Kapós lesz a nemzeti otthonteremtési közösség?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A Magyar Nemzeti Banknál (MNB) egy engedélyezési eljárás van folyamatban nemzeti otthonteremtési közösség (nok) szervezésére - tájékoztatta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője.

Még nincsenek engedélyek

Hozzátette, eddig nem adtak ki sem nok szervezői, sem megbízható szervezői engedélyt, vagyis még nincsenek engedéllyel rendelkező közösségek. Az MNB - az egyéb engedélyezett piaci szereplőkhöz hasonlóan - honlapjának piaci szereplők menüpontjában közzé fogja tenni valamennyi jegybanki engedéllyel rendelkező nok szervező és megbízható szervező, továbbá a nyilvántartásba vett közösségek listáját is - mondta.

A szóvivő emlékeztetett: a jegybank valamennyi, a magyar pénzügyi piacokon elérhető termék, szolgáltatás esetében kiemelten felhívja a figyelmet arra, hogy az ügyfeleknek még a szerződés megkötése előtt célszerű alaposan áttanulmányozniuk valamennyi jellemzőt, kondíciót.

Az előzetes tájékozódás, a tudatos pénzügyi fogyasztói magatartás azért szükséges, hogy mindenki saját szükségleteinek, élethelyzetének megfelelő konstrukciót vegyen igénybe. Különösen igaz ez olyan esetekben, amikor egy, itthon új típusúnak számító termék, szolgáltatás igénybevételéről van szó - mutatott rá.

Tavaly fogadtál el a Nok-törvényt

Kifejtette, az otthonteremtési közösségek, illetve szervezőik működési kereteit a Nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló 2016. évi XV. törvény, a tevékenységi engedélyeztetésükhöz szükséges részletes feltételeket a 115/2016 (VI.6.) kormányrendelet határozza meg. A jegybank az e jogszabályokban foglaltak betartását várja el, az engedélyezési eljárás határidejét pedig az MNB törvény tartalmazza. Az engedély megadására az e jogszabályokban előírt feltételek maradéktalan teljesítését követően kerülhet sor - közölte Binder István.

A parlament 2016 márciusában fogadta el a nok-törvényt. A jogszabály szerint a közösségekhez csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak meghatározott összeg előre meghatározott ütemben történő befizetésére. A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani, amelynek szerződéses értéke 10 millió és 40 millió forint között lehet. Sorsolással vagy licittel döntik el, hogy ki, mikor jut lakáshoz. A megtakarításon felül hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi a szerencsés tagoknak. A futamidő legalább 10 év, legfeljebb 15 év, a közösség tevékenységét addig folytatja, amíg minden tagja ingatlanhoz nem jut.

A konstrukcióhoz állami támogatás jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. A közösségbe történő befizetésekre azonban az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítási kötelezettsége nem terjed ki.

A feltételek

A közösséget egy szervező cég működteti, amely Magyarországon bejegyzett, zártkörűen működő részvénytársaság lehet, legalább 100 millió forintos alaptőkével. A szervező a közösség tagjait nyilvános felhíváson toborozza, egy közösség létrehozásához legalább 120 tag kell. Egy szervező több közösséget is működtethet. A szervező vagyonának el kell különülnie az általa működtetett nok vagyonától.

A törvény kimondja azt is, ha a közösséget fél éven belül nem veszik nyilvántartásba, a lakásvásárló mentesül a kötelezettségek alól, és a szervező köteles visszafizetni neki a regisztrációs díjat.

A kormány végrehajtási rendeletében egyebek mellett rögzíti, hogy a nok szervezőjeként történő elismeréshez és a már működő szervező megbízható szervezőként való elismeréséhez az MNB engedélye szükséges, továbbá a közösség toborzására irányuló nyilvános felhívás általános tartalmának jóváhagyásához is. Meghatározza azt is, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtani az engedélyeztetéshez.

Már van aki próbálkozik

Az MNB tájékoztatójából kiderül, hogy az engedélyezésre irányadó határidő három hónap, az MNB a kérelem beérkezésétől számított 30 napon belül kérhet hiánypótlást, ha a kérelem nem felel meg a jogszabályoknak. A szervezőként való elismerésre vonatkozó engedély a létrehozandó közösség tagjainak toborzására vonatkozó engedélyt is tartalmazza. A határozat érvényét veszti, ha a szervező a határozat kézhezvételétől számított hat hónapon belül nem nyújtja be a közösség létrejöttéhez szükséges kérelmet a hatósághoz.

A szervező a közösség működtetésén túl kizárólag a közösség tagjának tulajdonában álló lakóingatlan megvásárlásával és értékesítésével összefüggő feladatokat láthat el.

Ha a cégnyilvántartásba már bejegyzett zártkörűen működő részvénytársaság kíván szervezőként továbbműködni, a hatóság abban az esetben ismeri el szervezőként, és adja ki a szervezői engedélyt, ha az engedélykérelem benyújtását megelőzően legalább ezer lakóingatlan építésében, illetve értékesítésében részt vett, és legalább 2 éve folyamatosan teljesítette a fogyasztói csoportokról szóló jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségeit a fogyasztóvédelmi hatóságnak.

A portfolio.hu a napokban számolt be arról, hogy az elsolakas.hu oldalon valakik már elkezdték gyűjteni a nok iránt érdeklődőket, az oldalt most már - vélhetően a sajtóvisszahang hatására - egy felirat takarja el: "Még nem ..." A domain.hu alapján a honlap gazdája a ceglédi, 2015-ben 1,4 milliós árbevételt és 105 ezer forintos adózott eredményt elérő K-ING Hungary Kft., amely főtevékenységként ingatlanügynöki tevékenységet végez.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Támadnak a jogosulatlan befektetési szolgáltatók

Karantén idején támadnak az online jogosulatlan befektetési szolgáltatók.

Tisztességtelenül működött az eBrókerház, büntet az MNB

Hiányosságok történtek a kockázatkezelésnél és az ügyféltájékoztatásnál.

Kevesebb külföldi beruházás áramlik Kínába

Csökkentek a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések az első negyedévben.

Ezt olvasta már?

Lemondott az MNB alelnöke, Nagy Márton »