Jön egy kis plusz pénz karácsony előtt

| forrás:
mti/TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az ünnepet megelőző időszakban könnyen túlköltekezheti magát az ember. Csak az ajándékokra áltagosan 30-40 ezer forintot áldozunk, egyes kutatások szerint pedig - az ünnepi menü, a karácsonyfa és a díszítés árát is beleszámolva - a teljes karácsonyi költség akár a 60 ezer forintot is meghaladhatja. Ilyenkor bizony minden plusz forint jól jöhet. Nem csoda, hogy évek óta bevett szokás, hogy egyes családi támogatásokat 2 héttel előbb kapnak meg a jogosultak.

Ez idén sem lesz másként. Következő hónapban járó összegeket ugyanis az eredetileg január első napjaira eső dátum helyett már karácsony előtt eljuttatják a családokhoz. Ezt még szerdán jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára.

Elmondása szerint a mai napon, tehát december 15-én meg is kezdte a posta a pénz kikézbesítését, az utalások pedig december 20-ától érkeznek majd a számlákra. Így legkésőbb december 22-éig mind az 1,1 millió jogosult családhoz eljutnak a támogatások.

Nagy segítség

Az előrehozott kifizetés a családtámogatásokra, tehát a családi pótlékra, a gyermekgondozási támogatásra (gyes) és a gyereknevelési támogatásra (gyet) vonatkozik, így minimum 12 200, de akár többtízezer forintot is előbb kaphatnak kézhez a jogosultak.

“Az előrehozott kifizetés egy kétgyerekes családnak akár 50 ezer forint többletet is jelenthet decemberben, egy háromgyerekes család esetében pedig, ha az egyik szülő még otthon van a kisgyerekkel, akár 75 ezer forintot meghaladó plusz támogatás is érkezhet” - mondta el példaként az államtitkár.

Kiemelte, a támogatások előrehozott kifizetésével a családok karácsonyi készülődését szeretnék segíteni, és bíznak abban, hogy így talán nyugodtabban telnek majd az ünnepek az érintetteknél.

Egy tál étel is sokat jelent

Nem lehet azonban kikerülni azt a szomorú tényt sem, hogy az ünnepek egy másfél hetes tanítási szünetet is magukkal vonnak, ez pedig nagy nehézséget jelenthet a rászoruló kisgyermekes családoknak. Sokaknak okoz ugyanis nagy fejfájást a meleg étel biztosítása gyermekei számára. 

Novák Katalin azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a rászoruló gyerekek ingyenes étkeztetését már minden iskolai szünetben biztosítaniuk kell az önkormányzatoknak, ha a szülők igénylik ezt a jegyzőnél. Így természetesen a mostani szünidőben is élhetnek a lehetőséggel a hátrányos helyzetű családok.

Máskor is elkél a segítség

A családok életében a karácsony mellett az iskolakezdés a másik kritikus időszak. Érthető, hiszen az is jelentős anyagi terheket rak a szülők vállára. A tanévkezdésre való felkészülést így szintén előrehozott kifizetéssel próbálja megkönnyíteni az állam. 

A Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság sajtóreferensének augusztusi tájékoztatása szerint az előrehozott fizetésre vonatkozó szabályt 2016-ban rögzítették egy jogszabály módosításban. Szentkuti Anna kiemelte, a döntés azért született, hogy a szeptember a lehető legkisebb nehézséget okozza az iskolás korú gyermekek családjainak.

2017 augusztusában mintegy 1,3 millió, pontosabban 1 millió 279 ezer családot érintett az előrehozott kifizetés.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: az elmúlt hét vesztesei és nyertesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Most megnézheted, jó helyre tetted-e a pénzed

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

AerinX: csúcstechnológia egy magyar startup-tól

Az IT cég digitális alapokra helyezné a repülőgép-karbantartást.

Ezt olvasta már?

Négy hónap alatt 14 millió azonnali tranzakció »