezetben 0,1 százalékkal emelkedtek, az EU-ban nem változtak havi bázison a termelői árak.

A piac havi bázison a tényleges októberi 0,1 százalék növekedés helyett változatlan, éves bázison pedig a tényleges 1,9 százalékkal megegyező csökkenést várt az euróövezetben. Havi bázison a termelői árak legnagyobb növekedését Belgiumban regisztrálták októberben, 2,3 százalékosat. Hollandiában 0,9 százalék, Dániában és Spanyolországban 0,5 százalék volt a termelői árak havi növekedése októberben.

Görögországban 2,0 százalékkal, Észtországban 0,7 százalékkal, Lettországban pedig 0,6 százalékkal csökkentek havi bázison októberben a termelői árak. A termelői árak éves csökkenése Dániában és Olaszországban volt a legnagyobb mértékű októberben, 4,1 százalékos. Görögországban 4,0 százalékkal, Belgiumban 3,0 százalékkal csökkentek a termelői árak októberben 2018 októberéhez képest. Az éves árnövekedés Bulgáriában 3,8 százalékos, Romániában 2,9 százalékos, Szlovéniában 1,9 százalékos volt októberben.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap népszerű alapjai

A sorrend az elmúlt hét összesített forgalmai alapján készült.

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap nyertesei és vesztesei

A sorrend az elmúlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Milliárdos befektetést kapott a magyar 3D nyomtatógyártó

A CraftUnique-ot a befektetésen kívül szakmai tudással támogatják.

Ezt olvasta már?

Javuló, de átlag alatti a hangulat az euróövezetben »