Jön az ingyenes oltás bárányhimlő ellen

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy 2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

Jelenleg 12 betegség - köztük a gyermekbénulás, a hepatitisz B, a kanyaró, a mumpsz, a pneumococcus, a rózsahimlő, a tbc, a tetanusz és a torokgyík – ellen érhető el kötelező, térítésmentes védőoltás. Emellett a kamaszlányok ingyenesen válhatnak védetté a HPV, azaz a méhnyakrák ellen (az oltási sorozat korábbi összköltsége több mint 100 ezer forint volt).

Van az oltásoknak azonban még egy csoportja, amely a nem kötelező, de ajánlott vakcinákat vonultatja fel. Ezek viszont nem kis költséget róhatnak azokra, akik a beadatás mellett döntenek. Jelenleg még a bárányhimlő is ebbe a kategóriába tartozik, amelynek ingyenessé tételéről ugyan már 2017 végén felröppent a hír, részleteket azonban csak idén március elején közöltek.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli a Kormány döntését, amely tovább szélesíti a kisgyermekek fertőző betegségekkel szembeni védettségét. 

Hogyan épül be az oltási rendbe?

A Nemzeti immunizációs program keretében a bárányhimlő elleni oltással bővül az életkorhoz kötött védőoltások köre. A bárányhimlő elleni oltást két részletben kell beadni, 15 és 18 hónapos életkorban.

Dr. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója szerint ez a lépés hozzájárul ahhoz, hogy visszaszoruljon az esetenként súlyos szövődményekkel és kórházi kezeléssel járó fertőző betegség terjedése, illetve adott esetben enyhébb legyen a lefolyása.

A bárányhimlő leggyakoribb szövődménye a bőr bakteriális felülfertőződése és hegesedése, de előfordulhat akár tüdő-, agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is. Az AIPM igazgatója elmondta, hogy a bárányhimlő elleni oltás beemelésével nem kizárólag az oltott gyermekek védelme valósítható meg, hanem olyan személyeké és családtagoké is, akik életkoruk vagy alapbetegségük miatt nem olthatóak.

Nem elhanyagolható továbbá a döntés nemzetgazdasági hatása sem, hiszen a kevesebb megbetegedés miatt csökken a szülők táppénzes napjainak száma, és csökkennek a kórházi kiadások.

Felnőtt korban is jól jöhet az oltás

A bárányhimlő azonban nem csak a gyermekkorban veszélyes, sőt, a felnőttkori megbetegedés rendszerint súlyosabb lefolyású, és jóval nagyobb a szövődmények kialakulásának kockázata is.

A bárányhimlő elleni oltás például kimondottan ajánlott a gyermekvállalást tervező, de a betegségen még át nem esett nőknek, hiszen ha a fertőzést a várandósság első három hónapjában kapják el, az súlyosan károsíthatja a magzatot.

A védettség 2 darab, egyenként nagyjából 12 ezer forintba kerülő vakcinával érhető el.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Hét ötlet kapott tizenöt millió forintos befektetést

A befektetést az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapták.

Innováció és befektetés legyen a cél

Innovációra és befektetésekre szólította fel Európát Lagarde.

Új magyar-kínai megállapodások születtek

Az innováció, a kutatás és a logisztika területén születtek megállapodások.